Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Lze zaheslovat CD nebo DVD?

Od: roman44 odpovědí: 16 změna:

Potřeboval bych vypálit na DVD důležitá data, jde to vypálené DVD nějak zaheslovat, abych k tomu měl přístup pouze já a nikdo jiný do toho neviděl?

Děkuji.

16 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

ben®
hodnocení

2x

Dobrý den, můžete si data (složky a soubory) vložit do archivu RAR, ten zaheslovat a vypálit na médium. Zdravím!

doplněno 28.01.19 18:53:

roman44 - z Vašeho původního dotazu jsem odvodil, že jde zřejmě o jedno CD nebo DVD. A pokud máte "porci" 15 GB dat, tak je stejně budete dělit na více nosičů. Já osobně bych to vypálil normálně na více nosičů a postaral se o to, aby se k nim žádná jiná osoba nedostala (a zbytek udělá čas, životnost nosičů a jejich eventuální nevhodné uložení, resp. po x letech zřejmě již nečitelnost dat).

roman44
hodnocení

To bych mohl, ale data mají asi 15GB, zabalovat to by bylo na dlouho a kdyby se pak vyskytla na nějakém tom souboru chyba, tak bych přišel o všechna zabalená data. Jedině že bych to zabaloval po jednom, ale je to asi 6000 souborů.

lmgify

Zabal to bez komprese (Store), zapni šifrování a nastav velikost archivu na 4,7GB. Archivační program už ti sám vytvoří soubory o té velikosti.

Takhle to vypadá v 7-Zipu.

Lze zaheslovat CD nebo DVD?
lmgify

Sorry, teď si uvědomuji, že jsi psal, že nechceš jeden velký archív.

pi*

V raru lze přidat záznam pro obnovu dat v případě chyb. Slouží k tomu přepínače rr a rv a už při pakování -rr a -rv.

Komprese a zpětná dekomprese vyžaduje čas a hlavně místo na disku při prohlížení. Uložení dat kopírováním na cd/dvd neobsahuje žádný záznam v případ chyby čtení, to lze vyřešit např. isobuster.com/...

Jednodušší by bylo použít šifrovací sw OS a uložit na flešku, která je mnohem menší než několik dvd a pokračovat tím co radí ben® z 28.01. 18:53.

lmgify

Zabalení 6 tisíc souborů není problém. Vytvoříš si BAT soubor, kde projdeš všechny soubory, pro každý zavoláš archiver s příslušnými parametry, uložíš na disk a pak z nich vytvoříš "iso" nebo to nacpeš rovnou do nějakého vypalovacího programu.

still10k*
hodnocení

1x

Nejefektivnější metoda je soubory zašifrovat silnou šifrou.

RAR můžete také požít, ale musíte použít opravdu silné heslo a v jeho nastavení ukrýt i rejstřík složek a souborů, jinak se dá nahlédnout i do zaheslovaného RAR, či ZIP.

Pokud chcete mít jistotu, že se na vaše data nepodívá ani zdatný ajťák, použijte TrueCrypt (či jeho nástupce s backdoorem VeraCrypt).
truecrypt71a.com/...

lmgify

Dnes ráno jsem googloval odpověď na tuto otázku a nic jednoduchého (klikacího) a bezplatného zřejmě neexistuje.

Musí se v lepším případě zašifrovat image a ten vypálit a pro čtení pak image znovu připojit.

Ten RAR/(7-)zip je asi nejjednodušší cesta pro takovou tu základní ochranu proti běžným zvědavcům.

still10k*

Ale RAR je potřeba zaheslovat opravdu pořádně, minimálně deset a více znaků (včetně speciálních), protože na netu existují programy pro rozšifrování archivů. Několik jsem jich vyzkoušel a v případě jednoduchých hesel (max 6ti místné heslo bez speciálních znaků) byla jejich úspěšnost velmi vysoká. Navíc RARy umoňují náhled souborů v archívu, je potřeba tuto variantu zakázat už při tvorbě archívu. Existují totiž programy, které i přes zaheslování umí zobrazit náhledy souborů. Takže když třeba zahesluješ do archívu RAR složku s fotkama, tenhle program umí zobrazit náhledy těchto fotek uvnitř zaheslovaných archivů.

pi*

still10k®: Můžeš prosím jmenovat konkrétně "tenhle program"?

roman44: Pro nezobrazování ničeho v raru bez znalosti hesla slouží při pakování -hpHESLO

lmgify

Nějak se mi nezdá, že by bylo možné vytáhnout thumbnail ze zašifrovaného JPG (jestli ho ty jpg vůbec v sobě mají). Také bych se rád na "tenhle program" podíval. Odkaz, než začnu gůglovat?

still10k*

Už nevím jak se jmenoval, stahoval jsem všechno možný ze slunečnice, stahuj.cz, a pod. nepamatuji si všechny názvy programů. Jeden "rozšifrovávač" mi před vlastním rozšifrováním RAR ukázal i vložené náhledy. Také mě to překvapilo, proto si to pamatuji.

scv®

Zase vyzdvihuješ zastaralý a již skoro 7 let neudržovaný program před jeho nástupcem, který prošel důkladným bezpečnostním auditem a jehož opravy a vývoj stále pokračují? Jestli v dnešní době stále používáš W 98 nebo XP, tak by to možná dávalo smysl, ale jinak vážně ne... *nevi*

still10k*

to scv: Ano, vyzdvihuji soft, který dosud nebyl na poli opensource překonán (alespoň já o tom nevím). Pročmluvíš o W98, nebo XP? To svědčí o tvé neinformovanosti. TrueCrypt v poslední verzi 7.1a bezproblému funguje na systémech W7/8/10. A je dokonce tak dobrý, že vládní úřady donutili jeho tvůrce ukončit vývoj, protože ani oni se do toho nemohli dostat. Nevím o žádném lepší softwaru, který by neobsahoval žádnou bezpečnostní trhlinu. Jeho nezávadnost a neprolomitelnost ověřil nezávislý odborný audit v ceně několika desítek tisíc dolarů.

VeraCrypt už s nejvyšší pravděpodobností nějaký ten backdoor pro NSA určitě má, jinak by amíci típli celý projekt už dávno.

lmgify

Koukal jsem, co je zvláštního o 98 nebo XP a nic jsem v souvislosti s VeraCrypt nenašel Nebo to bylo myšleno jen obecně jako staré OS s bezpečnostními dírami?

still10k*

to lmgify: rádce @scv se snaží vzbudit dojem, že TrueCrypt je zastaralý software. Nevím proč to dělá, je ale možné, že jde o omyl a je to jen jeho neinformovanost. Podle mého názoru neví o čem mluví a na poli kryptovacího software je čirý laik, který náhodou někde zakopl o VeraCrypt.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]