Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Dva disky , dva OS nebo jinak?

Od: andrea2® odpovědí: 8 změna:

Ahoj. Není to pro mne a o to je to těžší.

Jest současný velmi starý PC s HDD win XP. Nainstalován fotografický Photoshop. Pán si myslí, že bez Photoshopu nemůže žít. Dnes navíc "potřebuje" jiný fotoprogram, pracující až od win 7. Suma sumárum, počítač je jasně na upgrade desky. Ale chceme tam přepínat mezi HDD s XP a 7. Pracujeme s procesory AMD, takže, nějakou starší desku , no snad dokonce máme ještě desku bez SATA připojení. Dík. Beru i odkazy na prodejce repasovaných PC schopných tohle nabídnout.

Pozn: Pán samozřejmě nechce "vyhazovat moc peněz", i kdybych mu na to dal(a) ze svého...

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x
Oba systémy můžou být na jednom disku, stačí rozdělit partišny. Jinak dotaz mi nedává smysl, "upgrade" desky v ničem nepomůže. Věšteckou kouli jsem zrovna někam založil, tak neznám stávající konfiguraci, ale karty mi říkají, že budete především potřebovat více ram a pochopitelně silnější procesor, aby celá sestava byla trochu vyvážená. CHod win7 a novějšího nenažraného sw bude tak či tak na historickém hw spíše tortura. Předpokládám, že pán potřebuje photoshop na výcvaky z procházek. Na to bych nasadil spíš linux+gimp než neaktualizované xp a win7 s warezovým sw.
hodnocení

Tak nějak, ale nemusíte hned plivat na druhé. Jak se říká-žij a nech žít.

JÁ to rozhodně nemyslím zle. Taky jsem si prožil období, kdy jsem musel mít win pouze a jedině verzi profesional, nejnovější photoshop na ořez fotek a profi úpravu šoupátkem jasu a další naprosto nezbytné warezové programy za desítky tisíc. Ale to bylo 20let zpět a takoví jsme byli prakticky všichni. Dnes si vystačím s linuxem, kde fotky a video zpracuju v open source programech zdarma a díky zkušenostem mnohem kvalitněji, než tehdy.

hodnocení

1x

"neny penis, neni laska"

Když má photoshop, tak mu to, co "potřebuje" v jiném programu ukázat, jak se dělá ve photoshopu a level complete.

nebo

Nainstalovat sedmičky a v nich virtualboxem rozjet ony XPčka.

Do "velmi starého" PC bych už neinvestoval ani korunu... teď horko těžko nainstalujete sedmičky, budete se bastlit s dualbootem, nový OS potřebuje i více RAM, dokonce možná i nový HDD, pak bude stejně všechno pomalé... no už se mi dělají mžitky před očima :)

hodnocení

0x
Včera jsem byl v ekodvoru. Přijeli dva kluci 13-15 let. Šroubovák a dva batohy. Proletěli místnost s elektroodpadem a vybrali si pár kusů... Občas něco vymontovat, jednu bednu celou... Prý jezdí pravidelně. Už našli i slušný herní PC. Stačil reinstal. To, co lidi prodávají za 2000 na bazoši, to mají oni zdarma. Nebo zprovoznit a prodat... To je kšeft! OS XP a W7 jdou spustit na jednom PC bez potíží. Stačilo mi disk rozdělit ve správci disků.
hodnocení

Ale jasně, na bazoši i s bazaru je spousta krámů. To je všechno předražený repas prehistorických kusů (audio). Taky už tam nechodím.

lmgify
hodnocení

0x

Zkoušel někdo ten nový fotoprogram vůbec instalovat do xp? On si vývojář může napsat "až od w7", protože se mu nechce podporovat instalace na (starých, pomalých) xp strojích.

Několik verzí Win jde na jeden disk. Instalace je pro zdatnější uživatele (hlavně zmenšení stávajících oddílů, vytvoření nových, nastavení bootmanageru). Problém bych viděl v dostatečné velikosti HDD, RAM a celkové svižnosti CPU pro náročnější verzi Win.

hodnocení

0x

Hezké. Takže začněte tím, že zjistíte, jaká přesně základní deska v tom starém počítači je. Dokonce i WXP totiž jdou bez problémů nainstalovat na MB se SATA řadičem - jen je třeba buďto zapnout v BIOSu emulaci IDE, nebo do instalačky integrovat ovladač pro SATA - výrobci základních desek je dávali ke stažení na svůj web, alespoň u desek z doby, dokud ještě MS podporoval XP - aby instalátor "ixpéček"viděl disk připojený přes SATA. Jde to i bez funkční disketové mechaniky, tento návod stále platí.

Jestli deska už SATA má, je jednoduché řešení - oveřit, zda pro desku jsou ovladače i pro W7 a pokud ano, přidat druhý disk, (nejlépe SSD), na něj nainstalovat W7 a pořešit dual boot s volbou OS. Upgrade desky v tomto případě netřeba.

Je samozřejmě možné nainstalovat W7 na nově vytvořený oddíl starého disku, ale Photoshop i ten "nový"fotoprogram určitě budou chtít hodně místa na disku pro ukládání práce a dočasné soubory, takže pokud ten starý disk je ještě navíc malý, bude s tím víc problémů, než užitku.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]