Nejste přihlášen/a.
Zdravím, čb. laser.tiskárna začla tisknout tak, že co má být bílé, je mírně šedé (na papíře je vidět, že přes celou stránku je rozesetý toner v náhodném uspořádání . Drží pevně, je to zapečené.). Stalo se tak po rozebrání toneru a doplnění prášku(protože docházel). Nic hrozného, co by vadilo, kromě toho je disk bezvadný zase.
Příčinu jsem podle internetu určil na OPC válec, údajně může být zašpiněný a nebo exponovaný světlem (výměnu jsem dělal večer se zataženými závěsy ). Údajně že hůře drží náboj a tedy už neodpudí prášek tak době. Mě by zajímalo, co z toho může být příčina. Zda pomůže toner otřít vhodným hadříkem (leštit ebonitouvou tyč liščím ocáskem, který nepouští chlupy). Což se mi nechce, neboť bych to zase celé musel rozebírat, protože takhle je přístup jen k části válce .Tedy komoru s práškem ne.A hlavně, jestli bych tím to nezhoršil.
Tedy by mě zajímalo zda symptom "šedého" míto bílého pozadí odpovídá příčině problémového válce (on je tam ještě gumový stírací válec; v práškové komoře je magneticý válec ještě) a zda to není jináýpříčina a také jaké řešení zvolit.
By chtělo vidět. O jaký se jedná toner? Já teda tonery pro doplnění nikdy nerozebíral, ale dost často se nám u renovovaných tonerů stávalo to samé. Celá stránka slabě šedá. Někdy se toner nalepí na válec a pak to dělá pravidelné stopy. Jak říká @jezevec, normálně hadřík, isopropyl alkohol a opatrně otřít. Otáčet lze velmi ztuha. Pokud nejde silou, zkusit větší silou Žádné ostré nástroje ! Mohl byste válec poškrábat a dělalo by to zase jiné stopy. Taktéž pokud už je válec na kraji životnosti (kolikrát už jste jej doplňoval?), tak už žádné čištění nepomůže. Zkuste prvně vyčistit a uvidíte. A do tmy s tim lézt fakt nemusíte. Ona polovodivá vrstva musí být exponována hodně silným zdrojem světla - proto jsou to laserové tiskárny
Magneticky valec je v tom nevinne.Je to permanentny magnet.Toner z neho je vtahovany na OPC valec na miesta ktore vykreslil resp.nabil valec --toto je predloha,obrazec co idete tlacit.Spodnym prenosovym valcom ktory je trvale v tlaciarni (je to penovy valec) je obrazec vybity opacnym napatim na papier.Potom papier putuje do fixacky kde sa toner zapeka.Riesenie je nasilu zaseknut papier v tlaciarni aby ste videli ci je tam poprasok od tonera este pred fixackou alebo az na vystupe za fixackou.Z mojej praxe to ale byval castejsie nekvalitny toner,popripade stara stierka valca v cartridge ale to by sa prejavilo skor pozdlznymi pasmi.Tipujem to na neznackovy cartridge.Ostatne skusil by som tam vlozit iny cartridge.Ak to neprestane este je v hre cistota drahy papiera alebo skrat na prenosovom valci oproti zemi,resp.ojazdena fixacna folia alebo valec.
To co děláte se mi vůbec nelíbí, byl jsem ajťákem opravdu hodně let a o takovém šetření jsem nikdy neslyšel. Ten toner v odpadní nádobce je odpad, jeho vlastnosti už mohou být tím že prošel jedním tiskovým procesem změněné. Raději pořiďte nevý toner, třeba z alternativní výroby která dává na svůj výrobek záruku (typicky ABEL).
> > > Záměrně jsem nepopisoval, proč jsem "recyklaci prášku" dělal (vše je komplet jeden starý toner).
Původně jsem chtěl toner pouze vyměnit, objednal jsem si "nový" originální, přišel v originální krabici, zatavený, s "izolační páskou", která se před vložením toneru musí ulomit a odtrhnout.
Jenže toner tiskl naopak místo černé barvy světle šedou. ( Zato rovnoměrně). A to tak ,že to téměř nebylo k přečtení. O šedá barva snad ani nebyla poznat, velké černé plochy byly téměř bílé, maximálně náznaky okrajů. To vylučuje problém tiskárny: starý toner tiskně krásně černou, ale kvůli nedostatku toneru tam jsou pruhy bez toneru. Naopak na novém toneru je ho dost, ale má tristní sytost černé-.
Napadlo mě, že zkusím zkombinovat OPC válec ze staré tiskárny a prášek z nové. Když jsem zjistil, jaké jsou součásti toneru, vypadalo to jako hračka, protože to jsou 2 části spojené jen vyndavacími válečky("zatloukací"). Ale když jsem viděl video na youtube, tak jsem zjistil, že stejně odpadovou komoru stejně musím rozebrat (protože válečky se vytloučou ne dovolného prostoru, ale do té komory, takový konstruktérský humor) a že zkusím přesypat toner, když už to celé bude rozebrané (tedy že nový toner vůbec nepoužiji.) Takže jsem takhle změnil plán, vystačil jsem si s starým tonerem a doteď to tiskne pěkně (až na to mírně šedé pozadí, což není nic tragického)..
Ten starý toner tam totiž je od doby, co mám tiskárnu, dobrých 8 let !
Co mě ale neskutečně štve, že "nový toner" tiskne zmetkovou černou ! Nevím kde bude příčina, ale ve válci ne, ledaže by to celé bylo repasované, a prodané jako nový toner! Spíš mám pocit, že "shnil prášek", ač se někde tvrdí ,že vydrží 10 let (ale také že méně):... Nebo toner byl v extrémních výkyvech teplot...
Debata jinak dost dlouhá tak si dovolím jen k této odpovědi - je ti jasný, že většina lidí by nový toner hned reklamovala. Nejsi první ani poslední kdo má problém s novým tonerem. Ale to jen tak na okraj.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.