Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Mechanika CD

Od: nikoll odpovědí: 6 změna:

Dobrý den, mám jednu otázku. Prasklo mi CD, lépe řečeno mi dítě skočilo na CD, které prasklo. Na CD mám důležité věci. Chtěla jsem se zeptat zda z prasklého CD jdou přetáhnout věci na nové CD? Všem mooc děkuji za odpověď.

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

ben®
hodnocení

2x

Dobrý den, vzhledem k tomu, že se prasklé nebo ulomené CD nemá vůbec dávat do mechaniky, tak nikoliv (může se při vysokých otáčkách roztrhnout a zničí mechaniku). Zdravím!

doplněno 14.09.18 18:20:

Ono je možné, že poškozené CD by mechanika ani neroztočila. A pokud by ho roztočila a drželo vcelku, tak ho nenačte (soubory z něho stejně nezachráníte, tak to ani nezkoušejte).

hodnocení

2x

Dobrý den. Jen se přidám k ostatním. Pokud je CD prasklé, nedávejte ho vůbec do mechaniky. I kdyby jí nepoškodilo, tak se nenačte.

hodnocení

1x

Nelze, je to nebezpečné.

hodnocení

1x

Ne, to asi nepůjde, jak píše @ben. Důležité věci se nedávají na CD, respektive taky mohou, ale především se ještě několikrát zálohují (jiný disk, cloud a podobně podle paranoidní fáze uživatele).

rv*
hodnocení

0x

Datové CD má určitou ochranu chyb, aby bylo možné i mírně znehodnocená data opravit. Vlastní mechaniku koupíte už za 300,-Kč. Pokud se jedná o důležitá data, stojí za pokus CD načíst. Lepší by bylo, kdyby mechanika běžela pomalu, ale ona se obvykle sama přepne na nižší rychlost, když narazí na chyby.

Některé programy umožňují nastavení rychlosti čtení takového CD. Já to dělal s ISObuster. Pak bych CD z rubové strany přejel sekundovým lepidlem a doufal že lepidlo nerozleptá lak. Stejně je ale potřeba počítat s tim, že jestli počítač CD roztočí na plno a to se rozletí na kusy, tak je to pro mechaniku poslední životní zážitek.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]