Nejste přihlášen/a.
Vy ji nezjistíte. Podle IP adresy můžete zjistit přibližnou lokaci. Třeba u mé mi to hlásí město 40 km vzdálené.
Věřím, že při spáchání trestného činu není takový problém pro policii u poskytovatele zjistit, komu daná IP adresa patří.
A pak je taky možnost schovat se za Proxy server nebo VPN a můžete mít adresu klidně z druhého konce světa.
mikihans: Jenom 40 km? Jsem svoji IP adresu zadal a ukazuje mi to 168,7 km do Ostravy .Z jiného mi to ukazuje do Prahy do Národní galerie Palác Kinských.Takže přes tyhle ,,vyhledávače,, to bude hloupost zjišťovat.
...nás
My tedy zkusíme odpovědět. Dá se to jen v určitých případech. A to v tehdy kdy vám poskytovatel internetu přidělí pevnou veřejnou adresu. Pak většinou ví komu ji přidělil a kde ten dotyčný má počítač.
Ovšem normální uživatel Internetu zjistí pouze které firmě daná adresa patří. Další z ní zjistí pouze tehdy kdyby měl provider ty adresy nějak smysluplně pojmenované.
Orgány činné v trestním řízení by se na providera mohly obrátit se žádostí aby sdělil komu je daná adresa přidělená.
Ještě složitější je to v případě, kdy se adresy přidělují dynamicky, tj kdo dřív zapne počítač ten dostane nižší poslední číslo. Tento způsob se ale moc nepoužívá, protože defacto umožňuje anonymní přístup a to samozřejmě žádný provider nechce.
Situace je ještě složitější v celkem běžném případě, kdy provider nedává uživatelům veřejné adresy, ale privátní ze specielního rozsahu (rozsahy 10.x.x.x, 172.16.x.x,-172.31.x.x, 192.168.x.x), protože ta se navenek nikam nedostane (postup je mimo toto téma, dá se najít na Internetu). V tomto případě se samozřejmě nepozná přímo majitel adresy, ale dá se zjistit kdo komunikoval s konkrétním protějškěm v Internetu, tedy dá se i v takovém případě zjistit například kdo se díval na konkrétní webovou stránku nebo kdo se spojil s příslušným poštovním serverem. Toto zjištění je ale velmi náročné, protože předpokládá programové nástroje které se dokáží prohrabat spoustou uchovaných dat, pokud je tedy provider uchovává.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.