Nejste přihlášen/a.
Zdravím,
mám starší notebook Asus X51R, procesor intel Core2duo (asi 1,8 Ghz), 2 GB RAM. RAMky už nelze zvyšovat. Notebook, kromě výdrže baterie, funguje stále k plné spokojenosti. Na internet, nějaký film a běžné kancelářské aplikace stále dostačuje. Mám ale nainstalované staré Win XP a už je cítit jistá zaostalost a nekompatibilita s některými programy. Rád bych přešel na Linux. Líbí se mi Linux Mint, ale rád bych slyšel radu, zkušenosti od vás, kteří máte s přechodem z Windows na Linux praktické zkušenosti, hlavně na starších počítačích.
Mně osobně se líbí Linux Mint, ale těch je také více druhů. Potřeboval bych distribuci co nejméně náročnou na hardware, ale uživatelsky přívětivou pro starého "windowsáka". Hry už nehraju.
Díky.
Díky pánové still10k a totak! Budu se tedy rozhodovat mezi Lubuntu a Xubuntu.
Ještě vás lidičky prosím o pomoc, jaký soubor Lubuntu stáhnout? Na české stránce Lubuntu.cz je ke stažení pouze verze 16.04, ale na stránce Lubuntu.me je už verze 18.04. To už se u nás Lubuntu nikdo nezabývá a neaktualizuje ho? Kterou verzi byste stáhli vy? Děkuji
Také zdravím. Mint je výborný systém, krátce jsem ho také testoval. Linuxovýcch distribucí je mnoho, záleží který vám sedne. Mně nejvíc sedí Ubuntu a Lubuntu. Ubuntu mám jako pracovní systém, v něm tvořím a pracuji a vedle toho mám i widle, kdybych je náhodou potřeboval. A Lubuntu instaluji přesně na takové PC, které popisujete, jde o nenáročný a uživatelsky přívětivý systém.
Každý linuxák vám bude vykreslovat v nejlepším světle tu svou oblíbenou distribuci.
Ovšem při přechodu z Windows, kdy máte minimální praktické zkušenosti, doporučím opravdu jen Ubuntu. Podle mého názoru je při přechodu z Win asi nejlepší. HW požadavky pro Ubuntu splňujete. A až budete s Linuxem trochu umět, tak se vrhněte na Mint
ad doplněno 07.10.18 08:16: Verze Lubuntu 18.04.1 LTS 32bit je venku teprve pár dní a jen o pár týdnů dříve vyšla 64bit verze. Autor webu lubuntu.cz ještě změnu zřejmě nezaznamenal, dejte mu čas.
Samozřejmě stahujte nejnovější verzi 18.04.1. Já 18ku mám, zatím jsem nezaznamenal žádné problémy, nová verze LTS je (jako vždy) stabilní.
Lubuntu je dobrý systém Doplním totaka, že jeho menší nároky na systém jsou také díky grafickému prostředí LXDE, které je opravdu nenáročné na grafiku a výkon pc.
Pokud byste si chtěl vyzkoušet Ubuntu, lze to i online: tour.ubuntu.com/...
Tím alternativním systémem myslíte Linux? V tom vás zklamu, Photoshop je určen pouze pro Windows. Sice existují způsoby, jak provozovat PS i na PC s Linuxem, ale na to nemáte dostatečně výkonný PC, protože k tomu se používá virtualizace systému Windows.
Na takový PC bych nainstaloval Windows 7, ten jde vyladit na minimální spotřebu výkonu, na internetu je spousta návodů, jak osekat W7 až na kost. Případně lze použít i uživatelsky upravené W7, které jsou vyladěné už v defaultu na výkon. Zpravidla jsou určeny pro hráče, ale i na Photoshop se dají použít.
Na kolik vám to ale pomůže, to si netroufám odhadnout. Dnešní PS je celkem náročný na HW a váš PC je stojí na hraně minimálních požadavků.
Tak jsem úspěšně přešel na Linux, ale nakonec jsem si vybral Xubuntu 18.04, protože bylo aktuální. Je vidět, že se Češi o toto distro více starají. Mám ale problém s videi. Neskutečně zatěžují procesor, zvlášť na youtube html5. Nejsem schopný jet na HD režim. Video vždy tak sekundu běží a pak se na 4 sekundy kousne a toto se opakuje. Na win XP nešlo HD také zrovna excelentně, ale dalo se na to dívat. Teď bohužel...
A ještě jeden problém se vyskytl. Bootování systému je neskutečně zdlouhavé. Než naběhne načítací obrazovka Xubuntu, je vidět pouze černá obrazovka a to asi 30-40 sekund. Jako by něco bránilo naběhnutí systému. Po přihlášení jede vše pěkně rychle a bez problémů. Nesetkal jste se s tím někdo? Díky!
Váš notebook není žádný rychlík, nemůžete očekávat zázraky ani od Linuxu. Škoda že jste tak lehce přeskočil Lubuntu, je to jeden ze systémů s opravdu nejmenšími nároky na HW, jaké existují. Pokud by ta HD videa nejela ani v Lubuntu, tak už v ničem. Máte vše aktuální? Prohlížeč, doplňky, ostatní součásti systému? Spusttě tam aktualizaci.
Já osobně nemám s Xubuntu zkušenosti, blíže možná poradí totak.
Díky pánové. Ještě jsem se v Xubuntu nějak zvlášť nezabydlel, takže uvažuji, že to Lubuntu ještě zkusím, holt bude anglicky, ale to není zas takový problém... Ono s RAM pamětí problém vlastně nemám, programy a samotný systém bere vážně málo, přijde mi, že snad o polovinu méně jak win. Problém je s procesorem a jeho vytížením. Kdo ví jak si Xubuntu nebo vůbec linux rozumí s ATI grafickou kartou. Možná tady bude trochu problémek. Budu muset navštívit ubuntu forum.
Zkusmo jsem hodil aktuální Lubuntu na magnetický disk a opravdu se spouští pomalu, také černá obrazovka asi 15-20 vteřin. Ale na SSD nabíhá bleskově.
Zkuste taky SSD, je to jako kdybyste polil PC živou vodou! Reakce systému jsou prakticky okamžité i na starších strojích. Starší funkční SSD 60GB se dá přes inzerci sehnat třeba za 400. Já je takhle kupuji do zásoby a dávám je lidem za nákupní cenu do počítačů, které opravuji. Je to taková moje přidaná hodnota
A jen ještě něco dodám k webu www.lubuntu.cz. Tenhle web není tváří českého Lubuntu, není to oficiální český web tohoto distra. Provozuje ho jakési občanské sdružení okolo ubuntu.cz, které ale vykazuje poslední činnost někdy okolo roku 2015. Jestli tedy bude web aktualizován je těžko odhadnout. Zkusil jsem jim napsat email, ale neočekávám reakci, vypadá to opuštěně. Což je určitě škoda. Klidně bych se toho ujal, kdyby mi dali FTP přístup na hosting
To dlouhé nabíhání jsem řešil taky. Bylo to přesně 30vteřin(černá obrazovka-nicnedělání, samotnej start asi 65vteřin). Neporadili mi ani kluci z ABClinuxu (né že by se (většinou) nesnažili). Pak jsem řešení našel. Zkus vytvořit při rozdělování disku při instalaci oddíl EFI (já dal 500MB) a nainstalovat do něj zavadeč operačního systému. Díky tomu se mi podařilo rychlost nabíhání Xubuntu 18.04 zrychlit z minuty skoro na 20vteřin a to je dost A možná to pomůže i s tím přehráváním videa.
@still10k: Tak jsem přešel na Lubuntu 18.04 a je v češtině! . Start je trochu rychlejší než Xubuntu, ale i tak je tam pořád delší dobu černá obrazovka (s probliknutím). Mně přijde, jako by se načítal hardware. Zapne se wifi apod. Ale jak píše uživatel trdlo, možná by to spravilo vytvoření oddílu. Problém je, že nevím na 100% jak. A ten SSD disk věřím, že by byl super, ale je to tak starý počítač, že nevím, zdali by se mi vyplatil. Možná, až tento odejde, tak ho pořídím.
Můžete mi, prosím, pánové popsat jak založit při instalaci oddíly tak, aby obsahoval ten EFI a potom oddíl samostatně pro linux a samostatně pro data a pro swap kvůli hibernaci? Vím, že pro hibernaci potřebuji 2xRAM, což je cca 3,9GB. Pro Lubuntu bych to viděl na cca 15GB a zbytek data. Trochu jsem už před tím laboroval při zakládání oddílů, ale pořád tápu. Poradíte prosím? Děkuji
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.