Nejste přihlášen/a.
Tak přece Atom. Ale plně 4jádrový, což není špatné. To musí zvuk přehrávat naprosto v pohodě i s ledasčím jiným puštěným zároveň, jen bumbrdlíčkové programy mohou být pomalejší a grafikou neakcelerovaná videa (nevím, co ta grafika umí) by byla trhaná až nekoukatelná.
Nejsou ale pro Widle10 málo ty 4 GB RAM? Jaké je využití paměti při práci? Kolik swapovacího prostoru se využívá?
Tak jestli jste většinou s pamětí na 80-90ti procentech, to jsme asi doma. Co tam máte na pozadí všechno spuštěné, že normálně zabíráte přes 3GB RAM? Běžný stav dobře zkonfigurovaného systému W10 + pár komfortních aplikaček by se měl pohybovat max. okolo 1,5GB - 2GB RAM. K tomu si musíte nechat alepsoň 1GB RAM pro prohlížeč, Firefox i Chrome si řekne klidně i o více než 1GB. A každý další spuštěný SW si řekne o další MB z RAM.
4GB je málo. Žádný div, že máte neustále vytížený procesor, když systém musí pořád stránkovat na disk (nesprávně "swapovat"). Osaďte 8GB RAM.
Co s tím NTB chcete dělat? Hrát hry nebo jen kancelářské práce a internet?
Pro hraní her vám to nebude stačit... Nezáleží jen na procesoru - důležitý je disk (SSD pro rychlost, včera jsem kupoval za 990,- 240GB), ramka (Min. 4GB pro W7), grafická karta...
Jaký náročný program budete používat? Jestli je třeba i dobrá grafická karta...
Nechce se mi věřit, že s "nějakým pentiem, 4 jádra, 1,6 GHz" se seká i zvuk. Tam je něco hodně špatně nastaveno. Sice se zřejmě jedná o nějaký Intel Atom, ale i ten přehrává zvuk naprosto v pohodě a s výkonovou rezervou.
Ne, nebude - nemáte dostatek informací o HW, abychom potvrdili vaši teorii, že se problém vyřeší. Naopak si myslím, že pro vás bude nejlepší koupit si nový počítač - kompletní a s radou od prodejce na místě kamenné prodejny.
Už jsem se v debatě začal ztrácet... takže to shrnu.
Porovnání procesorů je zde. Rozdíl je minimální. I kdyby to šlo vyměnit (jako že nejde), tak si moc nepolepšíte. Vyměnit počítač, který není zase špatný na vaše účely, je naprostá zbytečnost. Proč? Protože za pár měsíců nebo týdnů budete na úplně stejném místě.
O počítač se musíte starat nebo ho prostě jednou za půl roku zformátovat a s novou instalací vyrazit do boje.
GHz na procesoru nejsou to hlavní. Co se procesorů týče, je to na diplomovou práci, ale základní je počet jader, vláken, rychlost, pamět cach...
Počítač je tak rychlý, jak rychlá je jeho nejpomalejší část. Chyba (vytížení) může být kvůli SW na pozadí, chybnému chlazení (ale to by asi i padal systém), blbé kombinaci HW... atd. atd.
Ve vašem případě CCleaner není všechno - je to jen metla zametající bordel. Jenže ADWCleaner a další hledají jiný typ nepořádku - prográmky, které vám zbytečně zabírají výpočty RAM a procesoru.
Ten stávající počítač dejte do servisu ke kompletnímu pročištění fyzicky i softwarově - chce to generálku a pár měsíců bude běhat jako nový.
A ještě jednou jsem si přečetl celé vlákno... a napadla mne maličkost. Nemáte třeba chybějící některé ovladače HW? Otazník nebo vykřičník ve správci zařízení?
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.