Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Notebook se nerozběhne

Od: udo144® odpovědí: 4 změna:

zdravím,

notebook se nerozběhne, po zapnutí začne "šumět" jako obvykle - předpokládám, že se začne točit HDD, ale po 2-3 vteřinách vše ustane jakobych ho vypnul. Osobně to odhaduji na nějaký problém s napájením. Přeměřil jsem zdroj: výstupní napětí je OK, zkusil jsem ho ještě se zátěží (žárovkou) také OK. HDD je OK (data z něho byla bez problémů stažena). Již delší dobu je ale KO baterie. Nemůže to být příčina? Je pro rozběhnutí počítače potřeba aby byla funkční baterie? Když ji vyndám a zkusím to jen se síťovým zdrojem je vše stejné. Jde o starší typ notebooku (8-10let) Acer. Děkuji za info.

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

ladinpraha*
hodnocení

0x

Ne, není. Ale po 10 letech jsem u Acera musel vyměnit baterii biosu. Šlape zase jako nový.

doplněno 27.01.19 18:11:

Už to přesně nevím, mám dojem, že začal jakoby načítat Windows a skončil na černé obrazovce. Ale přesně fakt nevím.

doplněno 27.01.19 18:27:

Já ho vlastně nerozběhl, když jsem ho vytáhl na světlo boží asi po 3 měsících, co ležel v brašně. Nejsem odborník, nic jsem neměřil, ale někdo se zmínil, přišel nápad a šl jsem po baterce CMOS. (Aku už někdy nevydrží ani pár vteřin pro přepojení z jedné zásuvky do druhé.) Jelikož jsem zjistil, že bych kvůli ní musel rozebrat celý noťas, tak do toho jsem ffakt nešel. Výměna baterie, vyčištění, přepastování. Vyzvedli doma, asi za 3 dny přvezli a to všechno za cca 1.000,-Kč. Jsem spokojenej, ten všemi pomlouvaný Acer šlape jak novej, dokonce s W7, tak co chtít víc?

hodnocení

a před výměnou jaké byly příznaky? Může to být i můj případ? Nejsem odborník na compy, ale manuálně dle rady bych to asi zvládnul - můžeš napsat více co a jak ladine? Díky.

hodnocení

0x

Dobrý den. Já asi napíšu nesmysl, ale stejně to udělám, protože se mi to stalo před 14 dny. Měnil jsem ubrus. Místo vánočního jsem dával jiný. Notebook mám na konferenčním stolku. Tak jsem ho nadzvedl, externí klávesnici jsem položil na ten otevřený notebook a nadzvedl ho jednou rukou. Vytáhl jsem ubrus, položil a potom znovu nadzvedl, aby jsem podsunul nový ubrus. Notebook byl při tom zapnutý. A najednou se vypnul.. Tak jsem ho znova zapnul, šel pár vteřin a znovu vypnul a tak pořád dokola. Napáječ mám na zemi pod stolem, tak jsem ho jen tak ohmatal, jestli není horký, ale nebyl. Ten jsem přede 2 lety měnil. Taky se tenkrát notebook pořád vypínal. A napáječ byl tenkrát horký. Nedala se na něm udržet ruka. Takže napáječem to nebylo, protože byl jen vlažný. Pak mě napadlo se podívat na zasunutý konektor vzadu na notebooku a ejhle, on zasunutý byl, ale napůl. To se stalo tím, jak jsem nadzvedl notebook .Tak jsem ho dorazil a vše OK. Píšu to taky proto, že baterie je KO, takže notebook bez elektřiny nejde. Ale novou nesháním, nepořebuji jí. Jinak mám ACER 5310 a v dubnu mu bude 11 let. Kromě té baterie je v pohodě. Jen jsem ho několikrát čistil. Tak pokud jste nezkusil ten konektor, tak se mrkněte. Ale asi jste to kontroloval.

still10k*
hodnocení

0x

Umíte vymontovat hardisk a vyndat ramky? Je možné že toto vypínání způsobuje některá komponenta, zkuste vytahat vše z USB, odpojit hardisk a pokud máte víc modulů ram, nechte jen jeden (při opakování problému prohodit moduly). Prostě očesat notebook na maximální nutnou míru a tím zúžit okruh "podezřelých" komponent. A zkoušejte vypínat a zapínat notebook. Před každým montováním vyndejte baterii a odpojde napájecí adaptér.

Pokud se po "odstrojení" problém nebude opakovat, je velmi pravděpodobné, že ten problém způsobovala nějaká z odpojených součástí, tak postupně znovuosazujte komponenty až do doby, než to začne dělat znovu. Tím určíte vadný kus, který pak vyměňte.

Může být i vada v napájecí kaskádě na základní desce, to je ale ta nehorší varianta, protože to se dá málokdy opravidt a servisy to řeší výměnou celé základní desky. Také to u novějších notebooků bývá ta nejdražší oprava.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]