Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak dlouho vydrží HDD

Od: amper® odpovědí: 10 změna:

Nějak se mi ta elektronika hroutí. Ráno nenaběhl externí disk s hláškou: Chyba dat (cyklická redundantní kontrola). Na disku mám archiv za posledních 10 let a zálohu fotek, tak jsem poněkud nervózní. Po kontrole a opravě přes CHKDSK disk zatím nabíhá. Otázka je jak dlouho?! Dat je tolik, že je nemám kam přesunout. Projel jsem to přes CrystalDiskInfo, ale kdyby to bylo španělsky, rozuměl bych tomu asi stejně. Tak prosím přeleštění vašich křišťállových koulí a komentář za pomoci česko-lamího slovníku.

Jak dlouho vydrží HDD

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Není náhodou ještě v záruce? Polde počtu zapnutí a hodin provozu by být mohl.

Jinak jako u všech takových dílů: Může vydržet ještě 10 let a také může odejít zítra. U tohoto nejspíš rychlý odchod nehrozí (vykazuje zatím 1 podezřelý sektor), ale těch 10 let asi nevdrží.

doplněno 11.12.18 22:55:

@nikdo: Přečti si pořádně co píšu o něco výše. Ušetříš si práci se zbytečnými připomínkami.

hodnocení

Tak to není, bohužel. Funguje jako záložní a archivační (zjevně moc nezálohuju), je mu 6 let.

hdd

Kup si nový a data přesuň na něj, vadné sektory mají tendenci se rozmnožovat, měl jsem to samé. Nejdřív se mi disk nechtěl vůbec roztočit a když už se mi roztočil tak jsem stačil akorát získat to nejcennější a byl pomalu mrtvý. Hrozně rychle se začly hromadit vadné sektory.

still10k*
hodnocení

2x

Podle zobrazených dat vypadá hardisk ještě dobře. Jeden nestabilní sektor (C5) nemusí nic znamenat, může to být výsledek té chyby cyklické redundantní kontroly. Ta může nastat i nestabilním napájením, třeba náhlým vytažením z USB portu (bez konvenčního ukončení v systému), nemusí to být přímo fyzická vada disku, v tom případě by chyby byly oprovázeny hodnotami C7.

Pokud se chyba cyklické redundantní kontroly zobrazila jen jednou a víckrát ne, tak nemusí jít o závažnou chybu. Jestli chcete mít jistotu, tak vyměňte kabel a disk VŽDY ukončujte v systému předtím, než vytáhnete kabel z USB.

Občas se mrkněte v CDI jestli se nemnoží C7 a 05.

nikdo*
hodnocení

0x

Okamžitě přejít na nový disk. Pokud se objevíla jedna chyba, zákonitě přijde další.
Pamatujte na Murphyho: Dva prů.ery po sobě jdoucí, jsou teprve začátek.
Chcete-li mít jistotu, stojí-li vám data za to, tak zálohujte na dva HDD. To je jediná jistota. Je hodně malá pravděpodobnost, že by vám udělaly Pápá dva HDD najednou.
Je to jen na vaší úvaze.

doplněno 11.12.18 22:52:

@satam: Jo. Do okamžiku, než ti odejde ta zaloha s fotkami za posledních 10 let, které jinde nemáš. Nebo když přideš o celý projekt se zdrojovými videosoubory, které taky jinde už nemáš.
Nenutím. Každej sám si musí zhodnotit nebezpečí. A tvrdit že HDD nemůže odejít, to jsi asi tak nemyslel, že?

Celkem zbytečné strašení.

23it23*
hodnocení

0x

Odpověď je jasná: "Jsou jen dva typy lidí. Ty co zálohujou a ty co o data ještě nepřišli."
Teď k odpovědi, záloha na externí HDD či flash disky je jedna z nejhorších co může být. Lepší je snad data nechávat v PC, jelikož je větší pravděpodobnost vady externího HDD než HDD v počítači. Rada do budoucna je ta, platit si někde cloud, nebo využívat externí hosting a nebo vlastní NAS server. K datům budete mít přístup odkudkoliv a je téměř nulová šance, že o data někdy přijdete.
PS: pardon, že neodpovídám na otázku, ale radím do budoucnosti.

Já jsem třetí typ. Mimo počítač mám zálohy rovnou dvě. Ani byste nevěřili, kolikrát mi to vytrhlo trn z paty. V létě jsem zrovna málem přišel o fotky za 15let... Takže pc, externí hdd pro zálohu. Nenahraditelné "cennosti" mám ještě na cloudu mega(50gb zdarma, automatická synchronizace - mám cca 30gb zabraných).
nikdo*

Prosím, jaký používáš cloud? Něco placeného? Nebo nějaký free? Potřeboval bych něco, ani ne kvůli zálohování ale kvůli synchronizaci dat na dvou počítačích, každý z nich fyzicky někde jinde.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]