Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Download vs upload z pohledu serveru

Od: aa* odpovědí: 7 změna:

Ahoj, zajimalo by me co je z pohledu internetoveho serveru transfer dat na koncove zarizeni jedna se o upload nebo download? Pokud uzivatelske(koncove) pc stahuje z internetoveho serveru data je to pro nej download, ale co je totez pro ten server ze ktereho ty data uzivatelske(koncove) pc stahuje. Je to pro server upload nebo dowload?
Tak a ted cumis :)

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

zvedavec: já bych řekl, že to už je takové slovíčkaření ... ze serveru ty data taky přijímáš (receive) a na server je posíláš (send), ale používá se download - upload. A mezi počítači třeba v p2p sítích ti programy taky počítají upload/download ikdyž je to client-client. Trochu z jiného soudku: někdo říká složka, někdo folder, někdo knihovna a BFU soubor...Já bych řekl, že důležité je vědět spíš význam aneb člověk by neměl používat cizí termity, když je nezná suterénně, nebo není v dobré konvici, protože je zde veliké rizoto, že to skončí fiatem. Každý se tu tváří jak suvenýr, ale nakonec se mu to vrátí jako buzerant.

hodnocení

2x
Pokud koncový uživatel downloaduje, pro server je to samozřejmě logicky upload. A naopak.
zvedavec
hodnocení

No ono je tam to slovo up and down. Kdyz server uploaduje dolu na koncovou stanici ktera dowloaduje zda se mi to divny. Myslel jsem ze upload je vzdycky na vyssi system(z pocitace na sit resp server) a dowload na nizsi(ze serveru/site na pocitac).
Protoze pokud tranferuji data mezi dvema pc doma neni to upload a dowload, ale data transfer(send/receive). Pak nechapu tyhle pojmy. Daly se nahradit slovem send data a receive data pokud upload = vzdy send and download = vzdy receive bez ohledu ze ktereho pocitace na ktery se tranfer data provadi.

hodnocení

2x

Na serveru spíš najdeš pojmy jako in/out nebo received/sent nebo write/read. Nevzpomínám si, že bych někde sledoval download/upload. To je hypotetická otázka nebo má nějaké praktické využití?

Download vs upload z pohledu serveru
zvedavec
hodnocení

No tak to me prave zajimalo jak na to nahlizet z pohledu serveru. Diky. Takze z pohledu serveru je to spis receive/send. Byla to ciste hypoteticka otazka pro ujasneni pojmu. Roky mi totiz neni uplne jasny jak to vlastne je z pohledu serveru.
Diky Panove.

Zvedavec: já bych řekl, že to stále moc nechápeš. Z pohledu serveru je to úplně stejné jako z pohledu klienta. Vymezení pojmenování (upload, send, out vs in, receive, download) je jedna věc, ale vždy to ukazuje směr kterým jdou data- příjmáš nebo odesíláš a ne jestli je to client server, neb server server, client cloud...atd

Myslím si, že kolegové to psali dost jasně

hm*
hodnocení

0x

Asi už bylo zodpovězeno dostatečně.

Můj soukromý názor je, že up/down se objevily až s internetem, kde najednou rychlost přenosu závisela na směru. Kdo chtěl rychlost spojení popsat pořádně, udával rychlost uploadu i downloadu. Takže download není "ze serveru", ale "z internetu", a upload není "na server", ale "do internetu". A nemá smysl uvažovat, jestli se na to dívá klient, nebo server.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]