Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Nejde v biosu instalace

Od: helus odpovědí: 37 změna:
Dobry vecer nejde mi v biosu instalovat windows ,dam bios a nechce se mi posunovat cd na prvni misto aby jelo.dam sipky eneter ale vubec nereaguje.prosim poradte dekuji predem za odpedi.

37 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

rv*
hodnocení

0x

V některém biosu je zvlášť něco jako "boot sequence", kde se nastavuje pořadí.

ben®
hodnocení

0x

Dobrý den, u staršího BIOSu jsem musel zvolit pořadí zařízení pro bootování a k tomu ještě volbu Advanced (pokročilý), resp. nejdříve Advanced a potom seznam zařízení - až potom bootovalo jako první zařízení na prvním místě v seznamu. Pokud máte BIOS novější, tak by se mělo stejného efektu dosáhnout tak, že hned po zapnutí PC mačkáte klávesu F12, vyskočí tabulka se seznamem zařízení k bootování a tam si vyberete CD-ROM. Zdravím!

doplněno 20.01.19 21:09:

Hledejte v BIOSu pod (tuším) Boot Priority a tam volbu Advanced. Potom jinde vyberete mechaniku jako první.

hell*

kdyz dam f12 vubec nereaguje ani nic nenaskoci udelala jsem f2 naskoci ale nejde posunovat na cisla aby byl prvni

still10k*

V BIOSu někde po straně, nebo dole u spodního okraje okna, bývají instrukce, jak se pohybovat v BIOSu a měnit volby. Ty se liší podle výrobce, nebo druhu BIOSu. Koukněte třeba na tomto obrázku, jsou tam instrukce třeba:
↑↓→←: Move nebo Enter: Select a další. Zvolené nastavení se ukládá například klávesou F10. Tyto instrukce se mohou ve vašem BIOSu lišit. Jestli prozradíte přesný typ vaší základní desky, pokusíme se postup popsat přesněji.

Nejde v biosu instalace
helus
21.01.19 10:34

muj bios

Nejde v biosu instalace #2
Nejde v biosu instalace #3
Nejde v biosu instalace #4
helus
21.01.19 10:38
still10k*

Diky za fotky. To mate externi mechaniku v USB? Tak tu mate v BIOSu oznacenou jako USB ODD1: Asus sdrw-08d2s-u ...

V dotazu pri bootovani tedy zvolte tuto moznost.

Ani nemusi byt v USB, nekdy je jako USB oznacena i mechanika klasicky zapojena do SATA. Duvod neznam.

lmgify

Ty máš tu DVD mechaniku připojenou přes USB, že jo? (ASUS SDRW-...) Musíš teda posunout nahoru tu volbu č.4 (USB ODD1).

ODD ... Optical Disc Drive

Edit: nezobrazila se mi odpověď od @still10k. Jinak bych nic nepsal.

hm*
hodnocení

0x

No, podle obrázků BIOSu (záložka BOOT) se mi zdá, jako bys tam ani CD/DVD neměl, jinak by za dvojtečkou byl uveden název apod. (stejně jako u HDD: HITACHI ...). Je CD/DVD připojeno? Není někde zakázáno? Je funkční? Má připojené napájení?

lmgify
hodnocení

0x

Jak už bylo řečeno výše, posuň tohle na 1.místo.

Nejde v biosu instalace #7
helus

mam nahradi na usb na cd funkcni je naskoci ale nepusti.nevim jestli neni zakazano nevim kde hledat .nejde prave posunovat cim jeste zkusit posunovat

still10k*

Zkuste sipkama vybrat tu Asus mechaniku (aby byla zvyraznena bile), pak zmacknete "Enter". Melo by se zobrazit nejake menu s moznostmi. Nekdy se menu nad poplozkou zobrazi i po stisku klavesy "sipka vpravo". Pokud nevite co v tom menu vybrat, tak ho zase vyfotte.

lmgify

Odpověď (od @hellus) nedává smysl.

Najeď na tu volbu USB ODD, zmáčkni Enter nebo klávesu "x" a šipkami to posuň výše.

Edit: @still10k mě zase o minutu předběhl.

still10k*

to lmgify: Jj, dneska sjem si o par minut privstal, tak jsem vsude prvni *smich*

helus

nemuzu porad prijt na to jak postupne jet aby to slo na prvni misto uz jsem kdysi delala ale byli klavesy f5 ne tohle

Nejde v biosu instalace #8
lmgify

@still10k: Jak jsi udělal tu svoji fotku BIOSu v příspěvku nahoře? Nebo je to obrázek z netu?

lmgify

@helus: Ono to nic nedělá, když je to USB ODD takhle bíle zvýrazněný a ty zmáčkneš Enter nebo "x"? *sok*

still10k*

to lmgify: jo z netu, je to bleskovka. Google -> BIOS boot => Obrazky --> sosnout prvni vhodny +/- za 15 vterin hotovo

helus

vubec mi to nejde ze by se melo posunovat na prvni nasipkuji usb asus potrrdim a nic zbytek nedela delam to spatne?

still10k*

Kdyz "našipkujete" ten Asus a zmáčknete Enter, co se stane?

helus

Ono to nic nedělá, když je to USB ODD takhle bíle zvýrazněný a ty zmáčkneš Enter nebo "x" ne nedela to nic vubec nereaguje

helus

jedna se o lenovo s10 idepad

lmgify
hodnocení

0x

Co je to za model (asi notebooku)? Podíváme se po manuálu a popisu BIOSu. Na netu jsem našel jen videa s nějakou jinou verzí Aptio a z těch se nedá nic vykoukat. :(

lmgifu

Lenovo Ideapad S100 (seriové číslo ub00416678): stránka podpory

lmgify

Snad mám ten správný manuál (model).*klik* O bootování se tam nic extra nepíše.*nevi*

Když mačkáš F12 mačkáš Fn+F11 nebo máš jiný notebook?

Nejde v biosu instalace #9
Nejde v biosu instalace #10
helus

je to lenovo idepad s 100 funfuje f12 zkousela jsem ale chce to dat na to prvni misto nevim tedy cim uz

lmgify

Můžeš poslat obrázek obrazovky po bootu při stisknutí F12? Tam by mělo být jedno, jestli je CD první nebo čtvrté.

still10k*

Začínám se tady v tom bordelu z komentářů a odpovědí ztrácet. Tady je to fakt nevlídné prostředí pro delší debaty. Zvlášť když noví uživatelé nevědí jak se používá komentář a jak odpověď (což jim nedávám za vinu, prostě je to chyba špatně nastaveného uživatelského prostředí).

juraja*
hodnocení

0x

Zdravím

jesli si to ještě pamatuju,tak pro posunutí,

jsem používal tlačítka - Page UP a Page Down

helus

nejde v biosu vubec nicim co se pise posunovat nevymsleli jste jeste neco uz si fakt nevim rady.

still10k*

A co klávesy +-, taky nic nedělají? Určitě mačkáte správně PgUn a PgDn? U některých notebooků je potřeba k tomu ještě stisknout třeba Fn. Vyfoťte nám ještě klávesnici, ale tak aby šli přečist všechny popisky na klávesách i vedle nich.

To jsem blázen, co to máte za prapodivný BIOS? Buď děláte něco špatně, nebo je to nějaký zmetek. Určitě to nějak posunovat jde, ještě jsem neviděl BIOS, který by měl v defaulstním nastavení na prvním místě hardisk. To někdo přesunul ručně. Zkuste ještě jednou projít celé toto téma a zopakujte pečlivě všechny rady, co vám tu dáváte.

Můžete ještě zkusit resetovat BIOS do defaultního (optimálního) nastavení. To provedete v BIOSu zmáčknutím klávesy F9 a pak tu volbu nějak potvrďte a pak F10 pro uložení a restart.
Tím by se měla CD mechanika v pořadí bootování posunout před hardisk. Ale jestli se tam posune i ta USB ODD1 mechanika, to nevím, zkuste to. možné to je.

still10k*

* ... všechny rady, co vám tu dáváme.

lmgify

Co jsem se tak rozhlížel kolem, tak některé tyto UEFI BIOSy jsou zablokované, aby nebootovaly nic než jen ten jediný důvěryhodný OS (typicky Win8 nebo novější) - trusted platform computing.

Tady v těch screenshotech žádné takové volby nevidím, ani v obslužném manuálu se nic nepíše, ale kdo ví, jestli se to nemusí povolit třeba někde přímo v těch Windows.*nevi*

still10k*

Tohle přeci není uefi bios. Já si myslím, že tazatelka dělá něco spatně.

ben®

helus - když zkoušíte pohyb v jiných částech BIOSu (v jiných záložkách), tak tam Vám to funguje? Např. můžete měnit čas a datum nebo se pohybovat v nabídce na poslední záložce? Zkoušela jste měnit pořadí zařízení k bootování bez připojené ext. mechaniky v portu USB?

lmgify

@still10k

Já nevím, jestli jí ten BIOS vůbec nechá změnit ty informace (viz video).

Také bych chtěl vidět, co je v jejím BIOSu ve volbě " Security / HDD Security Configuration " .

lmgify
hodnocení

0x

Můžeš posunout v tom Boot menu ten řádek s "NETWORK1"?

Když odpojíš USB DVD, můžeš pak posunout ten NETWORK1?

doplněno 26.01.19 15:36:

Co je v BIOSu ve volbě "Security / HDD Security Configuration"? Můžeš poslat fotku?

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]