Nejste přihlášen/a.
Zdravím všechny ochotné rádce,
můj noťas značky Dell s Win7 Home Premium s procesorem i7 8gb ram atd. (podrobné specifikace asi nebude třeba, v opačném případě rád uvedu) mne už délší dobu trápí se samovolným vypínání. Situace se má tak, že notebook pravidelně po zapnutí každou cca půl hodinku vypne. Ať dělám cokoliv - hraju hry, sleduji filmy, brouzdám po internetu... každých cca 28-32min se vypne, ovšem pokud notebook zaklapnu (uvedu do režimu spánku) a opět ho otevřu, vypnutí se oddálí o další půlhodinku. Tudíž když chci něco dělat, musím notebook každou půlhodinu zaklapnout a zase otevřít, jinak se natvrdo vypne. Vypnutí probíhá tak, jako kdybych z něho vyndal baterii a zase zandal. (notebook jde po vypnutí okamžitě zapnout) Notebook se nepřehřívá, rozebral jsem ho a vyčistil již několikrát. Chtěl jsem i přeinstalovat operační systém, ovšem se mi to nepodaří, protože se notebook samozřejmě v průběhu reinstalace vypne.
Má někdo s obdobným případem nějaké zkušenosti? Popřípadě, zda-li má někdo nějaký tip, jak celou moji záhadu vyřešit? Říkal jsem si, jestli to není baterií, ovšem ta je plná a notebook mám stále na nabíječce. Možná je to ramkama, opravdu nevím, proto se zde obracím na Vás.
Ta pravidelnost by ukazovala na nějaký kondenzátor. Můžete ještě vyzkoušet trochu operovat s RAMkama, pokud máte osazené dva, tak jednu vyndat, přehodit do jiného slotu, atp. Pokud to nepomůže, tak asi směr servis. Servis se ale vyplatí jen u dražších strojů, u nichž náklady na opravu nepřevýší nějakou rozumnou část z reálné ceny notebooku. Ale rozumné servisy dělají diagnostiku a odhad ceny opravy většinou zdarma.
Pokud by vypínání bylo nepravidelné a "náhodné", mohlo by se jednat o studený spoj na desce. Já to řeším tak, že desku upeču v troubě a když to nepomůže, tak seženu jinou a tu starou desku prodám servisákům na náhradní díly.
stáhni si HWMonitor a koukni co dělají teploty procesoru, případně Hdd, řekl bych že se ti to přehřívá
pokud je servis drahý a HW chybu nenajdete, můžete zkusit totální reinstal OS (po záloze soukromých dat). Pravidelnost vypínání mi připadne jako úmyslné nastavení nějakým virem.
Zkoušel jste čistou instalaci nebo jen bod obnovy či tovární nastavení? Pokud ano, mou teorii považujte za chybnou. Přehřívání nemusí být znatelné na dotek - přehřívat se může nějaký spoj, kondík,... Někdo by to testnul vložením desky do trouby na "upečení studeného spoje"...
Máte pravdu - tady je to velmi pravděpodobné na HW problém dle první reakce kolegy. Takže servis za 1000,- bez dph za diagnostiku s pravděpodobností opravy za další tisíce (byť by to fanda mohl dokázat za pár korun). Vyplatí se vám to nebo budete rozprodávat na ND?
Zkoušel jsem čistou instalaci tzv. nabootoval cd s Win.. bohužel, po půl hodině mi ntb opět spadne, tudíž nemám šanci to přeinstalovat. Kdyby to byl vir, dalo by se reinstalovat OS úplně v klidu.
Profi servisy dělají základní diagnostiku a odhad ceny za opravu zadarmo. Pokud klient s cenou za opravu nesouhlasí, může si vzít notebook a jít domů aniž by cokoliv zaplatil.
Zbytečně strašíte tazatele.
Já byl u jednoho autorizovaného s HP tiskárnou - chtěli po mně 850,- jen za diagnostiku tiskárny. Nebylo to dávno...
Možná to nebylo od nich korektní, poslání do zádele ode mne jistě ano.
Záleží na servisu, jak si nastaví cenovou politiku. Ale je dnes určitým standartem, že pro určitý typ elektroniky (např. noteboky) nabízejí diagnostiku zdarma, protože je zvýšená pravděpodobnost, že cena opravy převýší cenu stroje. Je potřeba se před vlastním předáním a sepsáním smlouvy zeptat co a jak.
Ta pravidelnost poukazuje buďto na nějakou tepelnou nebo přepěťovou pojistku, která z nějaké důvodu má pocit, že situace rychle eskaluje. Případně zkrat na nějaké ze součástek po zahřátí na desce.
DELL nepatří mezi nějak kvalitní a spolehlivé stroje- nikdy nepřatřil .. má ovšem dobrý servis a záruku, pro kterou ji lidé kupují (možnost opravy do druhého dne, často u zákazníka doma/ve firmě).
Vy již asi NTB v záruce nemáte. Je tedy na Vás zda-li se Vám investice do servisu vyplatí. Obecně většinou spíše ne. Zvláště u levnějších spíše spotřebních NTB.
Mrknul bych se do prohlížeče událostí ( Start -> eventvwr -> protokoly systému -> systém )
Nastavil bych po pravé straně filtr na zobrazení jen "kritická" "chyba" a "upozornění" a procházel bych jednotlivé hlášky a z nich by mělo být patrno proč a z jakého důvodu se PC vypnul. Nejčastěji to bývají:
ID události 1074 - vypnutí, které spustila nějaká aplikace. Může se jednat například o Windows Update.
ID události 6006 - označuje bezproblémové vypnutí počítače.
ID události 6008 - označuje nesprávné/neočekávané vypnutí. Například při přerušení napájení nebo pádu do modré obrazovky (BSoD).
Píšete také, že vypnutí probíhá náhle (jako kdybych z něho vyndal baterii) ... nepíšete ale nic o zapínání? Obnovuje se do předešlého stavu či nabíhá znova? A nabíhá korektně, nebo si stěžuje, že byl vypnut natvrdo? Chce opravy disku?
Děkuji za Vaši odpověď, zapínání je takové, že si OS stěžuje, že bylo vypnuto natvrdo, tudíž zobrazuje, jak chci spustit OS, jesli běžným režimem apod.
Myslíte si, nebo máte alespoň tušení, že by to mohlo být problém v tom výše zmiňovavém kondenzátoru? já vím, těžko se určuje "diagnóza" takto na dálku, ovšem do posledního měsíce byl notebook ok, najednou, z ničeho nic, se děje toto.
Když to necháte bez baterie jen na síti - je problém stejný? Za test to stojí. Jinak na desce je toho tolik, že z internetu dle popisu problému radit výměnu elektronky dokáže jen vědma.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.