Nejste přihlášen/a.
Zdravím,
dostal jsem starý PC. Trochu jsem ho vyčistil, rozebral, vyměnil pastu a pod.
Avšak po zapnutí mi nešlo nabootovat z HDD windows 7, tak jsem si řekl, že nainstaluji Linux.
Instalace proběhla v pořádku, ale opět PC hlásí SYSTEM Boot failure. V BIOSU jsem disk nenašel, ale když jsem si spustil Linux z flashky, tak jsem se do disku nomálně dostal a viděl nainstalované soubory.
Co mám dělat?
Děkuji za užitečné odpovědi.
PS: Na disku jsem nenašel žádné jumpery.
Dobrý den, pokud BIOS nevidí HDD, tak lze problém s bootováním očekávat. Zkuste ještě vyndat (při vypnutém PC) baterii 3 V od BIOSu na zákl. desce, po chvilce ji tam zase dobře umístěte a zapněte PC. Potom by se měl načíst výchozí BIOS a tam si HDD zase zkontrolujete (kontrola kabeláže k HDD je snad jasná). Zdravím!
electroman - je záhadou, jak se Vám povedlo nainstalovat OS Linux na HDD, který BIOS nevidí a pod OS Linux na flashce se na HDD i pohybovat. Doufám, že ten HDD slyšíte v chodu a hřeje. Ještě zkuste k HDD jiný SATA kabel a pořádně zasunout (aby byl správný kontakt).
electroman - když jste převzal ten PC od dárce, který tvrdil, že je PC funkční, tak jste si ho doma před svým zásahem vyzkoušel? Nabootoval a fungoval? Sestavil jste po čištění vše naprosto stejně a bez výměny čehokoliv? Pokud PC dříve fungoval, tak nepřežil Váš zásah a čištění, protože samo se to neporouchalo.
je záhadou, jak se Vám povedlo nainstalovat OS Linux na HDD, který BIOS nevidí a pod OS Linux na flashce se na HDD i pohybovat
Záhada to není. Žádný moderní OS nevyužívá BIOS pro přístup k HDD. Používá ho jen čistý DOS a pak už jen PC těsně po zapnutí, protože žádný OS ještě neběží.
Ono to zkouší bootovat z té DVD mechaniky, ve které není disk nebo není bootovatelný.
Zkus úplně odpojit tu DVD mechaniku (vytáhni napájení). Je také na SATA? Vypadá to, že je to PATA/33?
Stejně myslím, že máš někde v BIOSu zakázané SATA porty nebo nastavenou prioritu bootování na PATA.
Byla tam ta DVD mechanika, když PC fungoval? Jestli on ten PATA neblokuje ty SATA porty.
Zkuste použít jiný SATA kabel pro propojení s diskem. Už se mi stalo, že PC fugnovalo a pak najednou ne... odešel právě tenhle káblík.
S novým kabelem, pak ještě teoreticky můžete vyzkoušet další SATA patice na základní desce, kdyby náhodou odešla ta patice.
Pokud nebude fungovat ani jiný kabel v jiné patici (vyzkoušejte všechny) a s jiným diskem, tak to bude pravděpodobně závada základní desky.
Závada desky ani kabel to nebudou, když Linux (LiveUSB instalace) ten disk vidí a dokáže z toho diski číst a zapisovat na něj.
Když jsem na starém PC zkoušel experimentovat s linuxem, dopadl jsem podobně. Původní nastavení /optimalní/ je pro IDE konektory a max. systém, který BIOS zná, je XP nebo možná VISTA.
Já postupoval takto:
1) stáhnul nejnovější bios pro danou desku - reset vyjmutím CMOS baterie a upgr. biosu
2) nastavení AHCI, 64bit, boot z flašky s W7
3) nová instalace W7, ovladače (chybějící pro danou desku na W7) nahradil programem driver.ru
4) po instalaci všeho potřebného pročistil antivirem, malwarebytes a ADWcleaner
@imgify? - můžu taky přidat dotaz k BIOSu?
Našel jsem možnost nastavení SATA0-3 Native - ale mám teď zapojený SSD do SATA4-5. Je lepší možnost zadat "Enabled" do Native sata a přehodit kabel těch disků?... Má to nějaký vliv?
Díky, zítra mám volno, otestuji. Zatím vím, že na 0-3 není nic, jsou 2 SSD na 4,5 a DVD na 6.
Měl jsem nastaveno AHCI - podle fotek tazatele bych si tipnul na stejně starou desku - soc.775. Schválně si zkusím rychlosti před a po :D
Pro moderní OS by mělo být SATA0-3 Native = Enabled. Vyzkoušet a jestli to nepojede, tak vrátit zpět na Disabled a nešahat na to.
Je teď něco na SATA0-3?
Přehození SSD na SATA0/1 po změně na Enabled podle mě nic nezmění (nezapomenout na změnu v Boot Priority - teď je tam asi SATA4 na 1.místě?)
Jediná větší výhoda by měla plynou z (nesouvisející) případné změny módu SATA controlleru (OnChip SATA Type) v BIOSu. Volby jsou: Native IDE, RAID, AHCI.
AHCI umí řazení požadavků přístupu na disk (=rychlejší než NativeIDE) a RAID je hardwarový RAID controller, tak jestli jedete ty SSD v RAIDu, tak tohle by bylo pro Vás (někdo tvrdí, že softwarový RAID simulovaný operačním systémem, je rychlejší než hardw.RAID kontrolér. Nevím, jak by to bylo u Vaší konkrétní verze Windows a toho konkrétního hardw.RAID řadiče na desce).
Problém změny módu SATA controlleru v BIOSu je, že to Windows většinou prý nerozdýchají a musí se přeinstalovat. Existovaly návody pro starší Win ( Vista/W7) na změny registrů, aby se nemuselo přeinstalovat. Novější jsem nezjišťoval.
Manuál k základní desce Vám řekne více podrobností k SATA0-3 Native a SATA Type Vaší konkrétní desky.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.