Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

LINUX nejbližší WIN? klikací!

Od: jmlc® odpovědí: 10 změna:

Pánové experti, co často doporučujete linux... mám tu NTB pro dědu, který je zvyklý na polopatistické klikání. Na starý NTB - ASUS F3L (CPU T2330 1,6GHz, 2GB ram) dal můj brácha W10 (32bit verzi, procesor má platformu x64). Prý jsou rychlejší než původní visty... no možná by byly, kdyby tam nebylo potřeba pořád nějaké aktualizace a registrace, no prostě to nejede.

Chci to zformátovat a dát linux. Právě ten linux, se kterým jsem už 2x pohořel a nadával na něj. Jenže to jsem používal UBUNTU a LUBUNTU, kde bylo dost psaní a rozdílů oproti win.

Jak jsem tak pročítal weby, mezi nejlehčí klikací linuxy byl doporučován Kubuntu 18.10 - čeština se má prý instalovat aktualizací.

Na počítači má být jen prohlížeč a pro vnoučata on-line hry - jen ty hloupé (jak jede autíčko přes hrboly nebo se pečou koláče... - freegames atd.), minimální rozlišení.

Našel jsem tedy toto - zde je verze 64 bit.

Je tedy pro dané účely verze linuxu "nejlepší"? Nebo je ještě jednodužší varianta pro klikače? Prosím o názory a odkazy... Děkuji!

doplněno 19.12.18 08:39:

OK - zkusím MINT - ale stáhnout verzi 32 nebo 64 bit? Procesor to zvládne - jde o to, jestli je lepší rovnou 64 bit kvůli dalším programům... bez ohledu na ramku.

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

5x

Popořadě... Ubuntu s gnome 3 pro ortodoxního windowsáka opravdu není vhodné, musel to být pro dědu solidní šok :) Lubuntu prostředí je zas zbytečně okleštěné oproti ostatním derivátům. Kubuntu mám již roky v hledáčku pro sebe a rozhodně ho nedoporučuji, je plný chyb a neznalý uživatel by navíc mohl v některých věcech s KDE prostředím zápasit. Pro pomalejší počítač, menší RAM a bývalého win uživatele bych zkusil naordinovat linux mint xfce. Mint má oproti ubuntu a jeho odnožím většinu běžně používaného sw již v základu po instalaci, nemusíš to dodělávat jako třeba xubuntu. XFCE je odladěné, bezproblémové a hardwarově nenáročné. V mint podání neurazí ani vzhledově a samozřejmě mnoho věcí si uživatel může dále přizpůsobit. A protože někteří šikovní uživatelé jsou schopni rozbít i blbuvzdorný systém, výhodou mintu je i integrované automatické zálohování - používá program timeshift(vytváří obdobu bodů obnovení z windows). Nějaké jednoduché hry jsou i přímo v repozitářích, stačí otevřít správce sw. Linux jsem sám před lety nasadil počítačové analfabetce - mojí matce a je s ním naprosto spokojená. Oproti windowsům, kdy jsem něco musel furt řešit mám od ní s linuxem naprostý klid. Teď jí budu reinstalovat systém po čtyřech bezúdržbových letech...

hodnocení

3x
Taky jsem zkoušel různé Linuxy a nakonec jsem skončil u Linux Mint.
Ten mě vyhovuje nejvíc. Samozřejmě, co se líbí jednomu, nemusí se líbit druhému.
Aktualizace jsou vcelku častý, to jo, ale stačí jen odkliknout instalaci a hotovo. Žádný restarty a podobný atrakce.
Má drahá polovička ani nezaregistrovala, že nesedí u woken, nýbrž u tučňáka.
hodnocení

I těch Linux mint je více verzí... resp. typy pracovních prostředí. Jakou verzi máte? Pochopil jsem, že všechno bude v češtině a práce "klikací" - jako ve starých XP... Nejvíce polopatistická by měla být verze Xfce - Je to tak?

Mám Mint Cinnamon.
Po nainstalování vše v češtině, všechny podstatný programy taky nainstalovány, takže do půl hodiny po začátku instalace můžeš používat.
hodnocení

Pokud by se mi nelíbilo a chtěl jsem snížit verzi na "antiblbovou" - nižší či jinou jednodušší, je to možné zase novou instalačkou jenom přeinstalovat a starou zformátovat?

Nikdy jsem to nedělal, ale řekl bych, že to tak bude.

Cinnamon bych na tu plečku už nedával(na silnějším pc jsem ale spokojen). XFCE bude naprosto v pohodě.

iz*
hodnocení

2x

Zkuste se podívat na Linux Mint. V diskuzi na Živě.cz najdete v příspěvku (15. 01. 2018 v 18:18) uživatele theseuszn odkazy na videa k instalaci a průvodce nastavením.

hodnocení

Jak vidím to video s nastavením, už vím, že jsem jednou ten MINT měl. A právě při nastavování všech těch věcí jsem se někde seknul a zrušil NTB - šel pak na natáhnutí nového BIOSu a nový instal W7.

Zkusím se mrknout v okolí, jeslti někdo ze sousedů nemá linuxové zkušenosti, aby to nastavil.

Ve win zkouším všechno možný a zatím jsem se z průšvihů dostal. Nějakou logiku jsem tam vždy viděl. v LINUXu zatím tápu a nepřipadá mi všechno logické...

Mrknu ještě na pár videí, zítra otestuju

díky

hodnocení

Zkusil jsem ten MINT - instalace ok, jenom to první nastavení bylo tak na 2 hodiny. Jenže pak mi dost dlouho trvalo cokoliv - otevření článků, video, více záložek...

Hledal jsem nějaké možnosti ověření HW... no porod. Nakonec jsem zjistil 100% vytížení HDD a kritickoku chybu. Takže šup se starým HDD do koše a pokus o novou instalaci na jiný HDD - zformátovaný a stav OK.

Při instalaci na mne vyskočí nějaká chyba a restart. Pokusil jsem se nainstalovat staré XP nebo W7 na zkoušku - obé je s chybou při instalaci a seknutí...

Tak to vypadá, že křemíkové nebe má nového člena. Vzhledem k ulomenému pantu to nepůjde ani na ND...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]