Nejste přihlášen/a.
Vy ji nezjistíte. Podle IP adresy můžete zjistit přibližnou lokaci. Třeba u mé mi to hlásí město 40 km vzdálené.
Věřím, že při spáchání trestného činu není takový problém pro policii u poskytovatele zjistit, komu daná IP adresa patří.
A pak je taky možnost schovat se za Proxy server nebo VPN a můžete mít adresu klidně z druhého konce světa.
mikihans: Jenom 40 km? Jsem svoji IP adresu zadal a ukazuje mi to 168,7 km
do Ostravy .Z jiného mi to ukazuje do Prahy do Národní galerie Palác Kinských.Takže přes tyhle ,,vyhledávače,, to bude hloupost zjišťovat.
...nás ![]()
My tedy zkusíme odpovědět. Dá se to jen v určitých případech. A to v tehdy kdy vám poskytovatel internetu přidělí pevnou veřejnou adresu. Pak většinou ví komu ji přidělil a kde ten dotyčný má počítač.
Ovšem normální uživatel Internetu zjistí pouze které firmě daná adresa patří. Další z ní zjistí pouze tehdy kdyby měl provider ty adresy nějak smysluplně pojmenované.
Orgány činné v trestním řízení by se na providera mohly obrátit se žádostí aby sdělil komu je daná adresa přidělená.
Ještě složitější je to v případě, kdy se adresy přidělují dynamicky, tj kdo dřív zapne počítač ten dostane nižší poslední číslo. Tento způsob se ale moc nepoužívá, protože defacto umožňuje anonymní přístup a to samozřejmě žádný provider nechce.
Situace je ještě složitější v celkem běžném případě, kdy provider nedává uživatelům veřejné adresy, ale privátní ze specielního rozsahu (rozsahy 10.x.x.x, 172.16.x.x,-172.31.x.x, 192.168.x.x), protože ta se navenek nikam nedostane (postup je mimo toto téma, dá se najít na Internetu). V tomto případě se samozřejmě nepozná přímo majitel adresy, ale dá se zjistit kdo komunikoval s konkrétním protějškěm v Internetu, tedy dá se i v takovém případě zjistit například kdo se díval na konkrétní webovou stránku nebo kdo se spojil s příslušným poštovním serverem. Toto zjištění je ale velmi náročné, protože předpokládá programové nástroje které se dokáží prohrabat spoustou uchovaných dat, pokud je tedy provider uchovává.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.