Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Datum v Excelu

Od: junkers* odpovědí: 11 změna:

Potřebuju si vytvářet takové jako denní záznamy tak, aby u každého byl datum. Takže jsem do buňky dal DNES() nebo někde je to TODAY(), vrátí mi to ten datum, jenomže já potřebuju, aby až to otevřu druhý den, tak aby u toho záznamu zůstal ten starý datum, jako ze včereška jako, a k tomu novému záznamu se přidal aktuální, který se ale už pak nebude měnit, až ten sešit zase otevřu.

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

lobo*
hodnocení

4x

Aktuální datum lze vložit klávesovou zkratkou:

CTRL+; (středník)

Fajn *palec*, tenhle fígl jsem neznal. Asi to bude nejjednodušší řešení.

joudic*
hodnocení

2x

nejjednodussi bude si ten today() tam nechat, ale jen kvuli kopirovani, datum vzdy zkopirujte a vlozte do prislusne bunky s ctrl + alt + v --> vlozit hodnoty(paste values)

Osobne mam denni report sales a na to jsem si vyrobil krasnou barevnou celorocni tabulku oddelenou po mesicich a tydenni hodnoty se zobrazuji v dlouhem grafu pod tabulkami

111®
hodnocení

1x

tak si do dvou buněk pod sebou djete datum dvou dní po sobě, pak tu spodnější buňku uchopte za pravý spodní roh, bude tam malý čtereček, a popotáhněte dolů a vznikne kalendář. Pak si vpisujte podle potřeby, dny bez zápisu nechte prostě prázdné

111 - Jestli jsem dobře pochopil, tazatel potřebuje, aby se do dokumentu (například do tabulky, kterou občasně doplňuje) automaticky vložilo aktuální datum a to datum tam už zůstalo beze změny. To datum je stále na stejném místě tabulky, takže to žádný kalendář s prázdnými řádky nevyřeší. Podle mě to lze vyřešit pouze makropříkazem, kterým by se datum z pomocné buňky se vzorcem =DNES() před uložením souboru překopírovalo do jiné buňky, kam by se vložilo jako hodnota. Ovšem spustit makropříkaz by nebylo o nic jednodušší, než datum napsat ručně.

junkers*
hodnocení

magdon: jo, přesně takhle jsem to myslel. Bude to více-méně občasné doplňování, ideálně denně s jakousi historií, kterou by měly zajistit právě ty datumy.

hodnocení

1x

Neříkám, že je to jednodušší než CTRL+; , ale přidat do souboru makro, aby se spustilo automaticky po otevření souboru a na první volnou pozici vložila funkci "Date"už není až taková piplačka...

zde kod:

Nadefinování proměnné

Dim prazdny_radek As Long

Nalezení prvního prázdného řádku

prazdny_radek = Cells(Rows.Count, 1).End(xlUp).Row + 1

Označení řádku (sloupce 1)
Cells(prazdny_radek, 1).Select

Vložení fce "Date"do řádku (sloupce 1)
Cells(prazdny_radek, 1).Value = Date

Zde video jak se to "nastavuje"a jak to celé funguje: vimeo.com/...

lobo*

Jo to máš pravdu, že vytvořit takový kód není nic těžkého, ale jak píšu všude, kde se jedná o excel. Hlavní je příloha a dostatečný popis toho jak to má fungovat. Tazatel uváděl něco jako, že se záznam bude vkládat každý den, otázkou tedy je, zda je žádoucí při každém otevření vložit datum (předpokládám, že soubor se bude otvírat nejen k zápisu, ale i čtení), tedy jeden datum - jeden zápis nebo se bude v jednom datu vkládat více záznamů...

111®
hodnocení

0x

hmmm...tak by mohl tu buňku s datumem pak zamknout

111 - Když tu buňku zamkne, nepůjde v ní nic měnit ručně, ale v buňce stále bude fungovat vzorec, automaticky zobrazující aktuální datum (teda každý den jiné). Dokonce nepomůže ani když buňku (sloupec) skryje.

Až se tu objeví některý z expertů na Excel, třeba nějaké řešení bude znát. I já se s tímhle problémem občas potýkám, takže bych nějaký jednoduchý způsob uvítal. Zatím to řeším tak, že soubor neukládám přímo, ale pomocí ukládacího makropříkazu, který mi před uložením (případně zavřením) souboru překopíruje datum v aktivní buňce do jiné buňky jako "mrtvou" hodnotu. Ovšem to jde zase jenom v případě, že je výsledné datum stále ve stejné buňce.

junkers*
hodnocení

Tak dík za odpovědi všem, asi to tam budu "prát" tím Ctrl+;

To bude nejjistější.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]