Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Bude chodit lépe?

Od: milis® odpovědí: 15 změna:

Mám doma 4 roly starý PC. Poslední rok se mi dlouho načítají stránky na internetu a počítač se seká. Dal jsem ho do servisu na prohlídnutí a řekli mi že nic nenašli a že je poze zastaralej a "opotřebovanej "Rozhodl jem se koupi nový. PC potřebuju hlavně na surfování po netu a manželka k občasné kancelářské práci. Něco jsem si přečetl a něco vybral. Bude mi to stačit?

mall.cz/...

Můj starý PC : RAM 2GB Procesor 2 jádrový 1,6Ghz

doplněno 27.04.19 21:04:

Mám toto:

mall.cz/...

doplněno 27.04.19 23:59:

Mám počítač který mi nefunguje. Větší RAMKU u nás těžko seženu. Z Číny ji objednávat nebudu, protože za hubičku určitě nebude a za ten risk mi to nestojí.

Potřeboval jsem poradit s koupí nového PC !

Bude chodit lépe?

15 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Vlož sem kompletní konfiguraci tvého PC. Ten noťas je paskvil na chvíli.

doplněno 27.04.19 21:10:

Nejdřív ho vyčisti (Ccleaner apod).

2GB RAM je na W10 málo. Takže jestli to PC umožňuje, zvětši RAM alespoň na 4GB. Pokud to nepomůže, ozvi se znovu.

doplněno 27.04.19 21:19:

@milis: Nerozumím tvé filozofii. Můj nejlepší PC doma je cca 6-7 let starý, Takž doplň R5AM paměť, vyčisti ho a pak bude zase choduit bez problémů. Je mi líto, ale vše je jen o údržbě.

hodnocení

Máš pravdu, že dokud tam byli Win 8 běželo to OK. Ccleanerem čistím pravidelně. Koukal jsem na net a Ramku k tomuto PC jsem nikde nenašel. Kdybych sehnal asi bych to i zkusil. Porad mi prosím nějakej noťas. Dík

Těžko radit obecně nějaký noťas. V cenové relaci 9-12 tisíc Kč snad každý.

Já bych pořád uvažoval o upgradu toho současného PC. Vlož sem co máš za CPU, MB a RAM, pokud možno detailně, a zkusíme něco vymyslet.

pokud je to tento - má možnost se dostat na 6GB ram - ...

lmgify
hodnocení

2x

Počítač sám o sobě je více než dostatečně výkonný pro požadované využití.

Problém je paměťově náročná poslední verze Windows (verze 10). Takže buď nižší verzi nebo přidat paměť RAM.

hm*
hodnocení

2x

Mně se zdá, že jsou to oba výkonově prakticky stejné stroje. Tvůj starý je nízkopříkonový dvoujádrový Intel 1,6 GHz, 2 GB RAM, standardní disk 500 GB. Nový je nízkopříkonový čtyřjádrový Intel 1,1 GHz, 4 GB RAM a eMMC 64 GB.

Windows 10 jsou žravé, doporučil bych něco jiného.

Starému PC by určitě prospělo víc RAM. Parodie na disk (eMMC) určitě novému notebooku nijak nepřidává.

Myslím, že nejvíc muziky za co nejméně peněz by udělaly 4 GB RAM do starého PC a vyhodit W10. Servismana bych se rád zeptal, co myslel tím "opotřebovaným" PC.

iz*
hodnocení

2x

Nesouhlasím s Vámi:

Máte fungující počítač, ale nejste ochoten se s ním naučit pracovat tak, aby i internet běhal bez problémů. Pokud budete k PC stále přistupovat takto, budete PC muset měnit čím dál častěji.

V okamžiku, kdy si "zanesete systém", budete kupovat nový PC. > Takto napsáno to vypadá nesmylně, že? Ale přesně toto děláte...

Co kdybyste pro začátek zkusil vyčistit systém a prohlížeč, případně oboje přeinstalovat?

hodnocení

0x

Na net, FB a chat stačí i ta stará potvora... jen by se mohl vyměnit disk za SSD - vždy to fungovalo a fungovat zase bude.

Reinstal - 32bitovou verzi, zrušit hlouposti, mít jen programy, které používám... jeden prohlížeč (ideálně jednoduchý jako OPERA)...

doplněno 27.04.19 21:21:

hlavně ne s diskem disk 64 GB eMMC

Doporučil bych raději repasovaný, resp. starší, ale kvalitní - ideálně nějaký HP Probook. Pokud je NTB jen na stolku, tak stačí klávesnici a myš k němu. Pokud se nosí, píšete na něm, vzal bych větší - s číselnou klávesnicí.

Třeba něco jako toto. Ale hledejte v okolí, kdy můžete před zaplacením odzkoušet. Taky bych počítal s investicí do toho SSD - je to poznat na každém počítači. Kdo nepoužívá DVD-CD, může si vyměnit slot za druhý disk...

doplněno 27.04.19 21:46:

Ramku můžeme najít v Číně - ale potřebujeme znát přesný název NTB.

hodnocení

Do mého stávajícího PC už nebudu investovat. Prosím o radu s novým. Jenom nechci zbytečne přeplatit.

Mám pro tebe radu nad zlato. Na v dotazu uvedené práce nepotřebuješ nový počítač, ba ani nemusíš investovat do starého. I když, čtyři roky starý nic není, i když je slabý... Internet a Office zvládne i deset let starý stroj. Ten opravář v servisu, co ti tak skvěle radil, to fakt může dělat dnes každej, kdo má do pr*ele díru.

iz*

@Milis > s tímto přístupem přeplatíte vždycky.

Do stávajícího PC stačí "investovat" trochu času a práce. Času k tomu, abyste si o tom něco přečetl, práce k pravidlené údržbě systému. Pokud budete stejně jako k tomuto PC přistupovat i k tomu novému, budete za pár týdnů až měsíců tam, kde jste teď.

Mně Windows 10 Pro 32-Bit bez problému běží na PC starém asi 6-7 (nebo 8?) let s 2 GB paměti.

vilik*
hodnocení

0x
Já vám do toho nechci moc kecat, ale doma máme lenovo thinkpad z roku 2012, i7-3630QM, vyfoukal jsem to, dal jsem na to 8 GB RAM, použitý ssd a windows 10 a jede jak z praku. Dokonce na tom jedou i starší hry. Mimo něj máme trochu slabší hp probook s nějakým i3 z toho samého roku, taky win 10, pouze 4 GB, nový pevný disk se 7200 otáčkami, děti na tom hrajou klidně tanky, když musím dělat na stolním pc. Sice hrajou na nízké detaily, ale jde to. Word, excel, otevřených 30 záložek na googlu, funguje.
Ale vaše věc, když máte volných 10 tisíc. Já bych s touto sumou buď přišetřil a nebo se na koupi nového vykašlal.
vilik*
Váš poslední příspěvek - výkřik, je aktem zoufalství.
Proto radím, vyspěte se na to a ráno si situaci promyslete s chladnou hlavou. Ono by totiž opravdu stačilo pár kaček a nová instalace systému, což si podle návodu uděláte i sám, protože jsou blbuvzdorné, a zjistíte, že nový pc fakt nepotřebujete.
Mí rodiče mají po mně pc z roku 2008, socket 775, procesor intel 2160, 4 GB RAM, win 10, chodí jim relativně dobře taky.
S ochotou utratit deset tisíc byste prostě o moc lepší nový pc neměl. To raděj kupte SSD, ten si pak můžete dát i do nového, ramky tolik stát taky nebudou.

Heč! Moje matka jede internet a fotky na celeru na patici 478 ;)

rv*
hodnocení

0x

Po pravdě řečeno z bláta do louže. Pokud nepotřebujete notebook, tak normální stolní PC, k tomu normální klávesnici, monitor (třeba i LED TV) ať je u počítače taky dbáno na ergonomii, když se na tom občas pracuje.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]