Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Může mě šmírovat

Od: viktor® odpovědí: 39 změna:

Zdravím,chci se zeptat,koupil jsem nový noutbuk a zařídil si nové připojení internetu,přišel mladíček a já ho požádal,jestli by mi ho zprovoznil a vše mi ukázal,i když jsem už před tím noutbuk měl,tak ale žádný přeborník nejsem,tak napsat mail,stáhnout si film,takové jednoduché věci,no a tak mě nastavil ještě i ten starý typ i nový a mezi řečí mi mimochodem říká,že-jeho manželka se tím také zabývá a že to udělá tak,že když se mi něco vyse-re,tak ona z domu mi to zprovozní,to jsem zavětřil a ptám se ho,jestli jako jsou na můj noutbuk napojeni a jestli mě tedy mohou KOUKAT pod pokličku a on to nějak zamluvil a hodil to do autu a tak se ptám odborníků-může noutbuk naštelovat tak,že mě může vlízt do mého a šmírovat mi v něm?

39 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

8x

A jaké poučení z tohoto dotazu plyne? Mladíčci, až vás nějaký páprda požádá o zprovoznění noťasu, vys*rte se na něj, místo vděku padnete do podezdření z toho, že místo zábavy se budete bavit šmírováním *smich*

Pán ještě asi neslyšel o programu TeamViewer

teamviewer.com/...

Pro tazatele - TeamViewer slouží právě k tomu, aby se někdo, kdo to umí, mohl připojit na někoho kdo neumí a udělat případné úpravy na jeho PC.

Jenže - aby se mohl připojit, musí znát nejen ID dotyčného, ale i heslo. Často se takto připojuji na zákazníky, typicky to probíhá tak, že zákazník zavolá, že má problém a sdělí mi ID a heslo (pochopitelně musí mít spuštěný program TeamViewer) já se připojím, vyřeším problém a zase se odpojím. Prosté, že?

hodnocení

Ted opravdu nevím ,jak to myslíte,ano,jsem páprda a ano,přiznal jsem se,že tomu nerozumím,jen jsem se slušně zeptal a stačilo napsat ano nebo ne,samozřejmě,že jsem neslyšel o programu Team Viever a nevím ani co jeID,takže jestliže mi ten program nainstaloval,tak zjistí,že se na to dotazuji a protože jsem mu za to zaplatil,tak je to pěknej humus a nevím co by tak ode mne mohl očekávat,že si píšu s 20ti letýma kočkama,nebo který film jsem si stáhnul,vy píšete,že se odpojíte a co když ne,že.

Uklidněte se. Nikdo Vás šmírovat nebude, nechce a nemá ani proč.
Servisní zásah do PC na dálku je mnoho let známá a používaná věc. Děje se tak ovšem za souhlasu uživatele PC.

Ale to není o tom napsat ano/ne. Pokud by někdo měl potřebu Vás šmírovat a měl přístup k Vašemu počítači, tak Vás šmírovat může. Ale to by Vám asi nevěšel takhle okatě na nos, že?

Podle mě jde skutečně o férovou nabídku vzdálené pomoci. Čímž se Vám dotyčný snaží ušetřit čas i peníze tím, že nemusíte tahat PC k němu do servisu, nebo mu platit výjezd k Vám.

A k Vašemu dotazu ,,Co když se neodpojí?´´ - no tak ho můžete odpojit Vy prostě tím, že ukončíte program TeamViewer.

hodnocení

Takže mám nainstalováno-ccetup 552,nimite team viewer 14vlc installer,team viever setup,on firmu nemá,je to zaměstnanec který instaluje internet,všechno jsem mu řekl,ví i heslo,takže mě mohl aspon informovat,jestli to chci,si myslím,já bych mu řekl,že ne a bylo by to vyřízený,mě jde o to,že mám nainstalovaný bankovní internet,i když teda pasívní,ale na klidu to párdovi v dnešní době nepřidá,víme,vašnosti,takže mu zavolám at mě to odinstaluje,abych měl klidnější spaní.

Tak ještě jednou - a budu psát pomalu...

Pokud si Vy nespustíte na svém počítači TeamViewer, tak se dotyčný prostě nepřipojí.. Navíc heslo si generuje TeamViewer pro každé připojení jiné - ID zůstává stejné.

Ale v podstatě Vám rozumím. Paranoia je dnes poměrně častá záležitost - taky už jsem byl nařčen z možnosti šmírovat jednoho zákazníka - respektive jeho CNC stroj. Vtip byl v tom, že ten TeamViewer tam byl nainstalován už od výrobce stroje, ne mnou - krom toho mě přijde silně úsměvná představa, že po celodenním zápřahu si sednu ke kompu a šmíruju co kdo vyrábí *smich**smich**smich*. No pochopil jsem, že za dobrotu na žebrotu, takže dotyčnému byl TV odinstalován. Je ale pravda, že od té doby jsem tam byl už 3x kvůli věci, která se dala řešit přes TV, vzhledem k tomu, že to k němu mám 280km, tak to dotyčného vyšlo pokaždé na +- 7.000,- Ale kdo chce kam...

Je ale pravda, že nepochybuji, že i dotyčný mladíček není úplně blbý (když je ajťák) a že po setkání s Vámi briskně pochopí, že každý dobrý skutek musí být co nejpřísněji potrestán... Což je určitě dobré do dalšího života vědět.

hodnocení

Tak promone,z vaších odpovědí pro mě vyplývá,že jste opravdu velice,velice dobrý odborník a proto se nedivím,že vás chce pán z takové dálky,že..

Tak to si netroufám potvrdit - ono je to spíše tak, že neservisuji PC jako takové, ale servisuji CNC stroje, které jsou počítačem řízeny. Takže nejde o klasické IT, na to snad skutečně nikdo soudný nevolá servis z větší dálky.

hodnocení

6x

Viktore, není třeba se bát. Já občas pozvu "hodinového ajťáka", který mi udělá za hodinu + 400kč i s cestou, běžnou údržbu, vymaže a aktualizuje co je potřeba. Vzdálenou pomoc jsem měla u minulého PC, teď u toho nového jsem si zapomněla říci, až příště přijde, řeknu si. *** Vzdálená pomoc fungovala tak, že mi zavedl několik čísel, heslo, které znám jen já. Když něco vyvedu, zavolám mu na mobil, pustím počítač a on chce tu řadu čísel a heslo. A pak řekne, ať dám ruce pryč a já jen koukám, jak pracuje. Kurzor se pohybuje a napraví to, co jsem já pokazila. Jakmile se odpojí, už do mého PC nemůže. Asi, kdyby chtěl, tak si jinou cestu najde, ale nejsem banka nebo vládní úřad, abych mu stála za to, aby mě heknul. *** Nepoužívala jsem to často, ale je skvělé, vědět, že někdo umí ihned vyřešit to, s čím já si neumím poradit. A navíc, nemá řeči-Jéééžiši, cos to zase udělala? Na cos to klila? Kolikrát jsem ti to už říkal? *alene*

hm*
hodnocení

4x

Budu dělat, jako že jsem žádný z předchozích příspěvků nečetl. A taky jsem dost paranoidní (vyplatí se).

Existují různé možnosti, jak pracovat s počítačem na dálku:
1) Třeba internetová služba TeamViewer. Obvykle ho uživatel spustí a musí povolit přístup zvenčí. Ale lze nastavit, aby se program spustil sám a uživatel jen povolí přístup. Ovšem už jsem slyšel i o správě PC, u kterého nikdo nesedí, takže asi lze automaticky vyřešit i "problém" odsouhlasení přístupu.
2) Třeba program VNC (neplést s VLC). Je to (na rozdíl od TeamV.) svobodný program a umožňuje z jednoho PC koukat na plochu jiného PC a pracovat tam. Také má různé úrovně oprávnění (jen koukat / i pracovat), zřejmě se dá nastavit i na automatický přístup. Divím se, že tolik lidí používá prudící a nesvobodný TeamViewer a ne VNC.
3) "Vzdálená pomoc" ve Windows. Nikdy jsem nepoužil, ale asi dělá to, co napovídá název. Jestli lze automatizovat, nevím.
4) Vzdálená plocha ve Windows. Stačí zapnutý PC a lze se do něj při znalosti jména a hesla přihlásit a normálně pracovat. Domácí (Home) verze Windows přitom odhlásí případného uživatele, který s PC pracuje přímo, serverová (nebo upravená Home) verze připojí nového uživatele nezávisle, ten vzdálený a "přímý" uživatel o sobě "nevědí".

Všechny výše uvedené možnosti popisují, čím ve vzdáleném PC pracovat, ale nejdřív je nutné se s tím PC spojit. Uživatelé jsou obvykle přesvědčeni, že když nemají veřejnou adresu, nejsou ze světa dostupní. Je to omyl, pokud si zabezpečení nezajistí uživatel sám doma.
1) Kdo má veřejnou IP-adresu, je dostupný ze světa normálně.
2) Pro pracovníky poskytovatele internetu je PC v jejich síti dostupné normálně a není pro ně složité zajistit si přístup odkudkoliv ze světa.
3) PC se může připojit do tzv. virtuální sítě a je pak z počítačů připojených ve STEJNÉ virtuální síti normálně dostupné celosvětově. Vytvoření virtuální sítě je velmi jednoduché a připojení PC do ní je ještě jednodušší (nainstaluje se a nastaví klient - malý prográmek), připojení lze sazmozřejmě automatizovat.
4) Některé programy (např. VNC) umožňují nastavit, že se PC uživatele přípojí (klidně automaticky) k "serveru" (k počítači odborníka s veřejnou adresou). Není tedy nutné lámat cestu k uživateli, on naváže spojení sám.

No, takže jednoduchá odpověď na otázku není. Je jasné, že znalec si prostě cestu dokáže najit a laik mu v tom nedokáže zabránit, protože prostě ani netuší, co a jak. Správcem vašeho PC by proto měla být osoba, které důvěřujete. Na druhé straně je fakt, že tihle lidi zpravidla chtějí vyřešit nahlášený problém a mít od uživatele pokoj, ne se mu tajně hrabat v zaplácaném pomalém PC. Prostě nechtějí, je to jako hrabat se v cizí popelnici. A případnou dálkovou správu používají proto, aby neztráceli čas cestováním, když pak stačí třikrát kliknout. Navíc při případném provalení špehování by se snadno mohli dostat před soud, možná by skončila jejich kariéra v IT a tak.

Být tebou, nechal bych si tím mladíčkem popsat, jak to má vymyšlené, co přesně tam vlastně nastavil, jak to funguje a jak bude probíhat ta vzdálená pomoc. Komunikujte mailem, ať se případně můžeš někoho jiného zeptat, co ti to vlastně ten člověk napsal. A zbytečně se nenervuj, nejspíš tam opravdu špatný úmysl nebude.

hodnocení

Děkuji vám za vysvětlení bez ironie,pošklebků a jiných zoufalých projevů.

U VNC, pokud vím, si bez veřejné IP (nebo VPN) na dálku ani neškrtneš.
aaa*

VNC funguje jen v interni siti

hodnocení

2x

Pomocí programu Team Viewer mi poměrně často na dálku zasahuje do počítače syn. Samozřejmě mám k synovi jinou důvěru než k cizímu člověku, ale ten program považuji za bezpečný, protože při každé takové opravě jsem diktovala jiné heslo. Prostě program spustíte, něco se opraví, vypnete to a za měsíc či dva při problému zase spustíte pod jiným heslem. Mezi tím se ten opravář do počítače nedostane.

Ptáte se na důvod, proč by měl být někdo tak ochotný a věnovat opravě cizímu člověku pár minut zdarma. Když pominu obyčejnou ochotu, které je dnes mezi llidmi opravdu málo, tak mě napadá i možnost jakési reklamy. O ochotných a šikovných opravářích si lidé řeknou mezi sebou. A také mohl "mladíček" odhadovat, že po čase budete potřebovat víc než jen opravu přes TeamViewer a že se na něj obrátíte s větší zakázkou.

Do počítačů se určitě mohou dostat všelijací hackeři, ale pokud nejste politik, bankéř či šéf velké firmy, tak případné zjištění, že si stahujete sci-fi nebo komedie, nikoho nezajímá. Klídek!

hodnocení

2x

Rozumím vašim obavám, ale zatím mi z vašich odpovědí vyplývá, že jste si jen přišel potvrdit, že obáváte právem.

Máte tu min. 14 odpovědí, které se vás snaží přesvedčit o opaku, ale vy se nedáte a nedáte. Takže já další přesvědčovací odpověď v řadě psát nebudu. Nejspíš by to nemělo smysl.

...

Pokud vás to tak strašně moc trápí, není nic jednoduššího, než si ho zavolat, ať vám ten program (nejspíš tedy TeamViewer) odinstaluje. Nebo aspoň pořádně vysvětlí jak to funguje. A když tam bude mít automatické přihlášení, tak mu jednoduše řeknete, že se vám to nelíbí a ať to změní, že chcete vědět, co se vám s PC děje...chcete být u toho. To ostatně budete muset, pokud to bude klasické přihlášení, kde musíte program spustit a nadiktovat mu (po telefonu) identifikační číslo (ID) a heslo.

...

"To, že jsem paranoidní, ještě neznamená, že po mě nejdou."

iz*

V takovém případě by podle mne bylo lepší zavolat někoho jiného.

Jak věřit člověku, který do PC už jednou něco nainstaloval bez vědomí a souhlasu majitele, že příště do PC stejným způsobem nenainstaluje něco jiného?

Já si sice nemyslím, že by ten mladík chtěl něco provádět, ale přesto se mi jeho přístup nelíbí. Měl majitele o všem informovat a před instalací programu si vyžádat souhlas.

IZ, tak mně i kdyby to vysvětlil, tak bych na to čučela jako puk a raději mu všechno odkývala, jen aby mi to už běželo. :-D Asi se směji neprávem, asi je možné nějak zneužívat stránky. Ale zase na druhé straně možná ten mladík viděl, že pán tomu moc nehoví a tak se nezdržoval vysvětlováním a raději udělal potřebné. Ale já jsem asi nedostatečně podezíravá. Pořád mi nejde do hlavy, proč by to ten kluk dělal, když navíc bydlí kousek od pána a ví, že kdyby se něco provalilo, tak by byl první na řadě, jako podezřelý. *zmateny*

hodnocení

0x
Pořád tady řešíte Teamview. Proč? Windows v sobě mají sto let program vzdálené pomocí a nikoho to neděsí. V podstatě jde o to že mladýmu zavoláte a o řekne - zapněte program vzdálené pomocí vyberte volbu požádat o pomoc a do okýnka adresy vyplňte moje číslo. Teprve tím mu dáte souhlas aby se vám v tom povrtal. Co se týče toho, že mladík zná vaše heslo, máte v návodu routru přes který se připojujete návod jak heslo zmenit.

nikdo*
hodnocení

0x

Já teda nevím. Ať se tu vyjádří někdo znalejší. Ale vzdálený přístup ve Win, funguje i u soukromé IP? Opravdu není nutné mít od poskytovatele veřejnou IP?

Proč se ptám. Pokud ji tazatel nemá, potom by mu vzdálený přístup nefungoval.

Jestli je možné Team Viewer použít k servisu počítače nevím. Já ho používal jen ke vzdálenému přístupu do adresářů.

Ano i u neveřejné IP adresy to bude fungovat, protože spojení probíhá přes servery teamvieweru, ktere tu verejnou adresu maji...

hodnocení

0x

Odborné odpovědi jste dostal, tak napíši jen takovou neodbornou. Já bych byla ráda, kdybych nějakého takového mladého kluka měla. Když se mi s počítačem něco stane, tak prý mám hledat "ajťáka", který mi to dá dohromady. Jenomže najít takového "ajťáka", je nadlidský úkol. A to bych mu zaplatila. Takže já musím oddtáhnout počítač někomu do obchodu a také nevím co v tom dělá a co si nastaví. Myslím si, že ten kluk nemá vůbec zájem na tom, aby Vás nějak šmíroval. Co by z toho měl?

hodnocení

A co z toho bude mít on,když mu zavolám,že mi něco nejde,tak on hned sedne a ochotně mi vše ZADARMO opraví,ano a pak sedne do auta a přijede si ke mě pro odměnu,nebo jak to funguje,navíc když bydlí 1 km ode mne,bylo by logické pro mě,zavolám mu,přijede,opraví,zaplatím,takto mě nic jiného nenapadá,než že mě nainstaloval internet pro firmu pro ktrou dělá a když jsem mu řekl,že tomu nerozumím,tak mě zprovoznil nový ntb.a při tom mě tam nainstaloval toto,aniž by mě řádně informoval co a jak a jestli to vůbec chci,no ta mě nenapadá nic jiného,že tím sledoval,nějaké svoje nebo firemní věci.

Pokud viděl, že jste na počítače totální drevo, bylo jasné, že mu budete volat dvakrát denně kvůli kdejaké prkotině. A aby nemusel ztracet čas přejizdenim k Vám, volil toto řešení.
Pokud jste natolik paranoidní, vyhoďte počítač na dvůr a zamkněte na dva západy. Tak už by se k Vám nemusel nikdo dostat, ani přes dveře, ani po kabelu.
nov
03.02.19 06:19

Zajda888: *palec2*

hodnocení

Tak toto je rada k nezaplacení.

Ty Vaše paranoidní dotazy taky nemají chybu. Pokud ten program nechcete, zavolejte, ať Vám ho přijdou odinstalovat. Ale musíte se na ně dobře dívat, protože určitě budou chtít tajně nainstalovat něco jiného, co Vás bude sledovat ve dne v noci.
Rady jste tady dostal, tak se dle nich zařiďte nebo se rozhodněte jak chcete.

hodnocení

0x
Já se přidám k ostatním. Team viewer jsem několikrát použil, abych rodičům na dálku opravil nebo vyčistil systém. Není se čeho bát.
Jinak bez urážky, Vás styl psaní je otřesný. Chtělo by to nepsat celý dotaz jako jedno souvětí. Váš novotvar "noutbuk" trhá oči:)
hodnocení

Můj-noutbuk-vám trhá oči a mě zase -VÁS-místo-Váš-a můj dotaz zněl na uplně něco jiného.

user
hodnocení

0x

Možnost dálkového připojení je už od starých Windows. Děje se tak jenom se svolením a na vyžádání uživatele.

Control PanelAll Control Panel ItemsSystemRemote SetingsRemoteAllow Remote Assistance connections to this computer

hodnocení

0x

Může, ale vy mu to můžete znemožnit tím, že ten program vypnete.

To, že se dá program nastavit, že je potřeba pro přístup nadiktovat identifikační číslo a heslo je sice pěkné, ale pokud si technik nastavil i bezobslužný režim, tak to po vás chtít nikdy nebude. Proto je jednodušší si ohlídat, zda takový program neběží na pozadí - až bude potřeba, dá se z programové nabídky spustit - případně vás telefonicky navede onen technik.

Takže klikněte na obrazovce vpravo dole (Tam kde je čas) na malou šipku směr vzhuru ... ukáže se seznam programu, které zrovna běží na pozadí. Jestliže tam bude i modrobílá ikonka viz obrázek, klikněte na ni pravým tlačítkem a dejte "Ukončit Teamviewer" ...

Může mě šmírovat
hodnocení

Nainstaloval mi program MicrosoftEdge a tam je nainstalován,chtěl jsem ho zrušit,ale nejde to.

Microsoft edge je součástí systému - to se vám nepovede odinstalovat. Navíc je to internetový prohlížeč (program, kterým se prohlíží internet. Novodobý nástupce Internet Exploreru. Někdo používá třeba Google Chrome, někdo zase Mozilla Firefox) Sice má taky modrobílou ikonku, ale já psal o ikonách vpravo dole - tam edge nikdy nebude - navíc má úplně jinou ikonku jak jsem posílal obrázek. Je to modrá obousměrná šipka v bílém kruhu na modrém podkladu. Pokud ji tam naleznete, tak kliknout na ni pravým tlačítkem a dát Ukončit.

mojejmeno
hodnocení

0x

Tak když nevěříte mladým lidem, tak proč jste si to nenechal udělat od starýho? ti jsou na vše lepší.

noob
hodnocení

0x
Jak již psali kolegové, nejspíše vám tam nainstaloval Team Viewer, ale nenapsali vám že ID a heslo může mít zapsané někde u sebe takže ano může se k vašemu PC kdykoliv bude zaplé připojit, ale další důležitá věc je že když se vám tam připojí tak se v pravé části obrazovky zobrazí informace o připojení a pokud by se vám to nelíbilo tak můžete v nastavení programu vymazat jeho přístupové údaje a nastavit heslo vlastní, to by znamenalo že se nebude moci bez vašeho vědomí a níž by jste mu řekl heslo připojit.
Myslím ale že by bylo snazší říct někomu z rodiny příště pokud je to teda možné.

hodnocení

0x

Viktore a napadá Vás třeba něco, jak by mohl Vaši stránku zneužívat? Já tady sedím a dumám a nic mne nenapadlo. Ale jsem na tom jako Vy, houby tomu rozumím. Píšete, že by to mohl používat třeba pro svou firmu. Jak? Fakt by mne to zajímalo a možná mi to zde vysvětlí ti, co tomu rozumí. Zpočátku jsem to pochopila tak, že se obáváte, že Vám bude číst třeba Vaše emaily a tomu bych se divila. Co by mladého kluka zajímalo na korespondenci staršího člověka. Ti mají jiné zájmy. ;) Ale pak jsem viděla, že se obáváte, aby nějak nepoužíval Vaši adresu, k nějakým obchodním účelům. A to už je jiné "kafe".

hm*

Trošičku odpovím místo viktora. Nebudu tu malovat celé hejno čertů na zeď, jen lehce naťuknu.

Počítač se samozřejmě zneužít dá. Kromě zmíněné korespondence lze v PC najít např. různé kontakty, adresy, vysledovat majetkové poměry (třeba i nejen majitele), zjistit různá hesla, dostat se třeba i k dalším lidem, vystupovat jménem majitele toho počítače a vůbec tak porůznu sociálně škodit.

Dále lze z cizího počítače dělat na internetu věci, které se dělat nemají: pokoušet se prolomit ochrany dalších počítačů a sítí, přenášet data, která by se přenášet neměla atd., vše na účet ovládnutého PC (resp. jeho majitele).

Také lze v ovládnutém PC nechat těžit bitcoiny, pokoušet se rozlousknout cizí chráněná data (hesla, zašifrované soubory apod.) nebo jinak využívat výpočetní výkon.

Fantazii se meze nekladou. Ovšem kdyby došlo na reálné vyšetřování nějakého incidentu, většina popsaných záležitostí by se dala aspoň částečně vysledovat (chci věřit tomu, že vyšetřovatelé disponují dostatečně schopnými hackery (hacker neznamená lump, to jenom média ten výraz překrucují)), pokud by po sobě pachatel dobře neuklidil. Je taky takřka jisté, že o nic ze zmíněného se nebude viktorem zmíněný servisák pokoušet, protože by byl hned druhým (a následně prvním) podezřelým.

hodnocení

Tak konečně na plnou pusu řekl to,o co mi asi tak jde,že by to mohl takto nějak zneužít,majly at si přečte,stejně si s nikým nepíšu,ale mám tam uložený různé věci,a dneska nevíš,kdyby to řekl nahlas a narovinu,že mi to chce instalovat,ale nacpal do mého ntb flešku a cosi dělá až se ho zeptám ano,na co to je potřeba,tak něco zabrblá,měl mě o tom informovat a optat se,jestli to vůbec chci,většina tady těch jeho zastánců mi připadá,že ví moc dobře o co se jedná a mají máslo na hlavě,a prej jsem paranoik,v dnešní zlodějské a vychcaný době,chtěl bych vidět ty,co se ho zastávají,jak by se jim to líbylo,kdyby jim někdo něco instaloval bez jejich vědomí.

@viktor - Přečetl jste si celý příspěvek od @hm? Vážně si myslíte, že dotyčný instalující "mladíček" je úplný pitomec?

Kdyby mu šlo o to Vás skutečně šmírovat, nebo se Vám nabourávt do kompu, tak by to, pochopitelně, dokázal. Ale asi by těžko byl tak pitomý, aby se o možnosti dálkového přístupu k Vašemu PC byť jen zmiňoval že? Těžko by sám sebe napráskal...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]