Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Synology mail SSL

Od: robcar® odpovědí: 7 změna:

Aktuálně máme na IP adrese zřízený přístup na Synology, které zabezpečuje firemní email - tedy příchozí a odchozí poštu pro cca 25 lidí. Předpokládám, že v terminologii se tomu říká mailserver. Jestli je to správné nebo špatné řešení netuším, ale každopádně není nastavený úplně vhodně. Firma, která nám toto řešení navrhla a která jej i realizovala, neumí nastavit SSL zabezpečení na toto řešení. Problémem je nejen malé zabezpečení, ale také fakt, že počítače od Apple s tím mají potíž (ačkoliv telefony celkem fungují spolehlivě). Tím, že nedisponuje řešení SSL, pak Mac vykazuje chyby s tím, že se do emailu přes outlook nedostane (opět asi outlook pro mac není ideální, ale pan majitel to tak chce). Tím, že firma nedokáže toto nastavit, snažil jsem se dostat k nějakému řešení. Snažil jsem se aplikovat do certifikátů Let´s encrypt, a ačkoliv se vygeneroval certifikát a v Synology aplikoval, SSL v emailu použít nejde - píše to, že chybí certifikát. Takže konkrétně bych chtěl poradit s tím, jak aplikovat SSL certifikát Let´s encrypt na Synology mailserver, případně radu, jaký jiný SSL vybrat a jak jej nastavit. Moc děkuji za rady.

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Bohužel jsem k tomu nic nenašel, ale existují přece mail servery na internetu k pronájmu. Myslím, že to je lepší řešení než Synology někde v kanceláři (bez zálohy elektřiny) apd. Nejsou drahé a dokonce existuje i řešení zdarma. emailprofi.cz/...

Podle mě je to lepší řešení, zvláště když nedisponujete schopným IT. Pronájmy začínají od cca 50kč/měsíc, ale u Seznamu to jde i zadarmo (na své vlastní doméně). Pak se o IT záležistosti s tím spojené vůbec nestaráte.

doplněno 15.05.19 14:36:

Pokud používáte nějaké klienty (Outlook) apd tak toho moc od mail serveru nepotřebujete. Aliasy jsou to nejmenší...

Přikládám obrázek ze Seznamu zadarmo. :)

doplněno 15.05.19 14:38:

Taky jsem stál před tím, že potřebuji mail server vlastní a dostalo se i doporučení přejít na ms. Ovšem ta cena mě šokovala... myslím, že je to zbytečně kanón na komára.

Synology mail SSL
hodnocení

Děkuji za odpověď. Je to jedno z řešení. Dříve jsme využívali služeb aerohostingu, tam však několikrát za rok spadl email a nefungovalo nic, navíc chyběly tam možnosti aliasů (potřebujeme pro různé skupiny pracovníků vytvořit aliasy). Řešení od googlu a microsoftu je poměrně drahé (cca 25-30 tis. / rok), takže jedině zkusit něco typově levnějšího. Ačkoliv internetové prostředí není gró našeho podnikání, email všeobecně jako firma potřebujete (navíc fungující nonstop).

hodnocení

Přesně tak, ta cena je obrovská. Děkuji za tip, prostuduji si seznam mail profi zadarmo a asi do toho půjdeme. Díky moc!

Jak píše Clayman. MS pokud myslí microsoft. Já bych to řešil spíš komplexně. Nechci doporučovat Office 365, jsou i levnější (shodneme se hlavně na tom, že vlastní emailový server přímo ve firmě pro 25 lidí je blbost). Ale k zamyslete se ještě nad tím jestli používáte office, jak často kupujete nové, co cloud (one drive), Sharepoint, komunikáční nástroj (MS Team)... a co za firmu jste (respektivě občas jsou přímo přes obchoďáky i jiné ceny - obecně, neřeším teď MS). Jde mi spíš o to, aby jste neškudlili na email serveru a pak nezjistily, že zaplatíte x dalších peněz za služby co s Exchange online můžou být. Ne opravdu nejsem obchoďák MS, ani nic podobného, ale nedávno jsem byl na jednom semináři a ono se o těch dalších službách moc nemluví, ale často jsou velice zajímavé.

hodnocení

Máte jistě pravdu. Synology byl asi přešlap, nicméně můžeme přejít na emailprofi pod seznam a bude klid. Synology použijeme na zálohu dat.

Skutečně pokud se snaží rozchodit na Synology SSL, tak zatím tápou. Dnes přišli s možností, že ESET způsobuje problémy se SSL, na což jsem je vyvedl z omylu, jelikož na macbooku, iphonu ani androidích telefonech ESET nemáme a tam to taky nejede.

Co se týká peněz, tak naše firma je jedna z těch bohatších, ale nejsme firma zabývající se IT ani e-commerce, takže jednoduchý mailserver v kombinaci s outlookem plně dostačuje. Samozřejmě office 365 je zajímavá varianta, ale jelikož máme 25 licencí MS, tak je asi teď blbost přecházet hromadně pod 365 - možná někdy postupně.

sslmentor
hodnocení

0x

Pokud máte 25 uživatelů a používáte outlook a tedy poštu stahujete na PC s pop3, tak Vám stačí jakýkoliv kvalitnější hosting. Navrhovaný emailprofi.cz má výhodu, že má kvalitní webmail a tedy přístup jako gmail odkudkoliv.
Pro Synology bych doporučoval místo LE zajistit jakýkoliv nejlevnější SSL certifikát - sslmentor.cz/.... Ideálně PositiveSSL od CA Sectigo (dříve se jmenovala CA Comodo) . Vše by mělo fungovat i s Macy. Certifikát se nevystavuje na IP. Takže je potřeba nastavit například u vlastní domény nasměrování na IP v kanceláři. Většinou se dělá doména 3. řádu např. mail.domenaxyz.cz.

Otestovat funkčnost můžete také pomocí SSL certifikátu zdarma na 3 měšíce. Má stejné vlastnosti.

hodnocení

Děkuji za informaci. Možná to bude cesta, jak problém vyřešit. Lets encrypt bohužel nefunguje, možná je to kombinací se Synology, ale jiný certifikát jsem nezkoušel, takže to nemám s čím srovnat. Zkusím to. Děkuji Vám.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]