Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Podobná mailová adresa

Od: slavo* odpovědí: 8 změna:

Stalo se Vám to taky.

založil jsem si účet, vlastně musel být založen protože smart přístroj to vyžadoval

konkrétně to bylo na gmailu mail byl ve tvaru příjmení.jméno a po nějaké době když jsem se na něho z počítače přihlásil, tak tam byl mail s přílohou kde byla faktura. na faktuře bylo shodné jméno i příjmení ale nesouhlasila adresa.

Vzhledem k tomu, že to bylo cca po více jak půl roce tak jsem to neřešil.

Nyní jsem se setkal na jiném portálu (seznam) se stejným případem na mail ve tvaru příjmení.jméno došel mail který příjemci nepatřil.

Když jsem zkoušel na tom stejném založit mail příjmení a jméno bez tečky tak již tento mail existuje.

Z toho jsem dospěl k názoru, že existují maily které se před @ liší pouze tečkou - za @ je to samozřejmě stejné.

U jednoho je a u druhého není.

Tak mě napadlo, že se může stát, že odesílatel zapomene dát tečku a nebo ji naopak přidá a odešle důležitý mail někomu jinému.

A napadá mě zda by nešlo aby při založení nového mailu nejen byla kontrola na shodnost, ale i na podobnost, zda ale je to proveditelné netuším.

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

Je to tak, každý máme x svých jmenovců. Nemůžete nikomu zakázat, aby se pokusil mít také smysluplnou adresu mailu. A i kdyby fungoval nějaký test shody, nic nezabrání tomu, aby někdo jiný po vás si podobný mail nezaložil, protože jemu to vadit nebude.

Stačí mít vlastní doménu a je hned problémů méně. Dokonce je možné mít pak na Seznamu mail na své doméně zdarma (platí se jen doména).

hodnocení

2x

Váš nápad je z říše fantazie. Jak má počítač vědět (a hlavně proč by to měl řešit), zda se znáte s uživatelem jan.novak@email.cz a nemyslíte náhodou uživatele co má mail jannovak@email.cz. Prostě dva honzové si vytvořili podobný email - proč byste na tom chtěl něco měnit? Za správnost emailu ručí odesílatel a když zapomenete tečku v emailu, tak to prostě odejde na jiný email, pokud takový existuje. Mimochodem, ikdyž by na mě při vytváření vybaflo upozornění, že zvolený email se podobá jinému, tak co... kliknu na ok, protože ho chci a vy budete stejně v koncích. Zbytečná práce i váš nápad.

ps: mimochodem, faktury, které přicházely emailem byl ransomware, který šifroval data. Máte antivir?

viry.cz/...

slavo*
hodnocení

Ta faktura byla ve formátu pdf a byla za pronájem ledové plochy v sazka aréně - možná to byl ransomvare a možná ne.

Bylo to na gmailu a otevřel jsem jsem to na počítači kde byl eset.

Ale jinak na gmail nechodím, mám adresu jinde a na gmailu jsem si ji musel založit protože to vyžadoval smart přístroj.

Už ji mám více jak dva roky a byl jsem tam snad 2x.

hodnocení

2x

Stávají prováděná kontrola na shodu řetězce je jednoznačná a tedy programově jednoduchá. U vámi uvažované kontroly na podobnost ale narazíte na zásadní problém jak přesně definovat co ještě podobnost ve dvou alfanumerických řetězcích je a co již ne. Ono se to na první pohled zdá být jednoduché, ale určitě není !

hodnocení

0x

No vidíte... a například Gmail tečku v adrese vůbec neřeší. Takže máte-li email jannovak@gmail.com, přijde Vám email i když jej někdo napíše např. ve tvaru jan.novak@gmail.com

slavo*
hodnocení

A např. seznam tečku řeší.

Takže na seznamu může existovat jan.novák@seznam.cz a jannovak@seznam.cz

A jsou to dvě různé mailové adresy.

Jak to řeší jiní např. centrum - nevím - ale u seznamu to mám odskoušené.

hodnocení

0x

S cizí poštou ve své mailové poště mám bohaté zkušenosti. Mé křestní jméno dlouho patřilo mezi desítku nejčastěji dávaných a příjmení mám také celkem běžné. A vím i o třech Slovenkách, jejichž pošta ke mně zabloudila. Vždy informuji odesilatele, že nejsem správná adresátka. Ať si adresu zkontroluje.

Nevím, jakou roli hraje tečka u seznam.cz, email.cz atd. U gmail.com můžete napsat jannovak i j.a.n.n.o.v.a.k. a dojde to pokaždé stejné osobě. Podle mě spíš docházi k záměně koncovky (centrum.cz x email.cz x volny.cz atd).

still10k*
hodnocení

0x

Take se mi to stalo, take mam po republice par jmenovcu. Uz dvakrat mi prisly faktury a potvrzeni objednavky. Naposled nejakych zahradnich hadic, ktere patrily nekomu jinemu. Nase maily se lisily jen tim, ze ja mam na konci "email.cz" a on ma "seznam.cz".

Vzdy napisu dotycnemu, at si na to dava bacha, bo spam pak chodi mne a ne jemu. Co je mi po zahradnich hadicich a podobnych hovezinach *smich*

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]