Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Windows Vista vs starý PC

Od: pazderak odpovědí: 26 změna:

Dobrý den, chtěl bych se zeptat jestli si mužu nainstalovat Windows Vistu Home Premium na Intel Pentium 4 s procesorem 2,40 GHz 800MHz (6let starý), operační pamětí 512MB RAM, hardisk mám 40GB, grafickou kartu mám NVIDIA GeForce FX 5600, mechaniku DVD,

26 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

slajs*
hodnocení

2x

Nevím jak je to teď, ale měl jsem visty asi dva měsíce po tom, co vyšly do světa... Počítač si s tím pohrál celkem hravě, ale problém byl v tom, že žalostně málo ovladačů k mým starším periferiím si dokázala "povídat" s tímto OS... takže po týdnu šel pryč. Jinak s Tvojí sestavou budeš mít asi trošku problém. Předpokládám že tam budeš mít ještě starší typy pamětí DDR. Doporučoval bych ti alespoň 2GB pro plynulejší běh, i ten 1GB je málo. Dva1GB moduyl se pohybuje kolem 1000Kč což by neměla být zas až tak velká investice, na druhou stranu ale každá investice do starého počítače je imo zbytečná. Mnoho zdaru s tímto OS a šťastný nový rok.

pazderak
hodnocení

Děkuji za odpověd, chtěl bych se zeptat jestli by na moji základní desku typ: Intel desktop board D865PERL quick reference šly dát ty moduly po 1GB, v případě že ano chtěl bych se zeptat to bych ty dva moduly 256+256MB což je těch 512MB normálně vyndal a dal bych tam ty nové 1+1GB - 2GB, musel bych je nějak po zapnutí pc třeba v BIOSu nainstalovat nebo by se normálně PC zapnul data by tam veškerá zůstala akorát by se tedy změnila e vlastnosti pc (tento počítač) RAMka z dosavadních 512MB na 2GB. Děkuji za ochotu a přeji hezký zbytek dne.

slajs*

ještě se podívám jestli deska podporuje tolik paměti. Ale opravdu stačí vyměnit moduly a zapnout počítač ;)

slajs*

Takže na desce byste měl vidět 4 sloty pro paměti. pokaždé dva vedle sebe v jiné barvě. Bylo by dobré, aby osazené moduly byly ve stejné barvě, aby pracovaly v režimu dual channel (jestli se pletu tak ať mě kolegové opraví) a jako exemplární příklad osazených modulů: eshop.kak.cz/... hodně štěstí a šťastný nový rok

pazderak
hodnocení

4 sloty jsem našel ale v každé dvojici je 1x - 256MB + 1x - 256MB = 521MB a barvu mají stejnou takže asi pracují v dual channelu

Windows Vista vs starý PC
pazderak
hodnocení

Takže tyto dvě paměti mám vyndat a dát tam tu jednu jak jste posílal v odkaze, nemůžu tam dát třeba tyto po dvou kingston.mironet.cz/..., jaký je v tom rozdíl mezi těma dvěma pamětma 2x512MB a tou 1x1GB.

slajs*

myslel jsem třeba jako 2x 1Gb :) ale jak jsem psal výše, visty na tento stroj jsou zbytečnost. Jediné dle mého názoru co mají "lepší" je multi tasking takže se vyplatí na mašiny s dvou a více jádrovými procesory. Když to nainstaluješ na tohohle drobečka tak si rapidně zpomalíš PC. Nehledě na to že budeš muset shánět ovladače na takto staré komponenty aby ti to běhalo na vistách po všech čertech a ve většině případů je ani neseženeš.

pazderak
hodnocení

Takže když si pořídím ty 2GB ramky tak stejně mi PC poběží pomalu, ovladače to myslíte jako že když nainstaluju Vistu tak mi přestane fungovat např. grafická karta?, chtěl bych se ještě zeptat když si tam nainstaluju ty Vistu tak tam přece můžu zase nainstalovat XPéčka když mi Vista nebude vyhovovat? a hještě bych měl jednu otázku přoč když jsem si stáhnul z Microsoft.cz poradce pro ubgrade na systém Windows Vista proč mi to napíše že vše mám v pořádku jenom ne tu 512MB RAMku jinak u grafický karty, sítovky, zvukové karty, procesoru, hardisku atd. mi to napíše že v počítači můžete nainstalovat Windows Vistu, když vy říkáte že je potřeba mít dvoujádrový procesor?

slajs*

Nepřestane vám fungovat grafická karta, jelikož každý OS počínaje XPčkama má jakýsi základní ovladače, které jsou schopné rozběhnout skoro každou grafiku. Přeinstalovat zpět na XP určitě není problém. Když tam dáte, co se týče pamětí, takový ten dnešní "standart" aka 2GB, tak vám visty pojedou, ale vlivem pomalejších komponent se může stát že vám budou nabíhat třeba i pět minut. Také záleží na nastavení a vyladění samotného systému, jako např. grafické animace oken, rolování nabídek, vykreslení rámečků oken atd. Neřekl jsem že je bezpodmínečně nutné vlastnit dvoujádrový procesor, ale že jediné v čem je vista podle mě lepší je právě multi tasking (podpora vícejádrových procesorů) A co se týče toho prográmku, tak mě třeba řekl že mám v počítači mechaniku DVD což není pravda :)ale více méně má pravdu... po výměně pamětí OS rozběhnete, ale je potřeba za jakou cenu se tak stane :) Můj známý měl notebook s tímto systémem, a než mu naběhly Visty tak si stihnul udělat kafe, vyvenčit psa, vypít kafe a přečíst si noviny. A to bez nadsázky.

pazderak
hodnocení

Takže když si tedy koupím tu 1x1GB RAMku, nainstaluju Vistu a pak uvidím jestli mi vyhovuje nebo ne v případě že ne můžu si zase nainstalovat XPéčka s tím že když bych si tam nechal tu Vistu tak co jste myslel tím že budu muset schánět ovladače když Visty mají základní. jestli se můžu zeptat co to měl Váš známy za notebooka že mu to trvalo tak dlouho.

slajs*

základní ovladače na klíčové periferie.. Když jsem chtěl nainstalovat svoji starou HP DeskJet 710C tak prostě nic :)

V notebooku měl jedno z prvních Intel Core Duo, 1 GB paměti a integrovanou grafiku...

pazderak
hodnocení

Takže když tam budu mít tu 2GB RAMku a nainstaluju si tam Vistu tak jedinné co bude dělat problémy tak je ta pomalá rychlost, a že mi tam například nepůjde nainstalovat tiskárna, skener, bezdrátová myš, bezdrátová klávesnice atd. jinak by se mi s komponentama nic stát nemohlo, když přeinstaluju z Vist na Windows XP tak už by zase mělo fungovat vše jako ted, - mám pravdu?

slajs*

záleží jak jsou ty zařízení stará a jak zareagovali výrobci a vývojáři na příchod Visty. Samozřejmě že když pak přeinstalujete zpět na XP, tak bude potřeba všechny ovladače nainstalovat znova

zuzee*
hodnocení

2x

Vistu bych nedoporučovala. My jsme měly ze začátku na Vistu jen 1 Gb RAM a bylo to žalostně málo, se 2 GB to bylo lepší, ted máme 4 Gb a teprve ted je to bez problémů.

luk*

Tak tak Vistu asi ne. Poběží pomalu.

Časem dojdete k tomu, že budete muset povypínat různé grafické efekty, služby atd... aby systém alespoň nějak běžel, protože se časem zahlcuje a zpomaluje. Takže z Vist uděláte XP :)

Visty jsou taky poměrně dost na hardware náročný, ale to už se tu rozebíralo :)

Doporučuju win XP. Ty budou běžet slušně. :)

pazderak
hodnocení

chci se zeptat když tam dám y 4GB ram tak poběží to na mé PC sestave?

pravdomluvny*

Můj názor: Kup si ještě jednu 512 paměť k té co tam máš a nech si tam XPéčka. Na Tvé sestavě by asi Vista nebyla nic moc ani se 4GB RAM. Není to totiž jen o paměti. Pokud Ti XPéčka frčí, kašli na Vistu. Každý systém má své mouchy a třeba bys byl jen otrávený.

stevo5*
hodnocení

1x

Súhlasím s pravdomluvný a ostratnými - dokúpiť RAM a nechať Win XP. Proti Viste je tu ešte jedno mínus (mimo spomalenia systému a zháňania ovládačov) - a to 40GB harddisk. Po nainštalovaní by to šlo ešte ako tak, ale s doinštalovaním potrebných ďalších programov (a nedajbože aj hier) by zostalo veľmi málo voľného miesta. Po krátkom čase by systém vypisoval chybové hlásenia. Pravdepodobne by si aj sám prišiel na to že táto zostava nie je pre Vistu.

Mimochodom myslím si že aj pri WinXP bude problém s miestom na disku, záleží čo chceš inštalovať a ako ho budeš používať.

Ale to by sa dalo pri správnom používaní systému XP nastaviť tak aby sa neprimerane nezväčšoval. Napríklad vypnúť vytváranie bodov obnovy... Ale trochu zväčšovať sa bude aj tak - upgrade systému, zálohy a update programov...

sondaw*
hodnocení

0x

Podívej se sem

microsoft.com/...

frogi*
hodnocení

0x

nevím zda to tvůj počítač snese podle tvých představ.. požadavek Visty na systém je aspoň 1GB systémové paměti ty máš 512MB, počítač ti pojede asi pomaleji *nevi*

pazderak
hodnocení

Děkuji za odpověd, kdybych si chtěl koupit třeba tu 1 GB RAMku, tak to se nainstaluje že se normálně vyndají původní a dají se tam nový, nic se nemusí instalovat jako například něco v BIOSu - bude počítač po zapnutí fungovat stejně jako doposud akorát že tedy ve vlastnosti Pc (Tento počítač) bude místo 512MB RAM napsáno 1GB RAM. Děkuji a jsem s pozdravem.

Ano, přesně tak. Pokud tam budeš mít 5512 Mb v jednom modulu, stačí k němu koupit druhý stejný.

40GB HDD ti nevadí? Mě to přijde dobrý akorát na systém a to ještě možná... *smich*

honza2581*

Ne, ne, stačí 512 MB, ale doporučuje se, jak říkáš/říkáte 1GB.

hodnocení

0x

512 MB je žalostně málo na Vistu. Chce to minimálně 1 GB. Pro tvoji sestavu se daleko lépe hodí WindowsXP která jsou méně náročná a dle mého názoru lepší.

tomh*
hodnocení

0x

Min. HW nároky na Vistu říkají, že na PC, které máš bude mít Vista veliké problémy. Buď dokup více RAM, či ho tam prostě nedávej, není ani o co stát...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]