Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Ohledně jednoho testu

Od: lolik odpovědí: 11 změna:

dobrý den, dělám na jedné internetové stránce test, který po mně požaduje moje škola. Bohužel se tu vyskytla otázka, která mi nedává smysl. Prosím poraďte mi. otázka zní:

Na Facebooku tě kamarád požádá o půjčení 50 Kč. Jseš kámoš a půjčíš?

Vyberte jednu z nabízených možností:

a. Ano, vím že tento kamarád má finanční problémy a není to poprvé co mne o to požádal.

b. Ne, nepůjčím

c. Radši se ho ještě na Facebooku zeptám jestli to myslí vážně a pokud mi to potvrdí tak mu peníze pošlu.

doplněno 17.09.18 20:19:

jde o "bezpečný internet" test

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

still10k*
hodnocení

3x
Co je to za imbecilní test? Můžu vědět kdo ho vytvořil? Abych se mu případně vyhnul obloukem.
A proč ho považuji za imbecilní?! Co to je za možné odpovědi?! Takový blbosti snad nevymyslí vzd€laný člověk *superhypersmich*
lolik
hodnocení

KPBI

Kraje Pro Bezpečný Internet

Podle mne se jedná o otázku související se známými případy, kdy někdo hacknul nebo založil fake účet, rozeslal žádosti o peníze a takto se obohatil.

@still10k zkuste se zamyslet, než se začnete supersmát... *smich*

majsterjoe*

taky mi ten test připadá zvláštní. Je to divné. Když si budu přes FB dopisovat s kamarádem, kterého každý den vidím, tak proč bych se měl bát mu půjčit peníze, jen kvůli tomu, že mi píše na FB. Jaká ztráta identity? Jakože to je někdo jiný? Ale já přes FB peníze nepošlu, takže bych je stejně předal kamarádovi osobně...

hodnocení

3x

b) ne nepůjčím. Raději to s ním proberu osobně, aby nemohlo dojít k záměně identit.

hodnocení

3x

taky souhlasím, že je to dost divně položená otázka a odpověď může být a,b i c ...

a) Tak pokud se me zepta kamarad, o kterem skutecne vim, ze ma financni problemy, tak mu to pade fakt pujcim (v otazce neni receno jak... cili klidne pujcim stylem, jasne sejdem se po praci na pivku.)

b) ne, nepujcim, (at uz z duvodu, ze sam nemam, nebo to neni poprve co si pujcuje a pak nevraci, milion jinych duvodu...)

c) i tohle je realne, protoze zrovna mi kamaradi by si o pade nikdy nerekli, takze i c je pro me spravne, protoze si zatukam na celo a fakt se ho zeptam, jestli to mysli vazne :)

hodnocení

1x

To je tak bezpečný test, že tě jednou někdo řekne abys třeba vyskočil z okna. Podobným testům se vyhýbej obloukem.

iz*
hodnocení

1x

@Still → dokud mají žáci problém na otázky, které sem tazatel vkládá, odpovědět, není podle mne "supersmích" na místě. Odhaduji, že učitel test zadal, aby zjistil, jak na tom žáci jsou se znalostmi, a jestli se pohybují v internetu bezpečně. Následně s nimi pravděpodobně problematické otázky probere.

K otázce: Správná odpověď je b) Ne, nepůjčím.

Uměl byste zdůvodnit, proč? Test zřejmě slouží mj. k prověření bezpečného chování žáků v internetu. Opsání správné odpovědi Vás nenaučí, jak se v internetu chránit před různými útoky. Důležité je vědět, proč byste žádosti kamaráda na FB neměl vyhovět.

Můžete sem prosím dát odkaz na ten test?

doplněno 18.09.18 15:52:

Tak jsem si k tomu testu něco zjistila a máte pravdu → špatná je nejen tato otázka, ale celý test.

Je s podivem, že si některá škola dovolí od žáků očekávat (ne-li vyžadovat), že (aby) zadají/zadávali osobní údaje někde, kde se nedozví, kdo, k čemu a jak dlouho je bude spravovat.

still10k*

A proč by nemohla být správně i možnost a)? Nebo i za c)? Pokud je to můj kamarád, tak proč bych mu nepůjčil? Jak jste tady přišli na to, že jediná správná odpověd je za b)? Takže jsem svině a svému kamarádovi nepůjčím stupidní pade na sváču?

Nejdřív si tu dámy a pánové ujasněte pojmy. Když mluvím o kamarádovi, tak mluvím o někom, koho znám osobně už léta, jsme na stejné vlně, máme se rádi, pomáháme si. Souhlasíte s touto hrubou definicí kamaráda? Tak proč bych mu nepůjčil pade?

Pokud to má být test z opatrnoti před podvody na soc. sítích a tzv. bezpečného chování, tak je to ten nestupidnější test, který jsem kdy viděl. Tahle bych nezformuloval otázku do testu ani po deseti pivech, na které si po padesáti korunách napůjčuji od kámošů *superchyperultrasakrasmích*

myska*

@ivzez: Je to fakt špatně položená otázka, nerozlišuje totiž žádost o peníze od kamaráda, kterého znám (a FB používáme např. místo sms). A od tzv. přítele, kterého znám právě jen virtuálně a peníze mu budu posílat na účet. Ale možná máte pravdu, že je to naschvál položené takhle špatně, aby pak bylo v hodině o čem diskutovat.

still10k*

Pokud je ale záměr jak říkáte, aby se nad tím člověk zamyslel, tak splněno. Ale i pokud je tam tento záměr úmyslně, tak to nejspíš tvořil psycholog začátečník. Vím, že existují bedny, kteří dokáží soustavou otázek přivést mysl na požadovanou vlnu, ale tenhle mezi ně rozhodně nepatří.

V první vteřině bych se zamyslel, v druhé si poklepal na čelo a v další to okamžitě vypustil z hlavy, jako nepotřebnou blbost.

*mir*

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]