Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Programovací řeč LUA jak naučit?

Od: sollik* odpovědí: 6 změna:

Syn (12 let) by se rád naučil programovací řeč LUA aby prý mohl programovat hry. Já ani žena se v tom absolutně nevyznáme. Mohl by mi to někdo aspoň trochu objasnit o co jde a jakým způsobem se to dá nejlíp naučit? Chtěli bychom mu to darovat k Vánocům - nějakou knihu nebo online kurz?

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

ben®
hodnocení

6x

Dobrý den, našel jsem elektronickou knihu a od stejného autora zřejmě totéž (zdarma ke čtení jako kurz). Zdravím!

alza.cz/... .

root.cz/...

sollik*
hodnocení

Díky za odkazy. A je reálné, aby se to 12 leté dítě naučilo tak, aby bylo schopné něco naprogramovat?

sollik*
hodnocení

Ještě jeden dotaz: jak to funguje s tou elektronickou knihou?

ben®

sollik - neznám schopnosti Vašeho syna a ani to, zda se chce skutečně naučit programovat nebo "jen" vytvořit vlastní hru. Tak jen názor - řekl bych, že by si spíše vytvořil tu hru a myslí si, že to je snadné. Ten jazyk LUA má být snadný, ale nevím, jestli by Vašeho syna uspokojil výsledek (po hodinách učení). Já jsem si (jako mladší) vytvořil několik jednoduchých her pomocí programu GameMaker (základní je zdarma a vyšší verze je placená). Tam se totiž programovat nemusí a hra se "skládá" z toho, co program nabízí. I tak je výsledek docela dobrý. A tento program by Váš syn měl už zvládnout, bude ho to bavit a uvidí poměrně rychle výsledek. Možná si to programování může nechat na později.

hm*
hodnocení

3x

LUA je prostě jeden z programovacích jazyků. Nevím, jestli se v něm snadněji programují hry, já používám (NEpsal jsem ho) server jabberu (centrální program pro "chatovací" (kecací) systém) naprogramovaný v LUA. Naučit se programovat v jakémkoliv jazyce je svým způsobem obtížné, ovšem i 12letý kluk, bude-li mít zájem, bude schopný "něco" naprogramovat. Programovací jazyk je jen prostředek, rozhodující je jednak schopnost člověka rozdělit postup vedoucí k požadovanému cíli na základní kroky, které se pak zapíšou programovacím jazykem, a jednak znalost, jak něčeho docílit (jak se třeba zařídí, aby se něco zobrazilo na monitoru; na podobné věci se zpravidla použíjí knihovny - hotové části programů, které napsali jiní).

Jako knihu a návod bych použil to, co doporučil *ben*. Elektronická kniha je soubor, jako PDF, je určena především pro čtečky, ale dá se číst i v PC (odpovídajícím programem). Standardem je formát ePUB.

A jak už psal *ben*, je otázkou, zda chce synek opravdu programovat (hry jsou programy složité), nebo mu jde "jen" o vytvoření nějaké hry (na to by byl vhodnější generátor, já ale žádný neznám).

sollik*
hodnocení

0x

On hrál dříve Minecraft, teď hraje Roblox. Tam si vytvořil jakési město po kterém se dá chodit, jezdit autem atd. Baví ho spíš něco vytvářet než si v tom pak hrát. V každém případě bych ho v tom rád podpořil - když už u toho sedí ať se něco učí *smich*

Díky všem za informace.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]