Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Dá se zamknout vybraný email heslem?

Od: matymat® odpovědí: 14 změna:

Nechci, aby některé emaily četly děti, jak to zamknout?

14 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

lobo*
hodnocení

5x

Proč řešíte zabezpečení tímto způsobem? Potažmo bejkárny s portable klientem. Jediné smyslupené řešení je dětem vytvořit jejich vlastní uživatelský účet, nejlépe bez admin práv (nerozdrbou, nezavirují systém). Svůj účet si zahesluješ a nikdo z dětí se nedostane na Tvá data.

still10k*
hodnocení

2x

Dá se to realizovat různými způsoby:

-> můžete odpojit schránku z domácího emailového klienta a chodit kontrolovat maily z webového rozhraní přes anonymní režim prohlížeče (neuloží se ani heslo, ani session)
-> můžete použít emailového klienta, který jde ochránit heslem při spuštění
-> nebo použijete portable verzi emailového klienta, ve kterém se připojíte na schránku, do které vám chodí citlivé emaily a tuto portable verzi em. klienta si někam schováte, třeba na USB flashku, nebo na šifrovaný oddíl na disku
.
Lze to i kombinovat, například Mozilla Thunderbird se dá používat jako portable a ještě zabezpečit heslem při spuštění.

hodnocení

2x

Zkopírovat mail, nebo přílohu do určené složky a tu pak zašifrovat vhodným nástrojem, kterých je na webu dost. Např. Truecrypt a z mailu pak smazat.

doplněno 09.09.18 18:41:

Jiná varianta je, dětem pořídit tablety, kde si budou "hospodařit" se svou poštou a svůj počítač zaheslovat.

hodnocení

2x
Nevím, proč v dnešní době ještě nemá každý uživatel počítače svůj účet.
Každej si to může uspořádat podle sebe, nikdo se nehrabe v cizích věcech.
Prostě každému uživateli udělat jeho účet, tedy něco táta, máma, děti, pes. Dětem nastavit standardní práva, vše zaheslovat a vyřízeno.

hodnocení

0x

Jednotlivé emaily ne, ale dalo by se to řešit pomocí emailového klienta Thunderbird, který si nastavíte, aby vám vybíral zprávy ze schránky. Uděláte si složky do kterých budete třídit emaily. Je možné vytvořit si tam filtr, který bude přesouvat některé emaily do jiné složky nebo je rovnou vymaže.

Do emailové schránky se dá přihlásit nezávisle na klientovi, takže můžete kontrolovat schránku a nežádoucí email stačí prohlédnout, tím pádem už vám nepřijde do schránky. Pouze neprohlédnuté emaily chodí do schránky.

Jednotlivé složky s emailama jsou v Thunderbirdu uložené na disku počítače. Pokud některou složku už nechcete používat (posílat do ní emaily) tak ji můžete zabalit do archivu pomocí RARu. Tento program umožňuje nastavit heslo a zašifrovat obsah archivu. Bylo by možné zašifrovat i soubor s emaily ve složce, ale nevím jestli tím neznemožníte fungování této složky co se týče příchozích emailů - nezkoušel jsem tuto možnost. Po zabalení a přesunutí souborů do archivu už ten archiv v ThunderBirdu nebude vidět a emaily nepůjdou ani jinak zpřístupnit, dokud je nerozbalíte.

iz*
hodnocení

0x

Také bych to řešila samostatnými účty dětí a všech členů rodiny. Ani členové rodiny nemají právo číst poštu ostatním členům.

doplněno 09.09.18 21:38:

@Still10k,

jakého policajta? V rodině k sobě jsou lidé natolik ohleduplní, aby se každý při odchodu od PC odhlásil. Nebo snad ne? (Skoro to na mne působí, jako byste zkušenost s rodinou neměl Vy.)

still10k*

Vy tři snad nemáte rodinu, nebo co? Nevíte jak do doma chodí? Jeden prcek si hraje hru, máma ho vykopne že si chce najít recept, dcerka si chce pokecat přes skype, bo na PC je super FHD kamerka a ona chce aby na druhý straně ocenili její mejkap, "tatí co to máš v liště za mail od tý paní ze sexlive.cz, můžu to vypout?". Bordel, chaos, už vidím jak budete neustále přepínat účty. To abyste si postavili policajta k PC, kterej bude dohlížet, že každý používá svůj účet*haha*

Já to vyřešil tak, že jsem si pořídil dva notebooky pouze pro sebe a mám klid.

Máme rodinu a světe div se, funguje to naprosto v pohodě a bez sebemenších potíží. Odhlášení je otázkou stisku dvou kláves a policajt, kterej dohlíží, zdali každej používá svůj účet se jmenuje HESLO.

Bordel a chaos pravě byl, když jsme všichni chodili na stejný účet.

lobo*

Nevím co máš za problém, přepnutí účtu je otázkou několika vteřin. To už bude trvat delší dobu vykopat pařícího potomka od PC, pokud bude manželka chtím na net pro recept nemusí přece přepínat účet. To samé platí pro dcerušku a skype. Smyslem je aby potomci neměli přístup k souborům rodičů, případně možnost vrtat se v systému toť vše.

still10k*

ok, tak si přepínejte účty *palec2*

lobo*

Máš tedy lepší řešení, když Ti přepnutí uživatelského účtu je tak proti srsti?

Mimo koupě vlastního ntb každému členu rodiny samozřejmě.

Je vidět, že Ti nikdo z potomků ještě nesmazal důležitý/é soubor/y nebo nerozdrbal OS při pokusu nainstalovat nejnovejší cool gamesu z pochybnýho zdroje, když máš na PC rozdělanou práci. Jinak by Ti uživatelký účty nepřišly tak mimo.

still10k*

ne ne, účty jsou fajn, pojďme všichni přepínat účty, je to vyřešený *ua*

lobo*

Stále si tazateli neposkytnul relevantní radu, jak svůj "problém" vyřešit v rámci jednoho společného PC.

Když by měl každý potomek svůj vlastni PC, tak se tato debata o ho*ně nevede.

Podle Tvého všichni kdo navrhují oddělený užvatelský účet pro děti jsou pitomci, co nemají rodinu.

Sorry ale tímto dojmem na mě působíš Ty

still10k*

Spíš jsem právě pochopil, že je mi vlastně houby po tom, jak si to doma děláte. Jestli to máte u vás tak nastavené, že uživatelské účty fungují, tak dobrá, nic mi po tom není. Já jen že heslo k účtu Windows dokáže prolomit i malá holka. Ani svůj herní RoG nemám zaheslovaný, je to zbytečné, když nejsem doma, klidně ho může kdokoliv používat. Jen pracovní notebook mám pochopitelně zaheslovaný (na úrovni přístupu k disku).

btw: svoje doporučení jsem dal jako první v tomto vlákně, račte si pročíst příspěvky

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]