Nejste přihlášen/a.
Přeji dobrý den a prosím o radu.
Mám HP ProBook a Win.10 Home. Disk rozdělený na 3 části - Systémový, Dokumenty a Zálohy. Vždy před velkou aktualizací jsem dělal zálohu systému (bitová kopie) na část disku "Zálohy". Chtěl jsem to udělat i nyní, ale když dám "Ovládací panely" --> "Zálohování a obnoveni (W.7)" --> "Vytvořit bitovou kopii systému", tak mě to nabídne uložení jen na část "Dokumenty". Pokud to potvrdím, tak se zobrazí, co se bude zálohovat, a tam je disk "Zálohy" jako systémový a nejde zrušit zatržítko.
Jak se z něj stal Systémový netuším, ale ve Správci disků jako Systémový uvedený není - vlastnosti má ve všem shodné s diskem Dokumenty, na který je možné zálohu provést.
Ve Správci disků jsem disk "Zálohy" odebral, restartoval PC, "Zálohy" znovu vytvořil, zformátoval úplně (ne rychle), ale když chci provést zálohu, tak je to stále stejné ("Zálohy" je systémový). Kdy a jak se to stalo nevím. Poslední zálohu na disk "Zálohy" jsem dělal před jarní aktualizací a šla normálně. Před aktualizací jsem ji ještě zkontroloval a byla tam uložená. Jestli se něco změnilo jarní aktualizací nevím, to jsem již nekontroloval.
Další záhadou je, že když jsem se dnes díval na zálohy, tak tam složka záloh byla, ale byla prázdná, kdy a co ji vymazalo také netuším. Na čištění jsem používal jen systémové nástroje (cleanmgr /sagerun , cleanmgr /sageset nebo nástroj "Vyčištění disku"). Který s těchto nástrojů zálohu vymazal, nebo co to způsobilo nevím.
Dnes jsem si udělal zálohu na externí disk, ale potřeboval bych poradit, co udělat, aby část disku "Zálohy" byla opět pro zálohování použitelná a při zálohování se netvářila jako systémová.
Za pomoc předem děkuji.
Že je záloha jistější a jiném disku je mě naprosto jasné a to nebyl smysl mé otázky.
Často se stává, že po nějaké nové aktualizaci (halavně W.10) něco přestane fungovat - tím "něco" nemyslím disk. A zálohou se to dá opravit (vrátit cca o 1/2 roku zpět, kdy vše bez problémů běželo).
Důležité věci mám zálohované zvlášť. Kdyby odešel disk, tak bych po výměně stejně znovu instaloval celý systém. Jde mě hlavně o to, abych mohl obnovit ze zálohy a nemusel přeinstalovávat celý systém, kdyby aktualizace způsobila selhání systému.
Tak prosím, ještě jednou: Jak dosáhnout toho, aby se disk "Zálohy" netvářil jako systémový a mohl se pro zálohování použít? (Viz výše).
Tak starý "Bod obnovy", který by to mohl opravit nemám.
Proč se tak stalo, netuším. Ovšem tvůj způsob zálohování je jaksi divný a vlastně vůbec zálohou není!. Dělat zálohu na fyzický disk, který má být zálohován, popírá princip zálohování. Záloha má být vždy na jiném fyzickém disku, mechanicky odděleného od počítače a dokonce uchovávaného v jiné budově, než je zálohovaný počítač.
Takže radím koupit stejně velký externí disk jako je v PC, dělat zálohu na něj a uchovávat jej na jiném místě než počítač. Protože až se ti disk v počítači, na jehož oddíl děláš tu svou pseudozálohu jiných oddílů, pokazí, tak k čemu ti to bude?
S tou zálohou na stejném disku, jen jiném oddíle je to pravda. Není v podstatě k ničemu - odejde disk a nemáš nic. Ale já bych to zase až tak nehrotil - stačí mít zálohu na jiném disku třeba ve stejném PC. Že by odešly naráz dva disky v jednom PC jsem ještě neslyšel nebo případně zazálohovat do cloudu.
já když jsem kupoval ntb od HP tak jsem to tam měl od nich taky tak debilně nainstalovany...první věc co jsem udělal je, že jsem smazal všechny tyhle oddíly včetně Win a nainstaloval podle sebe...osobně WIN ani nezálohuju...nemám tam nic důležitého o co bych v případě formátu nebo problému mohl přijít
Zkuste ho převést na logický oddíl.
Znáte program MiniTool Partition? Je to celkem povedený prográmek na správu disků.
servispckupka.cz/...
no někdy to nezvládne ani pošéfovat ani on...potřeboval jsem z 15gb co jsem měl jako bitovou kopii smazat a přiradit ty gb jinde...a nešlo to
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.