Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Linux session jen prohlížeč - existuje?

Od: vojtisekitrm* odpovědí: 9 změna:
Ahoj,
Už jsem chvilku googlil a zatím jsem na nic nenarazil. Chtěl bych se zeptat jestli náhodou neznáte nějakou Linux session která se skládá jen z prohlížeče.
Trochu nepředstavitelné ale vysvětlím.
Existuje něco jako Java Applet PC.
Počítač který po spuštění a loginu místo pozadí a různých nabídek spustí jen prohlížeč přes fulscreen.
(Pro zájemce je to stroj "Sun JavaStation" z roku 1996)
V dnešní době by použití přímo tohoto stroje bylo trochu zbytečné a proto mne zajímá jestli by šlo něco takového zpracovat v Linuxu.
Linuxová X11 session která nebude mít žádný balast, jenom prohlížeč (například Firefox).
Setkal se tu s něčím takovým někdo?
Nebo je to až příliš bizarní představa?
Díky

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x
Člověče, není to až tak naivní predstava. Vím že byly některý notebooky ( myslím od Aceru) kde byla vedle Windows volba spustit jen prohlížeč. Po kliknutí naskočil prohlížeč s internetem a widle pak vůbec nenaběhly.

Asus tomu říká DeviceVM a Dell zase Latitude ON. Jen nevím, zda je to to co tazatel myslí. Oba dva způsoby jsou vlastně plnohodnotné notebooky co jen spustí z jiné partition osekaný linux. Zde mám pocit, že chce najít jen jen ten linux, který by rozjel na co nejstarší plečce.

vojtisekitrm*
hodnocení

Nejde o to rozchodit to na nejstarším možném stroji. Ten obyčejný "browser-session" by se dal uplatnit například i u serveru nebo tak.
To co hledám je prostě session po přihlášení.
Všichni známe gnome2/3 unity nebo kde (nejspíš hlavně z Ubuntu) obyčejné sessions co se méně či více snaží vypadat jako prostředí Windows. Naběhne pozadí, lišty, ikonky v tray...
Já bych rád našel něco (pořád mám v hlavě ten firefox asi ho mám nejradši) co po přihlášení místo lišty se startem ukáže lištu s tlačítky zpět, vpřed, domů a políčkem pro zadání URL.
Samozřejmě by nemělo chybět tlačítko odhlásit ale to je minimum.
Snad se chápeme :)
Místo ff bych pro starší stroj dal spíš palemoon, nebo waterfox. Gnome netřeba, je tu openbox a další light manažery

hodnocení

0x
Trošku nechápu z dotazu účel použití, ale napadá mne minimal.iso ubuntu nebo debianu, kde se dá nastavit instalace základu systému+xserver+prohlížeč a nastavit autospuštění prohlížeče popř i autologin. Nebo minimalistické distro typu slax, porteus?
vojtisekitrm*
hodnocení

Účel použití bude nejspíš stejný nebo spíše podobný jako u toho počítače co jsem zmínil v otázce :)

Už jsem se taky posunul tímhle směrem...
Měl jsem na mysli enviromentální prostředí (říkám tomu session [nevím jestli je to 100% dobře])
Dokonce jsem i kouknul po nějakém návodu co bych mohl vytvořit sám.

Díky za pár pojmů co mne posunuly správným směrem :)

Radeji nepouzivejte cizi terminy... Celou dobu asi pisete o linux distribuci, ale session ma naprosto jiny vyznam. To o cem pisete je shell a ten klidne nahradite v registrech i u windows a misto explorer.exe se vam spusti exac, ktery tam napisete, takze klidne ten vas firefox, takze misto plochy vam nabehne prohlizec, takze terminalove reseni po stoprve. Doporucuji hledani a vyrazy typu kiosek, terminal, shell windows, kiosk mode atd...
vojtisekitrm*
hodnocení

Bohužel žádné ne-cizí mne k tomuto tématu nenapadají...
Když se bavíme o Linuxu, tak se to jmenuje "enviroment" tedy "prostředí" alespoň podle x webů které se zabývají věcmi jako kde, gnome a xfce.
(V předchozím příspěvku jsem se nejspíš nechal zmást překladem nepřekladem...)
A navíc pokud se jedná o to zprovoznit zrovna nějaký Firefox nebo něco nomu podobné tak mi doopravdy přijde lepší nějaký jednoduchý Linux než ten obrovský balast od Microsoftu :)
Díky za dodatečný komentář.

hodnocení

0x

To se dá udělat i s windousama. Autostart prohlížeče je bez problémů a pak to jen chce tomu uživateli osekat práva tak, aby nemohl nic jiného udělat. Jednou jsem se s takovou hrůzou setkal v jedné internetové kavárně.

Dokonce by se to dalo realizovat i pod MS-DOSem, jenomž už asi neexistuje prohlížeč který by zvládal moderní stránky.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]