Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Zaplacený počítač

Od: pananonym odpovědí: 14 změna:

dobrý den,

dostal jsem zaplacený počítač, ale nikdo si ho z náší rodiny neobjednal. může se společnost vymáhat peněz i když nám kurýr řekl že to je zaplacené a stačí jen podepsat?

14 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

7x

Je to jasný podvod...

Z vaší strany .. ze strany dopravce se jedná o omyl. Je to samozřejmě soudně vymahatelné a s ohledem na hodnotu zboží lze i přemýšlet o vězení.

Tedy pokud nezačnete komunikovat s odesílatelem a nevyřešíte vratku nebo předání skutečnému vlastníkovi.

iz*

@Jmlc >> Myslím, že nemáme dostatek informací k tomu, abychom jednání tazatele mohli vyhodnotit jako podvod.

Stejně jako se mohl zmýlit přepravce, se mohl zmýlit i příjemce (o tom, že si PC neobjednal nikdo z rodiny, se mohl dozvědět až po převzetí PC).

Souhlasím s návrhem začít komunikovat s odesilatelem a domluvit se s ním o způsobu vrácení. Podle mne by vrácení mělo proběhnout na náklady odesilatele nebo přepravce.

nikdo*
hodnocení

4x

A já se s ním setkal několikrát. Kurýr zazvonil, že má balík. Tak jsem ho převzal. Byl pro syna.

Co je divné, že si tazatel nezkontroloval jméno adresáta na balíku. Jediná omluva pro něj by byla, že se adresát jmenoval stejně jako on, nebo některý člen rodiny.

Pokud převzal a podepsal balík pro někoho jiného, je to podvod, a měl by ho vrátit, nebo doručit adresátovi.

doplněno 28.11.18 20:11:

Po diskuzi v práci opravuji: Měl by ho prokazatelně, tedy poštou, na adresu odesilatele vrátit. Při doručení adresátovi na vlastní pěst, by dodatečně mohl mít problémy s dokazováním doručení.

still10k*
hodnocení

3x

Co vám řekl nějaký kurýr nemá moc právní váhu. Neměl jste to přijímat. Teď jen doufejte, že se jedná o omyl a že to zúčastněné strany "pochopí" a nebudete z toho mít nějaký trestně právní postih. Pátrejte čí to je, hlavně konktaktujte firmu co vám ho poslala, to udělejte okamžitě a hned jim řekněte, že převzetí byl omyl, že jste se domníval, že je to někoho z rodiny.

hodnocení

2x

Nespletl si kurýr adresu nebo jméno? Stává se to. V balíku žádné "papíry" (dodací list, faktura) nejsou?

balik
hodnocení

2x

Neuvedl jste podstatnu věc. Na balíku i na faktuře uvnitř je vaše jméno? Nebo je tam cizí jméno a jen adresa souhlasí?

hodnocení

2x

Tak snad je na balíku odesílatel, popř přiložená faktura s iniciály. Takto jsi počítač prakticky vzato ukradl. Takže z toho buď můžeš mít na chvíli radost a až se na vše přijde opletačky, nebo nebudeš vymýšlet ptákoviny a ozveš se sám odesílateli a domluvíš vrácení neoprávněně nabyté věci.

hloupost
hodnocení

2x

Podle mne je to hloupost.

Každá firma /třeba PPL/ posílá nejdříve SMS, kde balík je a kdy se bude doručovat Asi pár minur před doručením se řidič vozu domlouvá s příjemcem /pokud na něj má telefon/, že za deset minut je u něj, nebo se případně ptá, kde v té ulici přesně bydlí. To je povětšinou standartní postup.

Pokud Vás kurýr kontaktoval bez telefonátu, přímo doma, tak se vás měl zeptat, kdo jste a ověřit si Vaši totožnost, než Vám předá zásilku.

Myslím, že pochybení je jak na Vaší straně, tak i u kurýra.

Jak píší ostatní, kontrola odresního štítku, jestli tam je Vaše jméno a adresa. Pokud nic takového nesouhlasí, neměl jste zásilku otevírat a kontaktovat kurýrní službu, aby si to odvezli.

hodnocení

1x

pananonym@ zkouší reakce rádců...už ten "pan anonym" o něčem vypovídá; ještě ani jednou jsem se s takovým postupem nesetkal a to objednávám poměrně často

mathew
hodnocení

0x

Věšteckou kouli mám v servise a tedy nevím co jste mu podepsal a zda po vás tudíž může něco vymáhat nebo ne. A taky zda po vás nebude ten počítač vymáhat někdo jiný...

hodnocení

0x
Dostanete počítač zdarma a tím že podepíšete převzetí, tak možná současně podepíšete i něco jiného. S počítačem jako dárek zdarma.
Třeba paušál operátora, nového dodavatele energie..., kdo ví?
Nedávno proběhla v televizi debata o takových nevyžádaných zásilkách, že pokud nemá odesílatel nikde nahranou dohodu že se přijetím daru k něčemu zavazujete pak má smůlu a dokonce se ani nemůže soudně domáhat vrácení takové nevyžádané pošty. Tak nevím z jakých pramenů vycházejí ostatní poradci, že se jejich rady o 100% liší. Tím, že podepíšu balík se bez ohledu na jeho obsah určitě nezavazuju k tomu, že budu pátrat po právoplatném majiteli.
Samozřejmě pokud by se na to nenarouboval paragraf 2993 nového zákoníku o bezdůvodném obohacení.

Ale nejde o nevyžádanou zásilku ala šmejdi. Jde o omyl. Navíc převzetí se podepisuje. Majitel, ať si to na své náklady odveze, ale nelze si to zboží přivlastnit.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]