Nejste přihlášen/a.
Na PC Windows XP bych chtěl mít data sdílené, že bych se z notebooku vzdálene připojil na PC a tam nahrával a četl z toho data. Proste takový NAS ze stareho pc.
Nevítejak na to?
kdysi jsem to taky chtěl. ajťáci v práci mi to rozmluvili. Je to energeticky náročné, a náročné na nastavení sítě. Prý je lepší NAS.
Tak bude to domácí síť nebo vzdálené připojení k serveru? To je rozdíl. Domácí síť a sdílení souborů a tiskáren je přímo součástí windows. Vzdálený NAS je něco jiného. Je to server, který má dostatečnou kapacitu a běží nonstop. Proto je nutné jej dát někam do sklepa třeba nebo tak.
A proč by měl být ve sklepě, já mám NAS na psacím stole mez routerem a monitorem (je to jen náhodné umístění). A nijak nepřekáží, ani neobtěžuje.
Tak já nevím. Server je principiálně od toho, aby byl na něj přístup kdykoli. No když to vypneš, tak tam asi přístup nebude, ne?
A nebo použít wake-on-lan. Server nebo pc bude vypnutý a pak jej pouze paketem vzdáleně zapnete, provedete co potřebujete a poté se server zase vypne nebo uspí.
Doma to mám řešené takto: Koupil jsem "repasovaný" kancelářský pc s konfigurací i5, 8GB ram v SFF bedně. Vyhodil klasický 3,5" HDD a osadil to 4x SDD v RAID5. Doplnil ještě další síťovou kartu. PC běží pod systémeme XPElogy (odnož Synology NAS). Běží na tom DLNA, FTP, Audio Station a 17 web serverů s virtuálním hostitelem. Spotřeba je průměrně 82W, což je dost přijatelné a ekvivalentní komerční zařízení by stálo přes 20 tisíc. Takhle jsem za to neutratil ani 5tis.
@32it32 rád bych věděl, jaký druh počítače se dá probudit po síti z vypnutého stavu. Nepřu se o to, že to není možné, jen bych si rád rozšířil obzory. Ještě by mě zajímalo, na kolik přišly ty 4 disky v raidu a jakou mají kapacitu.
Disky jsou Kingston A400 - 120GB, pořizovací cena 599 Kč/kus. PC, který je využíván jako server běží 24/7, takže tam jsem wakeonlan nezkoušel, ale na svém PC kde je deska MSI Z97-G43 wakeonlan funguje, pouze se musí zapnout v biosu. Zatím jsem se nesetkal se stolním PC, kde wakeonlan nefunguje.
Moment, to je server s cca 360 GB na SSD? To je vtip nebo domácí úkol do školy? Wake on lan není probuzení z vypnutí.
Základem je, proč to chci. Podle toho se pak zvolí optimální řešení.
- Například pokud potřebuji mít stejná data přístupná a synchronizovaná z různých míst na celé zeměkouli, tak vyberu něco jako cloud třeba v omezené verzi zdarma
- Pokud mi jde o zálohu lokálních počítačů a zajištění přístupu k vlastní videotéce, fotkám a hudbě ze všech zařízení v LAN (mobily, PC, Smart TV) - pak vyberu dle peněženky nějaký NAS server - nejlevnější jsou nějaké externí disky od WD (WD MyCloud a podobně). Protože běží 24/7 je důležitá spotřeba, jinak za elektřinu zaplatím to, co jsem ušetřil přo nákupu.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.