Nejste přihlášen/a.
Zdravím,
dostal jsem starý PC. Trochu jsem ho vyčistil, rozebral, vyměnil pastu a pod.
Avšak po zapnutí mi nešlo nabootovat z HDD windows 7, tak jsem si řekl, že nainstaluji Linux.
Instalace proběhla v pořádku, ale opět PC hlásí SYSTEM Boot failure. V BIOSU jsem disk nenašel, ale když jsem si spustil Linux z flashky, tak jsem se do disku nomálně dostal a viděl nainstalované soubory.
Co mám dělat?
Děkuji za užitečné odpovědi.
PS: Na disku jsem nenašel žádné jumpery.
Dobrý den, pokud BIOS nevidí HDD, tak lze problém s bootováním očekávat. Zkuste ještě vyndat (při vypnutém PC) baterii 3 V od BIOSu na zákl. desce, po chvilce ji tam zase dobře umístěte a zapněte PC. Potom by se měl načíst výchozí BIOS a tam si HDD zase zkontrolujete (kontrola kabeláže k HDD je snad jasná). Zdravím!
electroman - je záhadou, jak se Vám povedlo nainstalovat OS Linux na HDD, který BIOS nevidí a pod OS Linux na flashce se na HDD i pohybovat. Doufám, že ten HDD slyšíte v chodu a hřeje. Ještě zkuste k HDD jiný SATA kabel a pořádně zasunout (aby byl správný kontakt).
electroman - když jste převzal ten PC od dárce, který tvrdil, že je PC funkční, tak jste si ho doma před svým zásahem vyzkoušel? Nabootoval a fungoval? Sestavil jste po čištění vše naprosto stejně a bez výměny čehokoliv? Pokud PC dříve fungoval, tak nepřežil Váš zásah a čištění, protože samo se to neporouchalo.
je záhadou, jak se Vám povedlo nainstalovat OS Linux na HDD, který BIOS nevidí a pod OS Linux na flashce se na HDD i pohybovat
Záhada to není. Žádný moderní OS nevyužívá BIOS pro přístup k HDD. Používá ho jen čistý DOS a pak už jen PC těsně po zapnutí, protože žádný OS ještě neběží.
Ono to zkouší bootovat z té DVD mechaniky, ve které není disk nebo není bootovatelný.
Zkus úplně odpojit tu DVD mechaniku (vytáhni napájení). Je také na SATA? Vypadá to, že je to PATA/33? ![]()
Stejně myslím, že máš někde v BIOSu zakázané SATA porty nebo nastavenou prioritu bootování na PATA.
Byla tam ta DVD mechanika, když PC fungoval? Jestli on ten PATA neblokuje ty SATA porty. ![]()
![]()
Zkuste použít jiný SATA kabel pro propojení s diskem. Už se mi stalo, že PC fugnovalo a pak najednou ne... odešel právě tenhle káblík.
S novým kabelem, pak ještě teoreticky můžete vyzkoušet další SATA patice na základní desce, kdyby náhodou odešla ta patice.
Pokud nebude fungovat ani jiný kabel v jiné patici (vyzkoušejte všechny) a s jiným diskem, tak to bude pravděpodobně závada základní desky.
Závada desky ani kabel to nebudou, když Linux (LiveUSB instalace) ten disk vidí a dokáže z toho diski číst a zapisovat na něj.
Když jsem na starém PC zkoušel experimentovat s linuxem, dopadl jsem podobně. Původní nastavení /optimalní/ je pro IDE konektory a max. systém, který BIOS zná, je XP nebo možná VISTA.
Já postupoval takto:
1) stáhnul nejnovější bios pro danou desku - reset vyjmutím CMOS baterie a upgr. biosu
2) nastavení AHCI, 64bit, boot z flašky s W7
3) nová instalace W7, ovladače (chybějící pro danou desku na W7) nahradil programem driver.ru
4) po instalaci všeho potřebného pročistil antivirem, malwarebytes a ADWcleaner
@imgify? - můžu taky přidat dotaz k BIOSu?
Našel jsem možnost nastavení SATA0-3 Native - ale mám teď zapojený SSD do SATA4-5. Je lepší možnost zadat "Enabled" do Native sata a přehodit kabel těch disků?... Má to nějaký vliv?
Díky, zítra mám volno, otestuji. Zatím vím, že na 0-3 není nic, jsou 2 SSD na 4,5 a DVD na 6.
Měl jsem nastaveno AHCI - podle fotek tazatele bych si tipnul na stejně starou desku - soc.775. Schválně si zkusím rychlosti před a po :D
Pro moderní OS by mělo být SATA0-3 Native = Enabled. Vyzkoušet a jestli to nepojede, tak vrátit zpět na Disabled a nešahat na to.![]()
Je teď něco na SATA0-3?
Přehození SSD na SATA0/1 po změně na Enabled podle mě nic nezmění (nezapomenout na změnu v Boot Priority - teď je tam asi SATA4 na 1.místě?)
Jediná větší výhoda by měla plynou z (nesouvisející) případné změny módu SATA controlleru (OnChip SATA Type) v BIOSu. Volby jsou: Native IDE, RAID, AHCI.
AHCI umí řazení požadavků přístupu na disk (=rychlejší než NativeIDE) a RAID je hardwarový RAID controller, tak jestli jedete ty SSD v RAIDu, tak tohle by bylo pro Vás (někdo tvrdí, že softwarový RAID simulovaný operačním systémem, je rychlejší než hardw.RAID kontrolér. Nevím, jak by to bylo u Vaší konkrétní verze Windows a toho konkrétního hardw.RAID řadiče na desce).
Problém změny módu SATA controlleru v BIOSu je, že to Windows většinou prý nerozdýchají a musí se přeinstalovat. Existovaly návody pro starší Win ( Vista/W7) na změny registrů, aby se nemuselo přeinstalovat. Novější jsem nezjišťoval.
Manuál k základní desce Vám řekne více podrobností k SATA0-3 Native a SATA Type Vaší konkrétní desky.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.