Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

CPU skoro na 100%

Od: nerozumimpc odpovědí: 5 změna:

Ahojte,

můžete mi prosím poradit? Mám starší PC? má už cca 10 let a jedu ještě na XP. PC používám z 95% na práci, především Mozzila, Excel, maximálně Adobe Photoshop, takže na tyto činnosti mi dostačuje jak PC, tak XP a roky jsme byl spokojený. Za ty roky jsem pár komponentů vyměnil.

Ale poslední týdny mi dělá, že když mám otevřenou jen Mozzilu a cca 10-15 panelů, tak při běžném psaní emailů apod mi jede CPU na 20-25%, jakmile ale otevřu nový panel, dám načíst jinou stránku, skáče až k 90-95%. Stránkovací soubor 1,4GB.

Mám AMD Phenom II X2 550, procesor 3,1ghz, 3,00GB ram

Mám hledat problém v odházejícím procesoru, RAM nebo? Zavirovaný by neměl být, již 10 let nemám antivir, ale 10 let ani vir, ani problém.

Moc děkuji za každou radu!

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

U 10 let starého PC bych už moc po příčině nepátral...

Za 15tis Kč si můžete složit PC o několik generací novější...rychlejší..a vydrží Vám dalších 10 let.

Procesory novější generace v ceně cca 800Kč jsou 2x rychlejší, než Phenom co tam máte.., natož procesory v ceně kolem 3000Kč..

Je otázka zda jste něco neinstaloval, když se to stalo "náhle"..

Já si na svém PC otevřel 15 webových stránek a procesor je vytížen na průměrně. 2-3%..

Šlo by zkusit nějakou diagnostiku, přeinstalaci "do čistého"...Ale opravdu to má cenu?

hodnocení

1x

Nevidel bych problém v hardware počítače. 10 let používaní systému a ješte k tomu bez antivíru, tak vnem mus být hromada balastu. Źe šlapal deset let, to neznamená, žes nechytil nejakou infekci poslední dobu. Doporučil bych z disku C: skopírovat fotky apod., a nainstalovat čistý winows treba i sedmičku. Pred instalací treba sformátovat intalačním programem disk určený k instalaci. Pak nainstalovat nejnovší verzi prohlížeče.

kimbert*
hodnocení

0x

Pokud máte otevřený prohlížeč Mozilla ,tak-hlavní nabídka-nápověda-technické informace-obnovit firefox.Ale jak píšou předemnou,ta přeinstalace jednou za deset let je jistota...

figurek*
hodnocení

0x

jj, toto mi dělal Avast. Spouštěl si jakési svoje vlastní procesy, které procesor skutečně dokázaly zahltit.

Vidím že trojhmat CTRL+SHIFT+ESC na správce úloh znáte. Mrkněte se na kartu procesy, kolik procesů vám jede. Může jich být sedmdesát, osmdesát a někdy i přes sto. A v tom může být jádro problému.

Taky byste se mohl mrknout na zatížení ramky. Vaše tři giga nejsou nic moc. Procesor pak musí komprimovat a odkládat. Já mám v tuto chvíli puštěný Excel, ACAD, Akrobat reader, Outlook a tuhle internetovou poradnu a ramku mám zatíženou na 6,17 GB.

hm*
hodnocení

0x

Zlobí jen s Mozillou? No, jestli to nebude všeobecně příšerně prasácky psanými weby. Weby dneska umějí o málo víc, než před 20 lety, zato potřebují asi 100x víc práce na to, aby se vůbec zobrazily. Je to plné naprosto zbytečních mamutích skriptů, tahá to tuny naprosto zbytečných dat bůhvíodkud, ... a stále se to zhoršuje. No a následky se samozřejmě projevují. Netvrdím, že to tím určitě je, ale jestli se vytížení projevuje jen v Mozille, neřešil bych to a zkusil bych se s tím smířit. Případně si zkus v Mozille založit jiný profil, nebo ji nainstalovat celou znovu (vše původní zlikvidovat), jestli to lze.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]