Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Excel - odstranit propojení s jiným souborem

Od: iz* odpovědí: 8 změna:

Dobrý den,

potřebuji v Excelu 97 odstranit propojení s jiným souborem. Nabízí se mi jenom možnost vyhledat (připojit) jiný soubor. Ale možná špatně hledám. )--:

Asi to ničemu nepomůže, ale pro úplnost uvedu i OS: Windows 10 Pro 32-Bit

doplněno 18.02.19 16:09:

Přidávám obrázek > jde o MsOffice 97:

Excel - odstranit propojení s jiným souborem

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Snad je to jasné. Ovšem v otevřeném souboru pak budou hodnoty platné při jeho posledním uložení, které nemusí být aktuální.

doplněno 18.02.19 15:42:

Pokud máte soubor otevřený, tak klik vlevo nahoře na "Úpravy", potom na "Propojení" a pak pokračovat jako v prvním případě.

Excel - odstranit propojení s jiným souborem #2

hodnocení

0x

Hmmm. Tak to nevím *nevi*, já mám Excel 93. Myslel jsem že se to zas tak moc lišit nebude.

Zkoušela jste, co se stane při kliknutí na "Změnit zdroj"?

iz*
hodnocení

@Magdon, Vy máte novější Office. Já mám starou, používám ji už od Windows 98. Vypadá to, že v Excelu odstranit propojení nejde. Už to zkouším od včerejška...

Přidávám další obrázek > první dialog se otevře po kliknutí na "Změnit zdroj", druhý po kliknutí na "Upřesnit"

Excel - odstranit propojení s jiným souborem #3

lobo*
hodnocení

0x

Nejstarší verzi excelu sem vyhrabal 2003, tak to zkusím.

Umístit kurzor k panelům nástrojů -> pravé tl. myši a zaškrtnout volbu EXTERNÍ DATA.

Poté postupovat podle obrázku a zručit zatržítko u volby ULOŽIT DEFINICI DOTAZU.

Excel - odstranit propojení s jiným souborem #4
Excel - odstranit propojení s jiným souborem #5
Excel - odstranit propojení s jiným souborem #6

hodnocení

0x

Označit buňky, kam se promítá ono propojení a deletem buňky smazat. Nebo označit celý sešit, zkopírovat a vložit do nového už jen jako hodnoty... na jiný způsob jsem nepřišel.

yakub - Vaše řešení má podstatnou vadu - Jak to uděláte, když budete mít tabulku řekněme s 1000 buněk, v 500 buňkách budou vzorce, které chcete zachovat a třeba ve 100 buňkách budou odkazy na buňky v několika jiných souborech, které chcete zrušit? Jak ty odkazy chcete najít? Překopírováním do jiné tabulky s vložením jako "hodnoty" přijdete nejen o propojení, ale i o ty potřebné vzorce. Tabulka se stane zcela "mrtvá".

Nedávno jsem v poměrně složité tabulce ručně hledal jeden jediný odkaz, který mi tam dělal neplechu. Byl to horor skoro na hodinu práce.

Ano, toho jsem si vedom, ale zrovna v tomto pripade se vklada nejaky kalendar.xls ,coz nebude tezke najit. Navic @iz neni IT nepolibena. Jak rikam, jiny zpusob jsem zatim nenasel, ale zitra na to prijdu .-) prece jen s excelem 97 jsem dlouho nepracoval :D jinak, co se tyce nalezeni onech bunek, tak treba nahradit propojeni nesmyslnym souborem, takze bunky nahlasi chybu (#REF?) kterou uz lze najit pouhym okem, pripadne makrem...

hodnocení

0x

Tak opravdu jsem nepřišel na jiný způsob, jak se zbavit propojení (v excel 97 ! ) než najít onu buňku s propojením a smazat ji. Protože i nápad na odmazání zdroje (a hledat pak #REF) nefunguje, protože se okamžitě zeptá na nový zdroj, ale odebrat jej nepovolí. Pokud je to tedy nějaký jednoduchý soubor a propojení a vzorečků je málo, tak:

Úpravy -> Přejít na -> Jinak -> vybrat vzorce -> ok -> tím se vyberou v sešitu všechny buňky, které obsahují vzorce... a jednotlivým dvojklikem do jednotlivých buňek poznáte, který obsahuje propojení na jiný soubor a tu buňku smazat.

Pokud je to složitější soubor a buněk a propojení je hodně, tak použít makro pro vyhledání závislostí (předchůdci a následovníci), aby člověk už od oka viděl, co je závislost v rámci sešitu a co je propojení na jiný soubor. V excelu tedy spustit ALT+F8 -> zvolit název makra -> vytvořit -> přepsat text z obrazku -> klávesa F5 (neboli spustit makro)

Níže obrázky: Na prvním obrázku bych musel na každou označenou buňku kliknout a zkontrolovat vzoreček. U druhého obrázku rovnou vidím, že jen buňka D16 odkazuje na jiný soubor.

Excel - odstranit propojení s jiným souborem #7
Excel - odstranit propojení s jiným souborem #8

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]