Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jakou hodnotu kontrastu LCD nastavit , PC/MAC

Od: brekalt odpovědí: 5 změna:

Dobrý, chtěl bych poradit, jakou hodnotu si mám nastavit na LCD monitoru (v rozmezí 0 až 100) * Účel je, aby obraz monitoru byl co nejvěrnější (chápu, že je to takový subjektivní a n příliš přesně napsaný požadavek). Pro účely fotografií Není to nějaký krám, ale IPS s naitvní osmibitovou hloubkou.. Doteď mám 100 a doufal jsem, že je to správně. V recenzích monitoru čtu, že ho testují s 75 (což asi je i výchozí hodnota).

Samozřejmě, že vím co kontrast znamená ve více souvislostech (matematicky poměr mezi nejsvětlejším a nejtmavším bodem / případně i to může být křivka úrovní), ale z toho nepoznám, která hodnota pro monitor Dell U2713HM je ta správná.

Jakám měřím to určím ( například lagom.nl/... )? Například bych nešel pod hodnoty 50, kdy se snižuje jas. Příliš vysoké hodnoty na 80 například způsobují slévání posledních odstínů 250-255. Tu hodnotu 50 jsem si určil experimentálně právě z těch testů, aby bylo rozlišitelné co nejvíc úrovních. Ale teď koukám, že při 75 je to taky rozlišitelné.

A problém číslo 2, mohu si na monitoru nastavit Color Settings - Gamma = PC nebo MAC. Nabízí se zvolit PC, když mám Windows, ale při tého hodnotě se také slévají některé hodnoty.

navíc teď vidím, že když mám nastaven kontrast 75, tak při přepnutí PC/MAC není takový skok v změně jasu bílé. Dřív při kontrastu 50 byl "MAC"světlejší.

Takže co je lepší pro "obecně"lepší výsledky? Chápu, že není moc dobře napsané, co tedy chci konkrétně, ale chci nastavit monitor, aby "ukazoval co nejpřirozeněji"a dostat z něj maximum.

doplněno 14.05.19 11:50:

Úprava: Chtěl jsem napsat Doteď mám 50. (napsal jsem jiné číslo)

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x
Nastavení ovlivňuje více faktorů, stěžejní jsou třeba světelné podmínky v místnosti. STáhni si nějaký testovací obrazec pro monitory a nastav dle reálného zobrazení. Pro profi použití se monitory kalibrují sondou, ale pro takové to domácí žvýkání stačí subjektivně. Pokud máš svůj lab, bývá možnost srovnat monitor podle obrázku v pc a stejné reálné fotky z labu.

hodnocení

0x

Vždy jsem měl každý monitor ve výchozím nastavení a obraz byl OK.

hodnocení

0x

Nastav si obraz tak, jak ti nejlépe vyhovuje a ne podle nějakých tabulek.

hodnocení

0x

Není univerzální nastavení pro konkrétní typ monitoru. Jak píše libor - barvy se kalibrují a jak píše ferax, jas, gamma a kontrast si nastavte dle vlastího uvážení. Pro mé oči bude jiný kontrast než pro vaše - nemohu vám poslat konkrétní číslo. Nastavte si takový kontast, aby na obrázku bílá košile nebyla "zapraná" ale ani "zářivá". To samé s kruhy... a nebo si rovnou spusťte v počítači integrovanou aplikaci na kalibraci, která vás tímto provede. Start -> napsat dccw -> enter

Jakou hodnotu kontrastu LCD nastavit , PC/MAC

brekait
hodnocení

Tak už to nechám. Ale doteď jsem to měl špatně: měl jsem kontrast 50 a gamma MAC. Hodnota 50 mi přišla správná, protože to 50 je polovina. A Gamma Mac mi přišla správná, protože při té bílá více svítila.

To znamená že jsem se ochudil asi o kontrast (pocitově, teď po srovnáním , ne podle toho, že prostě jsem zvýšil kontrast). Správně je kontrast 75 (nejvyšší hodnota, kdy se neslévají světlé tóny). Při této hodnotě není rozdíl v jasu bílé při gamma pc nebo mac. A gamma má být PC,abych nemusel kalibrovat ve windows.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]