Nejste přihlášen/a.
dobrý den
Je hlavní kablik od anteny který vede do routru a z routru jdou 2 kabely o patro níž do koncových zařízení (jeden přímo do PC, druhý do routru pro wifi). Jelikož nahoře router není využit, a elektřinu k routru tahám prodloužkou a jiné důvody, mohu použit nějakou rozdvojku? například tu nebo tohle? protože v obchodě PC u nás mi řekl prodavač že existuje jedině spojka klasická a pak jedině switch na eletriku. A koukám na internet a něco tu je, ale nevím jestli to mohu využít?
děkuji Vám za rady
Stále nechápu, proč někam chcete cpát rozdvojku, když nic rozdvojovat nepotřebujete. Navíc žádná jednoduchá "rozdvojka" neexistuje - rozdvojení signálu dělá právě switch. To, co postujete naopak signaly svádí do jednoho kabelu - nerozdvojuje signal do dvou kabelů. Proto taky potřebujete ty modulatory dva. Vy jen potřebujete svést signál z horního routeru (poskytovatele) ke spodnímu routeru (s kterým moc nejde hejbat) a k tomuto připojíte náslendně i to PC. Nevím, proč PC v přízemí zapojujete drátem skrz patro do 1.patra, když máte router přímo v přízemí. Natáhněte dlouhý kabel od horního routeru ke spodnímu a všechna ostatní zařízení po cestě můžete odpojit.
Pokud rozdvojíš kabel, který vede od antény do routru, tak to poskytovatel internetu zjistí. Musel bys u poskytovatele zaregistrovat novou MAC adresu toho zařízení, které připojíš před router. Taky toto zařízení musí dostat správné nastavení od poskytovatele, aby mohlo fungovat na internetu.
Ty bys měl připojovat svoje zařízení až za tvůj domácí router. Tam už můžeš mít "jakýkoliv počet zařízení".
Pokud v routru nemáš dost výstupů, tak můžeš připojit za router ještě SWITCH a tím si zvětšíš počet dostupných portů (nebo musíš vyměnit router za víceportový).
ok zkusím to popsat ještě zřetelněji oč mi jde. Jedu odshora domu.
Antena je na půdě, přez stěnu je kablik od anteny, za stěnou hned je router - tohle vše je od poskytovatele.
z půdy je veden kablik do 1.patra. Tam je momentálně můj router. Ten router slouží jako poskytovatel wifiny na 1.patro. Do toho routru jsou napojeny 2 kabliky a ty vodou o patro níž do přízemí. V přízemí jeden kablík jde přímo do PC. Druhý kablík jde do routru odkud je Wifi. Ten router v přízemí vysila signal ale nedosáhne tam kde je PC, proto ten druhy kablik přímo do PC. Z routrem v přízemí moc nejde hýbat. Jsou to starší rozvody.
Proto jsem myslel v 1.patře vyměnit router za rozdvojku, protože tam ten router je už k ničemu, nikdo tam není takže jednak tam není třeba signál a hlavně není u routru zásuvka (teď to je vedeno prodlužkou po zemi). Je tedy taková rozdvojka z měho odkazu vhodná nebo není? rozdělí mi to správně nebo ne? U nás v obchodě mají jen spojky a routry. A objednávat se mi to nechce, pokud je to zbytečné
děkuji za info
Ale takhle ta rozdvojka nefunguje. Jediné praktické využití může být ve spojení dvou 100megabitových LAN kabelů do jednoho 1gigabitového nebo naopak. Jinak je to výrobek naprosto k ničemu. V tvém případě platí to, co jsme napsali.
a jaký příklad v praxi je když se rozděli 1 kabel na 2?
a teď jsem zjistil (protože tahle situace je u našich, ne u mě) že z toho routru ty 2 kabliky tak to jsou internet o patro níž do PC a internet do TV o patro níž. Takže jsem pochopil, že musím použít buď switch nebo router, je to tak?
Cože? Jaké spojování 100Mbit? 1Gbit i 100Mbit ti od cat 5e poběží na stejných kabelech, žádné spojování. Jedna rozdvojka co ukazuje tazatel je doslova na rozpárování, tedy když potřebuješ jednu datovou zásuvku pro 2 zařízení. Rozhodí ti to na 2x2páry (lanka bez PoE ti stačí 2 páry pro 100Mbit), takže tohle dáš na začátek do patch panelu (do switche ti povedou tedy už dva kabely) a na konec to zásuvky a zapojíš to toho dvé zařízení.
Druhá rozdvojka je fakt rozdvojka bez rozpárování. V telefonech se používala, ale u počítačových sítí jsem ji osobně prakticky nevyužil.
Tazatel:
nahoře je tedy zařízení poskytovatele? Většina poskytovatelů má teď antény přes PoE, ale sem tam někdo ještě používá verzi AP, nebo router a ven je tažená opravdu je anténa na koaxu. Pokud je to tvá varianta tak máš smůlu, ale pokud je to první vaianta a router ti tam dal jen jako "bonus"tak bys ho vyřadit mohl. Chtělo by to lépe pozjišťovat.
Ta rozdvojka z prvního odkazu (s tím ocáskem) funguje jinak než si myslíš. Mám ji doma. Pro správnou funkci musíš mít vždy 2kusy a nějaké spojky kabelů. Z routeru/switche povedeš 2 kabely, které píchneš do té rozdvojky. Tím 2 kabely zredukuješ na 1. (využívá to volné vodiče v kabelu) Potom nějakou spojkou napojíš další X metrový kabel do místa kde to potřebuješ. Kabel ukončíš další spojkou a napojíš na ni druhou rozdvojku. Potom z druhé rozvdojky 2 kabelama napojíš 2 koncové zařízení.
tzn. ve zkratce funkce rozvdvojky: 2 -> 1 -> 2
ne: 1 -> 2
i když je to "rozdvojka" tak ono to ve výsledku nerozdvojuje jako třeba zloděj v zásuvce, ale pouze reduje 2na1 a pak zpátky vrací z 1na2
To druhé by mělo fungovat úplně stejně, ale v menším provedením, ovšem má zkušenost je taková, že to není pravda. Taky se ti může ještě stát, jako třeba mě, že mi z Mironetu poslali na telefonní kabely (6pin) a ne na internet(8pin). Přitom EAN seděl.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.