Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Na co koukat při koupi notebooku?

Od: milis® odpovědí: 6 změna:

Chtěl bych si koupit notebook. Budu jej používat na surfování a občas si pustím nějaké video. Chci aby se mi nesekal při prohližení tak jako můj nynější počítač. Mám koukat na počet jader procesoru nebo i na frekvenci?

Díky

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Všechno hraje spolu, takže když je špatné jedno nezachrání to druhé. Na využití co zmiňujete bude stačit když se vyhnete pentium a celeronu (u Intelu), to jsou osekané procesory s hrozným výkonem. Sice by to mohlo stačit, ale je to pro zlost. Pak vyberte alespoň 4GB RAM a zbytek podle sebe.

ben®
hodnocení

2x

Dobrý den, sice si chcete koupit nový NTB, ale pro internet a přehrávání videa by Vám zřejmě dostačoval stávající PC a na něm OS Linux (např. Xubuntu - v češtině). Já bych procesor snad ani neřešil, ale ta paměť RAM by měla být dostatečná (větší je lepší - a dražší). Vhodný by byl i SSD. Zdravím!

hodnocení

2x

Po několika zkušenostech bych především koukal na mechanické zpracování, především na panty displeje. Teda ne až tak koukal, na dívání na tom nic není, ale zjistil si zkušenosti majitelů. Protože tohle je podle mě nejčastější důvod problémů s notebooky.

hodnocení

2x

Pokud ten ntb nebudeš přenášet, tak jako stolní PC je jeho pořízení trochu nesmysl. Jestli se ti při uváděných činnostech tvé PC seká, tak pokud nemáš 15 a více let starého "dědečka", tak to není počítačem, ale jeho SW zasviněním. A ten nový ntb dopadne bez čištění za relativně krátký čas úplně stejně.

Z dotazu je zřejmé, že o HW počítačů nevíš skoro nic, protože CPU (procesor) je jen jednou z podstatných součástí. Neméně důležité jsou RAMky, pro tvou potřebu ani ne tak rychlost jako kapacita, a púřípadně grafická karta.

Prosím uveď HW konfiguraci tvého současného PC (základní deska, CPU, RAM, HDD, grafika), pak ti řeknu více.

doplněno 03.01.19 07:50:

@jethro: Panty jsou bolavé místo především celoplastových notebooků, hlavně Acerů a Asusů. Ostatní značky na panty moc netrpí. A když už o tom píšu, nejlepší je notebook s jedním dlouhým pantem vcelku. Mám takovou Toshibu, asi 10 let starou, a není šance, že by s tím "pantem" byly problémy.

doplněno 03.01.19 13:04:

Notebook neutišíš, chová se podle svého.

Naproti tomu s PC se dá hodně laborovat a nakonec z něj uděláš naprosto tiché zařízení. Víc k tomu nemám.

vlc

"Pokud ten ntb nebudeš přenášet, tak jako stolní PC je jeho pořízení trochu nesmysl."
Ale dosud jsem byl u starých stolních PC zvyklý, že mají hluk z ventilátoru a důvodně. Hřejí, takže za dlouhodobý chod jde účet za elektřinu nahoru. To vše ve srovnání s lepším chodem notebooku.

Lze najít - koupit PC stolní, bez těch nevýhod?

Notebook učitě žere méně elektřiny, ale s hlukem to může být stejné nebo ještě horší. Krabici PC hodíš pod stůl a částečně ho tím utišíš, ale notebook máš na stole a pokud topí tak fouká sakra nahlas. Jde o jeho chlazení, výkon a požadovaný výkon apd. Ale tichý být nemusí po pár minutách zátěže.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]