Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
přišel mi mail bez odesílatele. Jak je to možné a jak se to dělá?
Díky
Také mi někdy takové emaily (spamy) chodí. Nad "Rychlou odpovědí" je napsáno moje emailové jméno→ jméno odesílatele. Příklad: Jana Nováková→Анна Сергеевна. Jak je to možné a jak se to dělá, bohužel nevím.
Nám připadá jako zastaralý fax, ale třeba v Německu se čím dál více používají faxy. Jsou bezpečnější než emaily.
" Lékaři a lékařské laboratoře si tímto vyměňují citlivé nálezy svých pacientů z důvodu ochrany dat. Dalším důvodem pro používání faxu je, že faxované dokumenty mají v Německu na rozdíl od těch posílaných e-mailem platnost z hlediska práva. To je důvodem, proč je využívají banky nebo pojišťovny.
Jeden z dalších důvodů je, že faxy na rozdíl od mailových schránek nebývají zahlcené spamem. Nemůže tedy ani dojít k situaci, kdy důležitý dokument nebo zpráva neprojde přes spam filtr. Stejně tak se uživatelé faxu neobávají hackerů."
Jasně, že to lze. SMTP protokol to umožnuje. Kdo nevěří, ať mi napíše klidně do vnitřní pošty email, a já mu ho také pošlu.
Tak jsem si zkusil přes telnet poslat email přes smtp server svého providera a koukám, že je to stále bez jakékoliv kontroly odesílatele. Myslel jsem, že už je na tom nějak zapracováno, ale stále lze posílat emaily, kde následně nelze ověřit, jestli je skutečně odeslal odesílatel.
U mailů je možné ledacos. Třeba poslat ho jako nějaký jiný odesílatel. Ale je to lumpárna.
Vždycky žasnu, když někdo dokáže mail považ mail třeba za "důkaz". Pokud mail není podepsán (GPG), tak ho cestou může kdokoliv jakkoliv upravit, přpadně si ho může "příjemce" vyrobit sám.
myslíš "například PGP"
Jinak - mejl se vždy považoval za ekvivalent takzvané "Otevřené listovní zásilky"
A jinak ještě - lumpárna to vždy není. Představ si, že máš deset emailových účtů a potřebuješ je spravovat z jednoho místa. Takže tam vždy musíš "podvrhnout" příslušnou emailovou adresu odesílatele.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.