Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Nejde nabootovat z HDD i když je funkční

Od: electroman odpovědí: 24 změna:

Zdravím,

dostal jsem starý PC. Trochu jsem ho vyčistil, rozebral, vyměnil pastu a pod.

Avšak po zapnutí mi nešlo nabootovat z HDD windows 7, tak jsem si řekl, že nainstaluji Linux.

Instalace proběhla v pořádku, ale opět PC hlásí SYSTEM Boot failure. V BIOSU jsem disk nenašel, ale když jsem si spustil Linux z flashky, tak jsem se do disku nomálně dostal a viděl nainstalované soubory.

Co mám dělat?

Děkuji za užitečné odpovědi.

PS: Na disku jsem nenašel žádné jumpery.

24 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Máte v BIOSu správně nastaveno, aby systém bootoval z toho disku?

Aha, disk nenašel, tak to bude ten hlavní problém. Nemůže bootovat z disku, který nevidí.

Zkuste disk zapojit do jiného SATA/PATA portu na desce, případně jestli je v biosu volba AHCI/Legacy, tak zkusit změnit.

electroman
hodnocení

Vyzkoušel jsem už několik SATA portů. Zajímavé, že původní majtel tvrdil,že vše funguje.

ben®
hodnocení

0x

Dobrý den, pokud BIOS nevidí HDD, tak lze problém s bootováním očekávat. Zkuste ještě vyndat (při vypnutém PC) baterii 3 V od BIOSu na zákl. desce, po chvilce ji tam zase dobře umístěte a zapněte PC. Potom by se měl načíst výchozí BIOS a tam si HDD zase zkontrolujete (kontrola kabeláže k HDD je snad jasná). Zdravím!

doplněno 31.03.19 20:55:

electroman - je záhadou, jak se Vám povedlo nainstalovat OS Linux na HDD, který BIOS nevidí a pod OS Linux na flashce se na HDD i pohybovat. Doufám, že ten HDD slyšíte v chodu a hřeje. Ještě zkuste k HDD jiný SATA kabel a pořádně zasunout (aby byl správný kontakt).

doplněno 02.04.19 11:49:

electroman - když jste převzal ten PC od dárce, který tvrdil, že je PC funkční, tak jste si ho doma před svým zásahem vyzkoušel? Nabootoval a fungoval? Sestavil jste po čištění vše naprosto stejně a bez výměny čehokoliv? Pokud PC dříve fungoval, tak nepřežil Váš zásah a čištění, protože samo se to neporouchalo.

electroman
hodnocení

Kabely zkontrolované, BIOS resetovaný a pořád nefunguje.
pavelka*
Jak je to staré?Vadný BIOS,zkusit přehrát,pokud je to starší 7 a více let,tak desku do sběrného dvora.
Pokuď má deska i jiné sloty,tak zkusit vložit kartu s řadičem SATA.
lmgify

je záhadou, jak se Vám povedlo nainstalovat OS Linux na HDD, který BIOS nevidí a pod OS Linux na flashce se na HDD i pohybovat

Záhada to není. Žádný moderní OS nevyužívá BIOS pro přístup k HDD. Používá ho jen čistý DOS a pak už jen PC těsně po zapnutí, protože žádný OS ještě neběží.

lmgify

starší 7 a více let,tak desku do sběrného dvora
Proč by vyhazoval funkční PC, který dostal zadarmo?

lmgify
hodnocení

0x

Zkontroluj, že máš v BIOSu nastavená bootovací zařízení.

Autodetect BIOSu disk nenajde, říkáš? *zmateny* *co*

lmgify
hodnocení

0x

Můžeš poslat fotku obrazovky s tím System boot failure? Chtěl bych vidět předchozí hlášky před touto.

lmgify
hodnocení

0x

Předpokládám, že při instalaci Linuxu jsi si nechal na disk nainstalovat bootovací kód (asi grub).

electroman
hodnocení

0x
BIOS ho nevidí, respektive se mi neukazuje v zařízeních, ze kterých by se dalo bootovat. Ale potom je tam nějaký NVIDIA program pro klonování a ten ho normálně vidí. Zajímavé, že původnímu vlastníkovi prý fungoval. Odpoledne tu dám fotky.
lmgify

Můžeš ještě dát fotku z BIOSu na autodetekční stránce?

Nemáš v BIOSu zakázané SATA porty (asi někde v Integrovaných perifériích)? *nevi*

electroman
hodnocení

0x
Zkusil jsem i jiný disk na kterém byl OS, který šel na jiném PC normálně nabootovat. Tak jsem znovu instaloval OS, ale pořád nic.
Nejde nabootovat z HDD i když je funkční
lmgify

Ono to zkouší bootovat z té DVD mechaniky, ve které není disk nebo není bootovatelný.

Zkus úplně odpojit tu DVD mechaniku (vytáhni napájení). Je také na SATA? Vypadá to, že je to PATA/33? *sok*

Stejně myslím, že máš někde v BIOSu zakázané SATA porty nebo nastavenou prioritu bootování na PATA.

Byla tam ta DVD mechanika, když PC fungoval? Jestli on ten PATA neblokuje ty SATA porty. *nevi**co*

electroman
Zkoušel jsem i bez mechaniky. Je IDE.
lmgify

Došly mi nápady. :(

Možná snad jedině zaslat obrázek z BIOSu ze sekce Integrated Peripherals a pak z Boot. *nevi*

electroman
02.04.19 08:44
hodnocení

0x
Nejde nabootovat z HDD i když je funkční #2

hodnocení

0x

Zkuste použít jiný SATA kabel pro propojení s diskem. Už se mi stalo, že PC fugnovalo a pak najednou ne... odešel právě tenhle káblík.

S novým kabelem, pak ještě teoreticky můžete vyzkoušet další SATA patice na základní desce, kdyby náhodou odešla ta patice.

Pokud nebude fungovat ani jiný kabel v jiné patici (vyzkoušejte všechny) a s jiným diskem, tak to bude pravděpodobně závada základní desky.

electroman
Ještě mě napadlo dát GRUB na disketu. :)
Jinak jsem to všechno už vyzkoušel(patice, disky, kabely).
lmgify

Závada desky ani kabel to nebudou, když Linux (LiveUSB instalace) ten disk vidí a dokáže z toho diski číst a zapisovat na něj.

hodnocení

0x

Zkus HDD v jiném PC. Pokud bude funkční (stačí, když ho najde BIOS), pak zahoď základní desku.

hodnocení

0x

Když jsem na starém PC zkoušel experimentovat s linuxem, dopadl jsem podobně. Původní nastavení /optimalní/ je pro IDE konektory a max. systém, který BIOS zná, je XP nebo možná VISTA.

Já postupoval takto:

1) stáhnul nejnovější bios pro danou desku - reset vyjmutím CMOS baterie a upgr. biosu

2) nastavení AHCI, 64bit, boot z flašky s W7

3) nová instalace W7, ovladače (chybějící pro danou desku na W7) nahradil programem driver.ru

4) po instalaci všeho potřebného pročistil antivirem, malwarebytes a ADWcleaner

doplněno 02.04.19 10:16:

@imgify? - můžu taky přidat dotaz k BIOSu?

Našel jsem možnost nastavení SATA0-3 Native - ale mám teď zapojený SSD do SATA4-5. Je lepší možnost zadat "Enabled" do Native sata a přehodit kabel těch disků?... Má to nějaký vliv?

doplněno 02.04.19 14:01:

Díky, zítra mám volno, otestuji. Zatím vím, že na 0-3 není nic, jsou 2 SSD na 4,5 a DVD na 6.

Měl jsem nastaveno AHCI - podle fotek tazatele bych si tipnul na stejně starou desku - soc.775. Schválně si zkusím rychlosti před a po :D

lmgify

Pro moderní OS by mělo být SATA0-3 Native = Enabled. Vyzkoušet a jestli to nepojede, tak vrátit zpět na Disabled a nešahat na to.:)

Je teď něco na SATA0-3?

Přehození SSD na SATA0/1 po změně na Enabled podle mě nic nezmění (nezapomenout na změnu v Boot Priority - teď je tam asi SATA4 na 1.místě?)

Jediná větší výhoda by měla plynou z (nesouvisející) případné změny módu SATA controlleru (OnChip SATA Type) v BIOSu. Volby jsou: Native IDE, RAID, AHCI.

AHCI umí řazení požadavků přístupu na disk (=rychlejší než NativeIDE) a RAID je hardwarový RAID controller, tak jestli jedete ty SSD v RAIDu, tak tohle by bylo pro Vás (někdo tvrdí, že softwarový RAID simulovaný operačním systémem, je rychlejší než hardw.RAID kontrolér. Nevím, jak by to bylo u Vaší konkrétní verze Windows a toho konkrétního hardw.RAID řadiče na desce).

Problém změny módu SATA controlleru v BIOSu je, že to Windows většinou prý nerozdýchají a musí se přeinstalovat. Existovaly návody pro starší Win ( Vista/W7) na změny registrů, aby se nemuselo přeinstalovat. Novější jsem nezjišťoval.

Manuál k základní desce Vám řekne více podrobností k SATA0-3 Native a SATA Type Vaší konkrétní desky.

lmgify

Schválně si zkusím rychlosti před a po

Jestli už teď jedete v AHCI módu, tak k žádnému zrychlení už nedojde tím přepnutím SATA kanálů 0-3 do Native. Jde spíše o zjednodušení práce počítači při správě přerušení. Stejně tak se nic nezrychlí po přehození SSD na kanály 0 a 1.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]