Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Mail bez odesílatele

Od: pajai odpovědí: 13 změna:

Dobrý den,
přišel mi mail bez odesílatele. Jak je to možné a jak se to dělá?

Díky

13 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

lmgify
hodnocení

0x

Díval jsi se do hlavičky? Opravdu tam není řádek From:?

pajai
hodnocení

Tam kde bývá odesílatel je prázdno.

lmgify

Tak to si jen upravil svoje jméno pro zobrazení (někde to bude v nastaveních v menu programu) a místo písmen tam dal mezery.

V každém solidnějším programu si můžeš nechat zobrazit doslovnou hlavičku a tam v řádku začínajícím From: bude za těmi mezerami jeho emailová adresa.

hodnocení

0x

Také mi někdy takové emaily (spamy) chodí. Nad "Rychlou odpovědí" je napsáno moje emailové jméno→ jméno odesílatele. Příklad: Jana Nováková→Анна Сергеевна. Jak je to možné a jak se to dělá, bohužel nevím. *nevi*:)

Nám připadá jako zastaralý fax, ale třeba v Německu se čím dál více používají faxy. Jsou bezpečnější než emaily.

" Lékaři a lékařské laboratoře si tímto vyměňují citlivé nálezy svých pacientů z důvodu ochrany dat. Dalším důvodem pro používání faxu je, že faxované dokumenty mají v Německu na rozdíl od těch posílaných e-mailem platnost z hlediska práva. To je důvodem, proč je využívají banky nebo pojišťovny.

Jeden z dalších důvodů je, že faxy na rozdíl od mailových schránek nebývají zahlcené spamem. Nemůže tedy ani dojít k situaci, kdy důležitý dokument nebo zpráva neprojde přes spam filtr. Stejně tak se uživatelé faxu neobávají hackerů."

novinky.cz/...

*palec2*

yxuf
hodnocení

0x

Jasně, že to lze. SMTP protokol to umožnuje. Kdo nevěří, ať mi napíše klidně do vnitřní pošty email, a já mu ho také pošlu.

yxuf

Tak jsem si zkusil přes telnet poslat email přes smtp server svého providera a koukám, že je to stále bez jakékoliv kontroly odesílatele. Myslel jsem, že už je na tom nějak zapracováno, ale stále lze posílat emaily, kde následně nelze ověřit, jestli je skutečně odeslal odesílatel.

Určité kontroly možné jsou, ale používají se jen výjimečně protože je s tím hodně problémů (diskuse překračuje toto téma)

hodnocení

0x

Hlavička "From" stejně jako hlavička "Subject" jsou jen komentáře bez nějaké vypovídací hodnoty. Pokud tam néhodou něco je a má to smysl, tak je to jen dobrá vůle odesílatele.

hm*
hodnocení

0x

U mailů je možné ledacos. Třeba poslat ho jako nějaký jiný odesílatel. Ale je to lumpárna.

Vždycky žasnu, když někdo dokáže mail považ mail třeba za "důkaz". Pokud mail není podepsán (GPG), tak ho cestou může kdokoliv jakkoliv upravit, přpadně si ho může "příjemce" vyrobit sám.

:) myslíš "například PGP"

Jinak - mejl se vždy považoval za ekvivalent takzvané "Otevřené listovní zásilky"

A jinak ještě - lumpárna to vždy není. Představ si, že máš deset emailových účtů a potřebuješ je spravovat z jednoho místa. Takže tam vždy musíš "podvrhnout" příslušnou emailovou adresu odesílatele.

hm*

arnel1: Myslel jsem opravdu GPG, ale kdo chce, může použít PGP.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]