Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jakou operační paměť RAM?

Od: dzonecek* odpovědí: 26 změna:

Dobrý den,

potřeboval bych poradit s výběrem operační paměti RAM. Počítač je 8 let starý, v poslední době se zpomaluje, filmy zadrhávají a často je zpráva - čekání na mezioperační paměť. Nyní mám nainstalovanou DIMM DDR3 Kingston HyperX 4GB (kit2x2GB), 1600 MHz,CL9 BOX.V počítači dle schematu jsou 4 sloty pro DDR3. Díval jsem se, že Alza má v nabídce Crucial DDR3 8 GB (2x4GB),1600MHz,CL9. Mohla by být vhodná tato pameť? Děkuji za jakoukoliv radu.

Jan Hrádek

26 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

re4zon
hodnocení

9x
Predevsim si kupte SSD. To vam pomuze vic nez dalsi ram. Muj pocitac je stary 10 let, instalace systemu 7 let a je stejne rychly jako pracovni notebook stary pul roku.

hodnocení

5x

Já bych raději reinstaloval opeační systém místo nové RAM, v počítači jste si jistě za 8 let natahal smetí dost. 4GB Ram je dostačující velikost.

hodnocení

2x

Můžete nám napsat název desky? Nejen ono např. ASUS, ale celý název, číslo, kod...

Ony totiž některé desky podporují jen určitou velikost RAM. Dále také potřebujete v případě Windows verzi 64 BIT - jinak přidání ramky je úplně zbytečné.

No a kupovat nové ramky na tak starou potvoru mi nepřipadné ekonomické, když místo za 1500,- se prodávají po stovečce..

doplněno 19.11.18 17:26:

toto je seznam ramek, které do desky můžete dát. U ostatních není zajištěna kompatibilita, ale fungovat i tak můžou.

Ramky, které kupujete za tu částku v ALZE či jiných se běžně prodávají na bazarech za neuvěřitelné ceny - opravdu ty lidi nechápu, že to někdo takto nabízí... a už vůbec nechápu lidi, kteří by to koupili. Já ramky prodával za 100,- u gigových...

Na čínských serverech se dají sehnat za hubičku, ale to s ohledem na vaše zkušenosti může být nebezpečné. Takže ano - pokud přesnější popis je BLT8G3D1869DT1TX0.16FED nebo BLE8G3D1869DE1TX0.16FED

hodnocení

2x

4GB paměti pro běžný PC pro domácí použití jsou dostatečné. Takže bych chybu hledal jinde. Pokud za 8 let nebyl PC softwarově vyčištěn, není co řešit a buď jej odborně pročistit nebo komplet přeinstalovat. Zvětšení RAM vaše problémy nevyřeší.

doplněno 19.11.18 18:23:

@still10k: Můžu to tvrdit velmi snadno, protože jsem běžný uživatel, který má 4GB RAM a mám spuštěno milión hovadin na pozadí*smich*

doplněno 19.11.18 18:34:

@still10k: Mícháš pojmy s dojmy. A navíc na to koukáš až moc odborně. Uvědom si, že se tu ptají převážně laici. Tady vystupuješ jako odborník (jistě, určitou odbornost ti nelze upřít a většina tvých rad je dobrá), ale praktických zkušeností nejspíš moc nemáš a zbytečně napadáš ostatní rádce, s jejichž radami nesouhlasíš. Na tvém místě bych trochu brzdil.

still10k*

4GB jsou nezbytné minimum. Jak můžete tvrdit, že jsou naprosto dostatečné? Možná pro vás, ale ne pro běžného uživatele, který má spuštěno milion hovadin na pozadí.

still10k*

Po zkušenostech s vámi si nejsem jistý, jestli rozeznáte, kdy systém pracuje s RAM a kdy swapuje na disk. Takže se ptám, jak může běžný uživatel jaky vy tvrdit, že 4gb jsou dostatečné? Asi jako že update BIOSu může trvat i pár hodin?

Na počítačích dětí s DDR2 4GB, grafikou 2GB a soc.775 fungovaly W10 bez zásadních potíží. Ale na on-line hry typu LOL už jsem musel pořídit další 2GB- v součtu totiž 8GB bylo maximum, co deska zvládla.

Pokud tedy tazatel nestříhá videa a nekreslí v autocadu, souhlasím s dostatečností ram :D

still10k*

Další! Já se zabiju! Samej ajťák tady. Když vidím, jak jste v této rubrice uznávaní a vzájemně si vy lamky bodujete odpovědi, protože si vzájemně souhlasíte s těma svýma blbostma co tady tvrdíte, tak bych ten monitor nejradši rozžvejkal *cert*

výtka
Upozornění od sys ladinpraha 19. 11. 2018 18:47:28
! Pravidlo Z2: je zakázáno psát vulgárně, napadat, urážet uživatele, používat urážlivý nick.
Omez se na tazatele a prezentaci vlastního názoru. Rady, které s tebou nesouhlasí, ještě nemusí být špatné. Nech na tazateli, kterou si vybere.

Dobrou chuť*smich*

still10k*

Nejde o to s čím souhlasím a s čím ne, ale co je pravda a co blbost. A k tomu komentáře pokud víím slouží, když se mi něco nezdá na odpovědi, tak to řeknu.

Řekni, ale nenapadej! Viz tvůj příspěvek v 18:30 a další!

rv*
hodnocení

0x

DDR3 jsou výběhové typy pamětí, které v budoucnu nikde neuplatníte. Za dva roky zjistíte, že desetiletý počítač je stále pomalý, vyhodíte ho a pořídíte nový.

JInak ty paměti budou pasovat, ale u takto starého PC bych si (v manuálu, na internetu) ověřil, jestli nemá motherboard nějaký limit na celkovou velikost pamětí a jejich kombinaci a pak můžete tyto doplnit ke stávajícím.

dzonecek*
hodnocení

V manuálu zákl.desky ASUS M4A88TD-V EVO/USB3 je uvedeno:4xDIMM max.16GB,DDR3 2000(O.C)/1333/1066Mhz. Uvádí se, že pro oper. paměť větší než 3GB musí být OS 64bit, což mám u W10. Jinak se snažím čistit disk CCleaner, přes Windows občas přes Avast Cleanup, kontroluji přes ESET scanning. Neustále se mi tlačí aktualizace Windows, některé prošly ale některé se nepodařily. Nyní je už odmítám.

Jsem důchodce a potřeboval bych aby PC tak ještě 1-2 roky vydržel. Pak asi koupím nový.

Díky za odpověď.

Jan Hrádek

dzonecek*
hodnocení

Reaguji na odpovědi:

jmlc: dají se koupit starší RAM? A kde?

re4zon: prosím o upřesnění k SSD. Díky.

K tomu ssd - tento by měl stačit..., k tomu potřebujete nějakou free verzi (acronics nebo podobné) na kopírování disku vč. systému. Doporučím zavolat si k tomu zkušeného. Na jeden přesun bývají tyto programy zdarma, ale může to být složitější práce.

re4zon
S vyberem ssd souhlasim, i kdyz osobne bych koupil kvalitnejsi s ohledem na presun do noveho pc. Ale za tu cenu ho vezmete, uvidite ten rozdil a mozna vam bude pc pak stacit dalsich pet let.
Operacni system nedoporucuji presouvat, ale znovu nainstalovat, pokud je to mozne. Stary disk je vhodne po dobu instalace odpojit. Delal jste to nekdy?
dzonecek*
hodnocení

Disk mám 3 roky starý: HD WD Blue WD10EZEX 1TB SATA/600 64MB cache, 7200rpm

Disk je sice tři roky starý, ale není SSD. To je jako kdybychom vám radili, ať si koupíte nové auto, ale vy byste řekl, že Vaše jízdní kolo je jen 3 roky staré.

still10k*
hodnocení

0x

Vhodné paměti najdete na webu výrobce desky, tam se poohlédněte po Memory List, nebo Memory upgrade, najdete v něm seznam kompatibilních otestovanýh modulů.

Udělejte screen té hlášky, kterou vám systém zobrazuje o té operační paměti.

doplněno 19.11.18 18:25:

asus.com/...

tuto neodbornou radu jsem si dovolil já doplněno 19.11.18 17:26

Ale jo, jasně že víc ramky je lepší... na druhou stranu se dá W10 rozjet na starém NTB s 2GB ram - a to jste taky i vy sám kdysi uvedl. Na takové to domácí žvýkání...;)

Jinak já schopnost obodovat body 2 v jednom hodnocení a mne nikdo neobodoval... ;)

still10k*

Podsouváte mi své dojmy. Já jsem netvrdil, že jsou 2GB dostatečné, ale že se to dá rozjet a zhruba provozovat. Protože vím, že systém při nedostatku OP swapuje na disk. Ale nikde netvrdím, že je to dostatečná velikost a nikomu jsem nedoporučil v tomto stavu setrvat.

No však ano - když to jde, člověk má peníze - víc ramky nikdy neuškodí. Když peníze nejsou nebo je investice zbytečně drahá, proč to nezkusit nějak jinak - ne? Změna HDD na SSD je levnější a prokazatelně pomůže vždy. Toto můžu jak podepsat, tak ohodnotit (i když jsem zatím nehodnotil v tomto vlákně nic).Před koupí bych stejně řešil očistu SW a nějaký testovací program pro zjištění stavu celkově.
still10k*

Jo už jste to s tím seznamem modulů napsal přede mnou, to jsem si nevšiml. S výhodami SSD souhlasím, to je pro PC jako živá voda. Tak máte ode mě dva body ;)

dzonecek*
hodnocení

Dělám domácí video, stahuji filmy a mám někdy více oken otevřených (fb, skype, seznam, google aj.). Rozumím, že by bylo možná dobré přeinstalovat W10 a taky RAM 8 GB (kvůli hláškám o čekání na mezipaměť). Zatím děkuji všem za názory a rady.

I kdybys tam měl 32 GB RAM a disk ti nestíhal kvůli pomalé cash číst/zapisovat, tak ti to bude k ničemu. Počítač je tak rychlý, jak rychlá je jeho nejpomalejší součást. Mezioperační paměť je ona cash.

hodnocení

0x

Každý tady řeší ramky, ale až na jednoho, že by se zamyslel nad tím, že nestíhá disková cache, to nic... Rozšířit ramky není od věci, ale hlavně bych pořídil ten disk, jak píše @re4zon. A hned to vzít s reinstalací.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]