Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Málo místa na disku c

Od: nandor® odpovědí: 20 změna:

Dobrý den ,dcera si koupila Lenovo Joga 300 win 10 a má zaplněný disk,Dali jsme čištní disku,použili jsme i CCLEANER a pořad je plny,co stím? (disk 32g) Díky za pomoc.

20 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

11111
hodnocení

3x

32G je žalostně málo. Něco by se dalo uvolnit.

V testech se píše, že je tam spoustu zbytečných programů od výrobce ( digilidi.cz/... co tam je nainstalovaného nevím. Chce to projít a zbytečné věci odinstalovat. I CCleaner zbytečně zabírá místo a lepší službu udělá čistič, kdteý je zabudovaný v systému - na ikonku klepnout pravým tlačítkem myši a vybrat "Spustit jako správce", potom vyčistit (zatrhnout políčka) všechno, co jde.

Zmenšit prostor pro zálohování pro obnovu systému, nebo to úplně zakázat (získáte tak 9G). A místo zálohy pro obnovování systému si udělat kompletní zálohu na kartu SD nebo na flešku.

Karta SD nebo fleška, pokud by trvale zůstaly ve slotech, mohou sloužit jako druhý disk pro ukládání dat a instalaci programů. Jen je škoda, že by nešly úplně schovat a vyčnivaly by. Ale po vypnutí by bylo možné je vyndat a před zapnutím je tam opět vložit (manipulace s nimi by byla možná jen při vypnutém zařízení).

11111

Ten odkaz se nějak špatně překopíroval, tady je znovu.

digilidi.cz/...

Když ho vložím, tak je dobře a při potvrzení opět španě, tak nevím proč

hodnocení

2x

HDD 32GB je moc malý na to, aby se během pár dní nezaplnil. Neupsal jste se? CCleaner vám vyčistí jen to, co sám uzná za vhodné.

Spusťte CCleaner, vlevo klikněte na Nástroje a pak odinstalujte všechny nepotřebné programy. POZOR! Je nutné u toho přemýšlet, jinak se může stát, že odinstalujete i programy, potřebné pro chod PC a pak vám už nezbyde nic jiného, než přeinstalace!

doplněno 30.09.18 16:45:

@vernon: Prosím objasni mi význam tvé odpovědi pro tazatele a případnou skrytou radu*sok*

vernon
Lenovo Yoga je tablet. Byť s připojenou klávesnicí, ale tablet...
vernon
To bylo upozornění pro TEBE, že se tazatel s tou kapacitou 32GB (reálně tak 30GB) neupsal. A že se rozhodně nejedná o HDD...

iz*
hodnocení

2x

Zaplnit disk čtyřmi fotkami? Jak jsou velké a v jakém formátu? Jestli je dcera uložila jako BMP, bylo by rozumné je převést na jiný formát → např. JPG, který zabírá prostoru podstatně méně. To lze např. v prohlížeči IrfanView → Soubor → Uložit jako a dole v roletce vybrat zvolený formát. (Umí to snad všechny prohlížeče a grafické editory.)

doplněno 30.09.18 18:00:

Mně se to také moc nezdá, ale tazatelka píše jenom o fotkách...

Nevěřím, že by to zabrala 4 fotkama. Ani BMP nebude nikdy tak velké ;)

ale může být. záleží na velikosti a rozlišení. bmp tedy rastrová data mohou mít tak velkou velikost jak velkou ,¨máte velikost disku případně spíš operační paměti... Tedy pokud z toho bmp nechcete načítat vždy jen malou část. Pak by to bylo o tom kolik zabírá jeden řádek.

hodnocení

2x

Co aktualizace? Nebyla tam instalovaná velká aktualizace win10? To by bylo vidět taky v čistění disku, ale musíš najít položku předchozí verze Windows. Ve výchozím stavu to vybrané není a nesmaže je to. A to může dělat překných pár GB

11111

Jak jsem psal - v systémovém čističi (jako správce) potvrdit všechna políčka, včetně aktualizací.

hodnocení

2x

No, data, která stahujete a ukládáte jako například fotky, videa, stránky, programy, instalačky, hudba to všechno je třeba ukládat na jiný disk, ne na disk c:. Disk c: se u Windows považuje za systémový a měl by být používám především na ukládání věcí, které používá operační systém, např. tam jsou inforamce o nastavení programů, posledních použitých dokumentech atd. U takto malého disku 32GB vám dojde místo poměrně brzo. Část místa zabírá operační systém, další místo zabírají data v souborech, které si systém stáhne (například aktualizace) a pak jsou tam ty data uživatelské, které si dcera stáhla. Všechny tyto soubory zabírají kromě samotných dat uvnitř těch souborů ještě místo, které je třeba k popisu souborů samotných. Tedy čím více máte souborů tím více místa je spotřebováno.

Abych ilustroval problém na svém systému (mám Win XP) - na disku C:, který má 9GB kapacitu mám 68509 souborů. Ty zabírají 8,37GB dat, ale celkově to zabírá 8,31GB. A mám 419 MB volného místa na disku.

A na jiném disku mám adresář, který zabírá 36GB dat, celkově 36,1 GB a je tam 3059 souborů.

Závěr je: pokud nemáte další disk, tak si kupte externí a tam přesuňte nepotřebná uživatelská data.

iz*

Já bych na další disk přesunula uživatelská data a nepotřebná data bych smazala (nepotřebná data nemusí zabírat místo ani na jiném disku).

tak jsem to myslel. Přesunout jen uživatelská data, věci co si Windows stáhl a nejsou již třeba - smazat.

hodnocení

Ne neupsal jsem se,to je fakt jen 32g a svoje soubory tam má 4 fotky to je vše.Zkusim to co radíte ale nainstalováno tam toho není moc,uvidíme.Zatím díky.

vernon
Proč si dcera nekoupila notebook?

Zjistěte jak velkou má operační paměť. Pokud by měla ten počítač nakonfigurovaný blbě, tak 16GB paměť dokáže spotřebovat 16GB místa na disku jako když lusknete prsty.

hodnocení

0x

Dobrý den. Je fakt, že kapacita je opravdu jen 32G, přičemž 9G je rezervováno pro obnovu. Potom snad jen ukládat soubory na USB.

still10k*
hodnocení

0x

Jestli chcete zjistit, co vám zabírá nejvíce místa, zkuste jednoduchý nástroj TreeSize Free pro zobrazení a řazení podle velikosti na disku. Je velmi jednoduchý a efektivní. Nemusí se ani instalovat, pokud si při stahování zvolíte portable verzi. Až vám program zobrazí strom, zkuste udělat obrázek a vložit ho sem, mrkneme na ty žrouty místa :)
jam-software.com/...

vasek1
hodnocení

0x

Zkuste C: windows temp a tam jsou dočasné složky a soubory, které ale systém většinou nepotřebuje a jen se tam hromadí. Po čase tam může být několik GB zbytečných dat. Většinu složek můžete bez problému smazat. Když tak se podívejte na obsah složek. Stává se, že tam jsou desítky složek s úplně stejnými soubory. Pak stačí když necháte jednu složku a ostatní smažete

hodnocení

0x

Na mém notebooku s win10 má jen samotná složka C:Windows velikost 32GB.

Výměna disku za větší mi připadá jako jediné rozumné řešení (pokud je to u tohoto typu možné).

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]