Nejste přihlášen/a.
potřebuju pomoc s tabulkou v excelu. Máme udělat příkaz aby se samo napsalo třeba. Vyznamenání - Prospěl - Neprospěl
podminkami
=když(a1<=1;"vyznamenani";když(a1<=2;"velmi dobře";když(a1<=4;"prospěl";"neprospěl"))
bohuzel jste na poradne, kde se krute zasahuje do textu, takze bych se tady na vzorce neptal, protoze nebudou nikdy fungovat pastebin.com/...
Obávám se, že to bude trochu složitější. Asi by měl tazatel upřesnit kriteria rozhodování. Na příklad jedna pětka a tři dvojty dají průměr 2,75. je to prosěl nebo neprospěl?
Kdyby dosáhl žák průměru do 1,5 a zároveň měl někde*) jednu trojku, neprospěl by s vyznamenáním.
Obdobně v posledním řádku, kde sice vyšel průměr 4,75, ale hned ve třech buňkách je nedostatečná. Propadl/Neprospěl by i jen s jednou nedostatečnou (pokud by nešlo o pětku např. z tělocviku).
Jde-li o školní prospěch, nelze vycházet "jenom" z dosaženého průměru, ale je potřeba brát v úvahu i další kritéria (viz příklady výše).
Příklad se řeší podmínkami > IF, COUNTIF**). Vzorec je pro všechny řádku stejný, jen je potřeba nastavit do podmínek příslušné hodnoty (se zahrnutím všech platných kritérií!) > nemělo by smysl vytvořit tabulku s nesmyslným výstupem.
*) Místo I až IV by měly být školní předměty. Ve čtvrtletí se žáci nehodnotí, ani se nepočítá průměr. Na konci I. a III. čtvrtletí se pouze upozorňuje na slabý a velmi slabý prospěch (4, 4- nebo 5) a na vysoké procento absence (na konci pololetí hrozí nedostatečná nebo neklasifikace).
**) Mám pocit, že jsem použila i další funkce. K rozlišení prospěl(a)/neprospěl(a) > mužský a ženský rod jsem vycházela z rodného čísla žáka. Prospěchovou tabulku ještě mám na disketě (před půl rokem byla funkční), ale v PC už nemám k dispozici disketovku. (Nechtělo by se mi tabulku tvořit znovu, zabralo mi to tehdy hodně času. Nezapomenu-li, podívám se zítra, jestli mi funguje některý starší PC.)
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.