Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

100% vytížení disku

Od: ajvn® odpovědí: 10 změna:

Zdravím rádcové,

potřeboval bych poradit, co zkontrolovat u notebooku s win10, u kterého je ten problém, že začal být pomalý. Projeto antivirem ccleanerem - vše ok. Pokud otevřu Správce úloh, tak na kartě s Procesy vidím, že vše je vytížené max na 10%, disk ale na 100% . Fakt nevím, na co se zaměřit. Nejraději bych to přeinstaloval, bohužel to nejde - ntb není můj a je tam nainstalovaný nějaký spešl program, od kterého samozřejmě nemám instalačky. Za každou radu dík.

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Tak se podívejte, který proces disk tolik vytěžuje. Pak se dá odpíchnout dál

100% vytížení disku

hodnocení

0x

Je na disku nějaké volné místo?

hodnocení

Omlouvám se za neúplné informace, místo na disku je, minimálně 2/3 volné. Právě že žádný proces nemá víc jak 3 % ,nic tam neběží na pozadí ( složku Po spuštění jsem prošel ). Na netu jsem našel víc dotazů s tímto problémem, nějaké univerzální řešení ale ne. Ještě jsem včera narazil na info, že prý to občas dělá Chrome, tak ho zkusím večer odinstalovat. Jenže v běžících procesech má , jak jsem psal, málo procent, moc mi to na něj nesedí. Jinak win jsou aktualizované, oficiální.

ahasver

Nielen chromajzla, ale zbav sa bloatware z dielne MS. Skriptom vyraz OneDrive, v Plnánovači úloh zastav nepotrebné úlohy na pozadí ako je Defragmentácia, Telemetria, Appraiser, Ceip, v Services nastav disable WU, Bits. Zastav načisto Defender, síce sa ho nezbavíš, ale nebude špicľovať po disku a dátach. Vykop tie tvoje AV a čističe. Sprav si image zálohu systémových oddielov pod WinPE pri uspatom OS, nie live, aby sa pri obnove nanarušila integrita dát.

Využití disku tam ale u procesů není v procentech, ale ve skutečné rychlosti přenosu (MB/s). Opravdu máte vytížení disku 100% a žádný proces k němu nepřistupuje? Když kliknete nad sloupečkem na název "Disk", seřadí se vám procesy podle toho jak disk využívají.

to @mikihans : to jde změnit: když kdekoliv klikneš a zvolíš Hodnoty prostředků -> Disk -> procenta , tak to bude ukazovat procentuální vytížení místo rychlosti přenosu. Podle mě se mu ale stahují a instalují aktualizace. U notebooku s desítkama, co mají na 100% vytížený disk za tu můžou v 99% aktualizace ... nechat prostě noťas pár hodin být, hlavně jej pořád nerestartovat, nevypínat, jinak se to nikdy nestáhne a nezaktualizuje a bude to pořád pomalé.

Změnit to jde, ale ve výchozím nastavení je to tak, a pochybuju že by to měnil. I kdyby, tak těch 100% se mu někde muselo nasčítat a kdyby to byly aktualizace, tak jsou mezi procesy taky. Chce se to hlavně pořádně podívat.

Se asi nechápeme: já neříkám, že něco měnil. Já reagoval na "Využití disku tam ale u procesů není v procentech, ale ve skutečné rychlosti přenosu (MB/s)" ... a pokud tvrdí, že má disk na 100% (což je v záhlaví skutečně vidět), tak se může přepnout i na procentuální využití disku jednotlivých procesů a nekoukat na rychlost přenosu, když mu to nic neříká. Ta zmíka o těch zbylých procentech vs chrome atd mluví podle mě opět o využití procesoru. Jakmile se přepne na % u disku, tak se mu "objeví" i ten proces, co mu to brzdí a "dopočítá se" mu to do těch 100%. Klidně může být na první pozici viz má příloha.Disk vytížený na 100% ale z přenosové rychlosti 1MB/s nějak nic moc nevykoumám... přepnu na % a vidím aháá system a superfetch dělaj dohromady 60% nojoo a jsme doma...

100% vytížení disku #2

hodnocení

0x

Už dva počítače jsem řešil výměnou disku - původní plotýnkový prostě odešel (jeden za 10 let, druhý za 10 měsíců). Pravděpodobnost chyby bude v nastavení a programech běžících na pozadí - ale nevylučujte ani chybu HW.

Když půjdete do nastavení-soukromí-aplikace na pozadí - uvidíte minimálně 10 programů, které nikdy nebudete používat, přitom jsou spuštěny po startu...

Proč mít "solitaire", xbox nebo mapy puštěny nonstop?

llll
hodnocení

0x
SSD disky jsou už docela levné, klonovat je taky běžné, nechte si někde přinejhorším naklonovat a dát nový SSD disk.
Budete mít počítač "desetkrát" rychlejší, a pokoj.
Už jsem takhle tři starší počítače které imrvére vrtěly diskem vyřešil, už je stejně čas ty ssdčka všude dát.
Škoda se s tím jinak hrabat, stejně to bude pořád pomalá šunka, jedině ssdčko tomu vlije drobet krve do žil.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]