Nejste přihlášen/a.
Zdravím.
Jsem laik přes PC a snažím se svůj Windows 7 co nejvíce "odlehčit"od různých zbytečných programů,aby mi co nejlépe jel můj trošku náročnější letecký simulátor Prepar P3D.Již jsem zde v poradně dostal pár dobrých rad na vypnutí některých zbytečných,nebo přebytečných programů a proto se znovu s důvěrou obracím na vás o další rady.
Přikládám obrázek "Vypnutí,nebo zapnutí funkcí systému Windows 7 a ptám se,které další "zafajfklé" programy můžu odtud bez obav změn v PC vypnout.Chtěl jsem v první řadě vypnout "Internet Explorer 11",ale po přečtení odpovědi od "yakub" jednomu tazateli,kterou jsem tady našel,tak nebudu vypínat tento program.Které zbylé programy tedy můžu vypnout? Děkuji.
Z tohoto zobrazeného ušetříte nejvíc výkonu vypnutím indexace - Windows Search. Pokud potřebujete informace k vyladění Win7 k vyššímu výkonu, hledejte přes Google, článků je opravdu spousta. Není to jen o službách, ale je to převážně o nich.
blackviper.com/...
computingunleashed.com/...
Borku, vypnout můžete všechno, co nepoužíváte a nepotřebujete.
Klidně můžete zkusit vypnout i ten Internet Explorer. Kdyby se objevily problémy, můžete příslušný vypnutý program zase zapnout.
Jestli nepoužíváte miniaplikace od Microsoftu, můžete vypnout platformu pro miniaplikace. Pokud žádný (konkrétněji to nejde, protože nevím, které programy používáte) z programů nevyžaduje ke svému běhu Microsoft .NET Framework 3.5.1, můžete vypnout i ten. Obdobně pro další programy či služby.
Zdravím, myslím, že jste si nás spletl Já radil jak IE odinstalovat, naopak @still10k doporučoval IE ponechat viz
Myslím, že kdyby IE byl nutný pro běh systému, neumožnoval by jej vypnout a podřezat si sám pod sebou větev. Pokud používá systém nějaké společné knihovny, tak ty určite neodmaže. To varovné okno při odebírání IE je spíš taková berlička, typu "kdyby se náhodou něco po..., tak my jsme vás varovali"- ale od čeho máme body obnovy, že? .-)
Ano, ovlivní to aplikace a funkce, ale v tom smyslu, že už pro svůj běh nebudou využívat IE, ale jiný prohlížeč, který už stejně určitě každý využívá. Například nastavení výchozích programů pro otvírání HTML souborů, nebo otvírání URL adres nebo používání FTP protokolu. Ale to vše umí i ostatní prohlížeče, kterým samozřejmě Microsoft nebude dělat reklamu (za což málem v roce 2010 dostal od EU pokutu a tak začli ihned po nainstalování systemu vnucovat tabulku s statníma prohlížečema tzv ballot screen,což už v roce 2014 vypršelo) . Ve win10 už je default explorer nastaven stejně Microsoft Edge, takže tam se tuplem nic nestane. Čili, abych to nějak shrnul. Myslím, že můžete s klidem IE11 vypnout, pokud máte v systému jiný výchozí prohlížeč. Předtím si udělejte ještě bod obnovy, ať máte klidné spaní (Start -> napsat vytvořit -> kliknout na vytvořit bod obnovení -> v novém okně kliknout na tlačítko vytvořit, zvolit název (např 07092018_pred_odebranim_IE ) a potvrďte. Nyní si hrajte, vypínejte, odinstalovávejte jak je libo - v případě nezdaru se můžete vrátit v čase zpět). Pokud chcete ladit výkon, doporučuji taky mrknout na nastavení vzhledu a výkonu viz Start -> napsat výkon -> kliknout na upravit vzhled a výkon a zatrhnout "optimalizovat pro výkon".
Jen upřesním, já netvrdím, že je nutné IE ponechat v plném provozu, ale jen ho vypnout, deaktivovat, aby šel zase při potřeba jednoduše zapnout. Protože skutečně existují programy, které pro svůj chod potřebují přímo IE, např. Java ho interně používá pro svou aktualizaci, bez IE v systému se Java prostě neaktualizuje. A takových případů je více, kdy si instalátory i běžné programy vkládají frame z IE a s jiným prohlížečem nekomunikují. Není žádná náhoda, že Microsoft ponechává IE v systému i přesto, že je výchozím prohlížečem Edge.
Já uznávám, že IE je určité bezpečnostní riziko a jako příletostný webový kodér mám na něj opravdu spadeno a jeho tvůrce nejradši nechal utratit kulometem, ale je skutečně lepší ho v systému ponechat, nechat ho aktualizovat, ale jen nepouštět ho skrze firewall na net, nechat ho vypnutý a zakázat mu všechno co jde.
Ale pamatovat si, jak to zase zapnout, protože až nějaký program odmítne komunikovat, nebo se odmítne dokonce nainstalovat, jako první bych dočasně povolil IE.
Moje praxe na Win7 je taková, že IE osekám funkce pomocí xp-AntiSpy a na firewalu mám nastavený dotaz na každý jeho pokus o komunikaci ven z PC. Pokud IE potřebuji, jen mu povolím skrze xp-AntiSpy funkce a dám mu dočasnou vyjímku na firewallu. Jakmile potřeba IE skončí, okamžitě mu zase funkce odebírám a zakazuji ho na firewallu.
A tato praxe se mi dlouhodobě vyplácí, už jsem nechytl žádnou potvoru ani nepamatuji. Byl jsem dokonce v podnikové síti zrovna v době, kdy se tam zrovna šíril ransomware jako kapavka v bordelu a nic jsem nechytl, stačilo mi jen jednou odmítnout skrze firewall komunikaci IE na pozadí.
Dík za odpověď.O to tady právě jde.Když nevím na co který program je a k čemu slouží,nechci ho vypínat abych si něco nepos..l v počítači.A určitě mám v PC dost dalších nepotřebných programů a jiného,co mi brzdí asi dost PC.Právě proto se obracím zde v poradně na vás,kteří tomu jistě hodně rozumíte a rádí proto druhým poradíte.
Zdravím.
Omlouvám se za ten omyl.Přikládám Vám na ukázku a na posouzení dvě tabulky,tak jak to mám nyní "osekané" a pak ještě na ukázku jak to mám z výkonovým "skórem" mého PC. Ve vypnutí funkcí systému Windows ten IE 11 nechám tedy raději zapnutý.U těch zbylých zafajfklých - to mi ještě prosím napište zda se dá něco vypnout.V tabulce "Možnosti výkonu"-Vizuální efekty, mám již několik let vlastní nastavení.Vidíte,že to mám "osekané" tak,aby mi přibyl alespoň nějaký malý výkon PC.Z tohoto vzhledu co mám,nebo nemám zafajfklé můžete tedy jasně usoudit,že mi spíše záleží na výkonu,než na vzhledu,neboť potřebuji hlavně výkon pro své letecké simulátory,které mám nainstalované tři,no a můj PC prostě není zase až tak výkonný.Já si nemohu prostě dovolit pořídit nový počítač a proto se snažím (dle svých laických možností) alespoň o to,abych "vymáčknul" z PC co nejlepší výkon.
Jen tak na vysvětlenou.Jsem totiž velký fanda do letadel a je to vlastně můj celoživotní koníček.Jsem také letecký modelář,modelařině se věnuji od svých 14-ti let (nyní mi je již přes 60 roků) a již dlouho létám s RC akrobatickými modely letadel na našem klubovém modelářském letišti.A tedy také navíc velmi rád létám na PC na těch leteckých simech,ne sám,ale též s mými přáteli a kolegy a jsme pochopitelně při létání v hlasovém spojení přes Skype. Bořek.
Teď zkuste zoptimalizovat služby systému. V prvním odkazu v mém příspěvku výš najdete velmi návodnou tabulku.
A nechtěl byste vyzkoušet nějakou komunitní edici Win7 vytvořenou pro hráče? Je jich více, jsou to většinou minimalistické systémy zaměřené jen na funkčnost her a internetu. Po netu se jich válí mnoho, některé jejich autoři dotáhli opravdu daleko. Jmenují se něco jako Performance Edition, Gamer Editon, Crux Edition, nebo Nvidia, či Ati Edition a další.
Zdravím still10k Díky za velmi dobrý odkaz na stránku Computing Unleashed - Zrychlit Windows 7."Jedu" podle ní postupně.Tak tedy odshora stránky - "Zakázání funkce indexování vyhledávání v systému Windows 7".Zde nemůžu ve "Služby" najít - Vyhledávání systému Windows / Typ spouštění, abych to mohl zakázat.Poraďte mi prosím.Z této webové stránky jsem již provedl: "Zakázání Aero v systému Windows 7". Dále je tady "Zakázání nežádoucích vizuálních efektů".To mám v PC provedeno již dlouho.Dále jsem provedl : "Zakázání funkci Řízení uživatelských účtů (UAC) v systému Windows 7".Dále je tady - "Vypnutí různých funkcí systému Windows 7".Tak to mám také provedené.Dále mám provedeno v sekci Ovládací panely / Možnosti napájení "zapuntíkování" - Schéma "Vysoký výkon". Zde jsem měl již dlouho daný puntík na Schéma - "Plánovaný herní režim" a to kvůli každodennímu létání na leteckých simulátorech.Tak teď nevím jestli ten puntík mám nechat na "Vysoký výkon",nebo kvůli častému létání na simech ho nechat nadále na "Plánovaný herní režim"? poraďte,mi co bude lepší. Dál jsem se zatím ještě s ůpravou nedostal.Je tady hromadu dalších rad na zrychlení Windows 7.Potřeboval bych některé postupně ale vysvětlit,protože nevím o co jde,nebo je nemůžu prostě kompletně v těch tabulkách vyhledat.Tak zatím jen některé:1. Zakázat postranní panel Windows 7. 2. Zakázat funkce Aero Peek a Aero Snap v systému Windows 7 3. Dále nemůžu přijít na to,kde toto najít- "Zakažte funkci Náhled náhledu, která urychlí prohlížení souborů v systému Windows 7". Dostal jsem se jen na - Počítač / Uspořádat / Možnosti složky / a dál to nemůžu najít podle popisu.4.Dále - "Užitečný software pro Windows 7". Tady podotýkám,že jsem si zkusil stáhnout CCleaner,který je opravdu dobrý.Ten znám.Dříve jsem ho míval a jel mi dobře,(já mám rád pokud možno jen programy,co jsou v češtině,protože anglicky vůbec neumím),jenže teď když si jej stáhnu,tak mi maže hesla a to i v případě,že mám v něm mazání hesel nezafajfknuté! Je potřeba v CCleaneru zřejmě ještě nějaké "fajfky"zrušit,aby mi to ty hesla nemazalo,tak jako dříve,ale já si zaboha nemůžu vzpomenout kde. Zde bych taky prosil o radu.Mám zatím nainstalovaný ASC 11 (Advanced System Care 11),ale opravdu raději bych měl ten CCleaner.Mimochodem,jaký je Váš názor na ASC 11? Co používáte Vy na čištění?A jako antivirus Microsoft Security Essentials.Další až příště,Je tady toho na tom Vašem odkazu velmi hodně pro zryclení Windows 7.Je to velmi poučný web.Musím to brát postupně,abych tady toho nepsal moc naráz.
To "Vyhledávání systému Windows" bude nejspíš Windows Search. Ten už máte vypnutý.
Vysoký výkon můžete nechat.
1. Postranním panelem je asi myšlený prostor pro miniaplikace. Ten už ale ve Win7 myslím defaultně není, je nahrazen uživatelským panelem. Miniaplikace a jejich podporu je lepší vůbec nepoužívat, když honíte výkon. Ve Win7 je to udělané tak, že sidebar.exe neběží, pokud není zobrazena žádná miniaplikace. Takže stačí nepoužívat miniaplikace na ploše a problém je tím vyřešen.
2 .Pokud máte vypnuté Aero, tak je vypnutá i jeho funkce Peek. Snap se vypíná v nastavení:
Ovládací panely (Všechny položky Ovládacích panelů) -> Centrum usnadnění přístupu -> Usnadnit používání myši -> zaškrtnout "Zabránit automatickému uspořádávání oken při přesunustí na okraj obrazovky"
3. Funkce "Náhled náhledu" je blbost, špatně to překládáte. Nejspíš myslíte zobrazení náhledů místo ikon v průzkumníku Windows. Jejich vypnutím ale nezískáte herní výkon, jen se možná trošku urychlí procházení složkami a ušetříte maličko RAM. Vypnout se to dá v nastavení Možnosti složky -> Zobrazení -> zaškrtnout "Vždy zobrazovat ikony, nikdy ne miniatury".
4. Různé "System Care" programy jsou mi jen pro zlost. V podstatě pouze suplují a soustřeďují nastavení, která si můžete udělat i bez nich a mnohdy rozhodí již jednou dobře nastavený Windows. Já je nepoužívám, nevidím v nich žádný přínos.
CCleaner je výborný a bezpečný čistič. Ty hesla vám to určitě maže kvůli špatnému nastavení. Jste si jistý, že jste odfajfkoval mazaní hesel u správného prohlížeče? Nebo nemáte nastavené mazání hesel při vypnutí v nastavení prohlížeče?
Antivir je na vás, jaký komu vyhovuje. Já jako online hráč rychlých FPS stříleček a závodních her používám Eset Internet Security, osvědčil se mi.
Dík za odpoveď.
Ještě než začnu,mám dotaz.Nevidím na Vaších odpovědích na začátku zelený puntík,tak jak to mají jiní,na který bych Vám mohl přidávat ohodnocení za dobré odpovědi.
Na ten postranní panel jsem si vyhledal na webu,že už opravdu ve Windows 7 není.Ta funkce Náhled náhledu,tak se mi to přeložilo,za to já nemůžu.Program ASC 11 mám jen dočasně,dokud nevyřeším to mazání hesel v CCleaner.Zkusím nainstalovat CCleaner a podívám se,zda mi bude mazat hesla i nyní.
Na webu jsem našel tento článek.Vyjmul jsem z něj jen to podstatné.Chtěl bych vědět na toto váš názor a jestli to má význam zkusit,jakou číselnou hodnotu pro zvětšení virtuální paměti nastavit (dvojnásobek by byl již asi moc) a jestli mají být obě číselné hodnoty shodné.Kdysi jsem to již také zkoušel upravovat.Bylo to ještě na XPéčku,ale už si nepamatuji zda jsem tam tehdy přidával obě číselné hodnoty stejné,nebo jestli byly každá jiná.Přikládám dole obrázek z mého PC.
Výňatek z článku:
Pro částečné zrychlení her a simulátorů v počítači doporučuji přidat Virtuální paměť.
Pravým kliknout na - Počítač - Vlastnosti - Upřesnit nastavení systému - Nastavení - Upřesnit - Změnit výkon.
To asi jako jediné má lehce pozitivní dopad na výkon pc!
Nastavení virtuální paměti v pc:
Ve Windows lze nastavit Tzv. Virtuální paměť – Stránkovací soubor je oblast na pevném disku, kterou systém používá, jako by se jednalo o paměť RAM. Zde jsem nastavil jako počáteční velikost tu doporučenou (3527 MB). Na největší jsem nastavil 7054 MB, což je přesně 2× větší než doporučená.
Po restartování jsem opět spustil test který mě překvapil, naměřil jsem 38 snímků za vteřinu. Je to sice malá změna, ale je vidět že na tom něco bude !
Zelený puntík u mých příspěvků prosím ignorujte, děkuji. Jsem velký odpůrce tohoto bodovacího systému na tomto webu, bojkotuji ho.
Jedna z prvních starostí hráče je mít dostatek RAM. Spočítejte si kolik potřebujete, vynásobte to minimálně dvěma a tolik RAM osaďte do PC. Pak nebudete muset vůbec řešit virtuální paměť. Jestli máte dost RAM, velký hardisk a pár giga na něm vás nezabije, tak si to tak klidně nechte, nastavte si tam co chcete. Já osobně stránkovací soubor nepoužívám, vypínám ho.
Těch 38 FPS je průměr, nebo minimální hodnota? Řiďte se podle minimální hodnoty. Jestli klesá pod 25, je to bída, nepomůže vám žádný tweak systému ani optimalizace, potřebujete vylepšit PC.
Dík za odpověď.Mě osobně nesmí klesnout FPS pod 30,neboť pak se již stane,že se obraz občas lehce pocukává a na to já jsem dost "fajnšmekr" .Tato hodnota se pochopitelně mění v závislosti na tom,jestli např létám nad hustě obydlenými oblastmi,městy,letištěm s hustým provozem,horami,nebo naopak nad málo zalesněnými nebo obydlenými oblastmi,mořem atd.Tuto hodnotu 30 FPS mám nastavenou ve Frapsu,ve kterém také pořizuji videonahrávku z mého létání,kterou potom sestříhám,otitulkuji,dám animační efekty,obrazové přechody atd a "hodím" ho na Youtube,kde mi video ještě trochu upraví a založím si ho pak do své videotéky,no a nakonec dávám jednu kopii na svůj Facebook a další na Facebook MS Flight International.Pokud nedělám film a létám si sám pro sebe,nebo s kolegy,tak se mi FPS pohybuje na hranici 45 - 50 snímků / sec.On ten letecký simulátor na kterém létáme (Prepar3D) je vcelku dost náročný na výkon PC a na RAM,a já mám toto vše tak,jak se říká na hraně.Potřeboval bych určitě novou ramku a též bych si chtěl koupit terabajtový disk.Mám pětistovkový a to je vcelku málo,i když jsem zatím nikdy nedosáhl toho,že bych jej měl plně obsazený.Stále si na něm udržuji rezervu cca 250 GB.Nemám moc silný PC takže jsem rád,že mi tento simulátor můj PC ještě utáhne. Ten Fraps je výborný program na nahrávání,ale na druhé straně velký "žrout" gigabajtů.Např když udělám video o délce cca 25 min,tak mě Fraps na to "sežere" cca 12 GB.Naštěstí když sestříhám a upravím film na hotovo tak mi program Windows Live Movie Maker (kde film zpracovávám) převede video po konečném přehrání do mé videotéky na cca 600 MB a to je přijatelné.
Posílám na ukázku jeden obrázek z mého létání.Jinak jich už mám stovky ve svém archivu.
Vysoké Tatry,Zlín Z142
Hezký To hrajete jen v 1024x768? Takové scenérie by zasloužily alepsoň FullHD na 27" monitoru
Zkuste ukládat video z Frapsu na fyzicky jiný disk. Nebo jestli máte větší flashku, tak třeba na ni. Pro systém a mechaniku hardisku je celkem náročné obsluhovat hru a ještě zpracovávat a ukládat tak velký datový objem na jeden stejný disk. Zase vyšetříte pár FPS
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.