Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Mám šanci se naučit programovat?

Od: zuza35 odpovědí: 11 změna:

Dobrý den,
je mi 27, hledám si práci a všude vidím, že firmy hledají programátory, tak mě napadlo, co kdybych se jedním chtěla stát?
Jaké musím mít předpoklady, jak dlouho může trvat se něco naučit, za předpokladu, že o tom nevím vůbec nic (maximálně jsem v 9. třídě vyrobila webovou stránku v html), ale nejsem zas tak úplně tupá.
Má vůbec cenu s něčím takovým začínat? Ráda bych znala názor někoho, kdo v tom dělá a dokáže objektivně posoudit možnosti.
Předem děkuji za odpověď.

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

figurek*
hodnocení

6x

Já mám technickou školu, dělal jsem technickou profesi a k ní jsem časem přidal programátorskou. Můžu vám z vlastní zkušenosti potvrdit, že to jde. I vy máte šanci naučit se programovat. Není to zase taková věda. Je to spíš tvrdá zkouška trpělivosti. Bude trvat několik let, než definitivně prolomíte tu počáteční bartiéru neporozumění a programování budete skutečně dobře rozumět.

Druhý problém je technický. Tato část techniky je tak rozlehlá a jede dopředu tak rychle, že budete mít co dělat, abyste vůbec udržela tempo. Chce to najít správný směr a trefit se do specializace už od začátku. Nikdo neumí všechno.

No a ještě vám připíšu to, co jsem zde u připsal několikrát. Než si sednete na motorku, naučte se jezdit na kole. Ve vašem Office máte zadarmo utilitku, která se jmenuje VBA, Visual Basic for Applications. Je to jazyk maker pro Excel a Word. V něm se naučíte psát funkce a zacházet se součástkami Windows.

hodnocení

5x

Firmy hledají dobré programátory. Těch pseudo je u nás bohužel mnohem víc.
Programovat se nenaučíte přes noc. Abyste vyhověla dnešním požadavkům, musela byste mít za sebou roky praxe.

Ajťáci přistupují ke své práci jinak, je to spíš koníček, nikdy úplně "nemají padla".
K programování je potřeba mít i nějaký ten vrozený talent a schopnost dobrého logického i analytického myšení.

Konkrétně webovky jsou dnes oborem, kde potřebujete ovládat několik programovacích jazyků a kromě toho aspoň základy z dalších oblastí, jako je UX, SEO, bezpečnost... A pořád se zdokonalovat a jít dopředu.

vilik*
hodnocení

4x
Myslím, že pokud jste neměla zájem se v tomto oboru dosud vzdělávat alespoň samostudiem, tak nemá cenu o tom moc uvažovat. I když, třeba se vám to povede.
Je pravda, že IT je poměrně žádaný obor, ale přesto případný zaměstnavatel předpokládá, že budete mít také patřičné formální vzdělání (SŠ, VŠ?) a nebo za vámi bude vidět nějaký výsledek.
Pokud si budete chtít doplnit vzdělání, měla byste volit alespoň příbuzný obor a zároveň byste měla disponovat schopností přemýšlet v souvislostech, efektivně, s patřičnou dávkou abstrakce.

iz*
hodnocení

3x

HTML je hypertextový jazyk, s programováním nemá nic společného. K programování potřebná znalost programovacích jazyků. K tomu (k programování) si počkejte na další odpovědi.

rv*
hodnocení

2x

Pokud vás to doteď nezajímalo, tak se obávám, že byste byla špatný programátor. Spousta programátorů jsou fandové, od dětství s počítači vyvádějí všechno možné a věnují se tomu i nad rámech pracovní doby jako koníčku.

Snad jedině kdybyste vsadila na to, že vás v rámci genderové vyváženosti následně přijme nějaká velká společnost k tlupě svých programátorů, kterým byste jako programátorka vařila kafe a dělala pořádek v binci na stole.

host
hodnocení

2x

Dost na tom, když se člověk naučí pracovat s nějakým specializovaným softwarem, třeba i "jen"kancelářským, ovládat program pro mzdy, účetnictví, fakturace, objednávky, pracovat s databází zákazníků. Například v malém servisu čehokoliv - příjem zakázek, zavedení zákazníka do databáze, přiřazení čísla zakázky, vložení datumu, popisu zakázky, práce, pak vypsat vyúčtování, fakturu, zavedení platby do systému, atd. atd. atd.. Je toho dost, v každém servisu nebo podniku to mají jinak.

Třeba i hospodářka ve školní jídelně už pouze neprodává papírové lístky na oběd, ale i děti v základní škole mají na obědy nabitý čip kterým se dají obědy objednávat, rušit v případě nepřítomnosti, platit a používat ho při výdeji obědů.

Pokud chcete mermomocí programovat, jsou tu programovatelné CNC stroje, vyšívací stroje, PLC programování, nebo se můžete specializovat u nějaké firmy, která se zabývá 3D tiskem jako obsluha a postupně třeba zjistíte, že to můžete také programovat., nebo ani nemusíte, třeba najdete uplatnění a zalíbení i v jiné činnosti.

zuza35
hodnocení

Všem moc děkuji za odpověď.
Byl to takový zoufalý výkřik do tmy, momentální propadení zoufalství.
Budu hledat v jiném obotu.
Ještě jednou děkuji a pěkný den.

rv*

Ženám sluší práce asistentky. Prostě pomáhat skupině (chlapů) udržovat pořádek v papírech, hlídat termíny, podporovat šéfa, lehčí práce na PC (MS office).

pi*

rv: A taky aby chlapi nespustli.:)

zuza35
hodnocení

Asistentka...

hodnocení

0x

Ono programování je něco jako umělecká tvorba. Malovat obrazy se také můžeš "naučit". Ale to ještě neznamená, že to budeš "umět" !

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]