Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Proč měnit sítové heslo?

Od: cekrops® odpovědí: 4 změna:

Zdravím.

Můj antivirový program mě hlásí , že mám slabé heslo pro připojení k wifi . Nevíte co to znamená? A pokud ho nějak (což nevím jak) změním , tak to bude znamenat co? Myslel jsem si , že každý routr má své heslo pro připojení už z výroby? A nebo se to netýká routru ale jen mého PC? Nějak v tom začínám "plavat" ...

Děkuji za radu.

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hm*
hodnocení

5x

No, slabé heslo znamená, že tím heslem je třeba "admin", "123456", "password", "xxx" apod., zkrátka něco, co případný lump, který by se chtěl připojit do tvé wifi, trefí za chvíli (nebo když ne on, tak nějaký "tipovací" program). I spousta běžných slov, jmen atd. jsou slabými hesly. Existují slovníky hesel, které jich obsahují statisíce a víc, a běžné prolamovací programy je používají, protože je velká pravděpodobnost, že nějaké z nich používáš. Naopak poměrně silným heslem je např. "o7qClA39!s9ner#Ld2", to ve slovníku (doufám :) ) není a hrubou silou by trvalo jeho náhodné uhodnutí strašně dlouho.

Ano, každá podobná škatulka má heslo už z výroby, a to je právě heslo velmi slabé, protože ho mají všechny škatulky stejné, v nejlepším případě závisí na výrobním čísle apod. Takže kdo zjistí algoritmus tvorby těch továrních hesel (což nebývá složité), zná hesla všechna.

hodnocení

Aha. Tak díky za radu.

hodnocení

1x

Pokud hlásí "slabé heslo pro připojení k wifi" tak se jedná o heslo, které jste si nastavil pro připojení k vaší wifi síti, nikoliv k routeru jak píše @Hm, ačkoliv zbytek co píše je správně. Buď vy, nebo nějaký technik Vám nastavil doma wifi síť s nějakým názvem (tzv. SSID - název sítě, který vidíte třeba v mobilu u ikonky wifi) a jejím heslem ... to heslo, co dáváte návštěvě, když se chce připojit k vaší wifi. A to je podle Avastu slabé ... Takže se musíte skrze PC připojit k routeru (do adresního řádku webového prohlížeče napsat IP adresu routeru, kterou zjistítte například z příkazové řádky, kde napíšete příkaz ipconfig a opíšete si číslo na řádku výchozí brána), přihlásit se přihlašovacími údaji ( právě zde to bývá často login admin s heslem admin) a někde v sekci wifi budete hledat nejake zabezpecení. Doporucuji nastavit sifrovani WPA2. A az ho zmenite, tak si jej musite zmenit i ve vsech zarizeních, kterymi se pripojujete... PC, mobil, tablet, smart tv, navstevy, atd...

pavelka*
hodnocení

0x
Spíš používá starý WEP klíč(5/10).

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]