Nejste přihlášen/a.
Ahoj )
Mám windows 10 2 GB ram 1,50 GHZ a intel celeron . je to notebook 6 let starý .
Při delší používáním se zasekává a je strašně pomalý ale i když je vypnutý celou noc a pak ho zapnu stejně je pomalý.
ten windows je original .
Chtěl bych se zeptat . kdybych si koupil Windows XP licenci elektronickou. a nainstaloval si win xp .
Myslíte , ze mi to pomuze stim , aby byl plynulejsi? myslim , ze ten windows 10 je uz na ten notebook az moc narocny.
tak chci vdedet jestli to ma cenu si koupit ten windows stoj asi 500 kč .
Mluvíte mi z duše Spoustě lidem by na domácí surfování a sledování filmů, či fotek z dovolené úplně stačil Linux, který je zadarmo a je to krásný a elegantní operační systém. Už se mi takhle také povedlo několik lidí přesvědčit a funguje to
Nejmladší dokonce 11ti letou holčičku, která na tom teď kouzlí v Gimpu
WinXP bych na ten noťas už nedával, je to sice dobrý, ale přece jen starý a již nepodporovaný systém. Kromě toho cena 500,-Kč je nepřiměřeně přehnaná, nehledě na to že nová XPéčka se v prodeji již dávno nevyskytují. Takže zdroj bude asi docela pofidérní. A W10 nejsou zase až tak náročné na HW.
Příčinu zasekávání a pomalosti bych hledal jinde. Především, pokud je to technicky možné, bych zvětšil RAM ntb na 4GB. Dále nepíšeš jaký je tam Celeron, těch je moře. Hodil by se typ toho Celeronu. Rovněž nepíšeš nic o velikosti HDD a jeho zaplnění. Pokud je "přeplněný", pak ntb bude pomalejší, než šnek.
A v neposlední řadě, možná dokonce v první řadě je podstatné SW znečištění ntb. Stálo by za to alespoň občas (1x za měsíc) ho vyčistit CCleanerem, možná by ses divil, co vše odstraní. Rovněž by nebylo od věci pročistit ntb ADWcleanerem, popř, aplikovat i MalwareBytes AntiMalware.
Mám W10 na cca 8-10 let starém ntb Toshiba, CPU nějaké dvoujádro od Intelu, 4GB RAM, 500GB HDD. Současné generaci ntb se pochopitelně rovnat nemůže, ale jinak pracuje velmi uspokojivě, neseká se a na rychlost si také nemohu stěžovat.
PS: A ten SSD zatím nekupuj, myslím, že by ti pomohl sice v rychlosti náběhu systému, ale obecně ntb moc nezrychlí a určitě neodstraní případné jiné "zpomalovače".
@charger: CPU není nejhorší, je přibližně stejné třídy jako ten v mé Toshibě. Obsazenost HDD je také v pořádku.
Ještě zkus HDD otestovat pomocí CrystalDiskInfo a vlož se screen. Taky napiš celý typ ntb, abych mohl zjistit, zda lze zvětšit RAM.
Mítni disk C : 221 GB volných z 291 GB D : 172 gb volnych z 172 gb
Intel celeron CPU 1007U 1,50 GHZ a vtom notasu mam nainstalovany 2 hry a 2 filmy stejne se to seka a mam i chladici podlozku
Na takto starý a slabý PC se Windows XP dobře hodí. Určitě doporučuji to zkusit. Windows XP na starém PC jede docela rychle, ale jakmile tam dáte ještě antivirák, tak to antivirák hodně zpomalí a zezačátku musíte čekat docela dlouho. Taky záleží na tom co chcete dělat, aby vám RAM vyšla. Možná byste ještě mohl přikoupit ram a zkuste se dostat na 3.5GB RAM. Třeba mě prohlížeč Firefox zabírá momentálně 766MB a pohybuje se to až do 1200MB max (pak už padá). Chrome mi zabírá přes 200MB. Pokud budete mít malou paměť tak vám to zas pojede pomalu.
Je dobré si vyhradit místo na systémový oddlíl, kam nainstalujete systém, další oddíl na programy nebo na data či dohromady. Občas provést defragmentaci. Myslím že 15-20GB oddíl C: by měl bohatě stačit i na tu defragmentaci. Swapovací soubory či oddíly si musíte nastavit na jiný oddíl než je C:.
Hodně záleží na co to chcete a jak vysokou úroveň zabezpečení potřebujete.
@Satam:, vzhledem k tomu že je stále vysoká poptávka na tento již v prodejnách nedostupný systém.
Cena 500 je více než dobrá
@charger: Všechno je někdy poprvé. Můžeš to zkusit. Té nelegitimity přeprodávání licence na software bych se nebál.
@still10k: Mrtvý OS je leda tak pro vás. To pravé trápení přichází až s novějšími Windows a starostmi s každodenními aktualizacemi. Však to čteme každou chvíli jak tu lidi zakládají vlákna na téma Windows a aktualizace... Celeron byl vždycky v7razně pomalejší oproti Pentiu. Srovnání:
Cache - Celeron chips have less cache memory than Pentium 4 chips do. A Celeron might have 128 kilobytes of L2 cache, while a Pentium 4 can have four times that. The amount of L2 cache memory can have a big effect on performance.
Clock speed - Intel manufactures the Pentium 4 chips to run at a higher clock speed than Celeron chips. The fastest Pentium 4 might be 60 percent faster than the fastest Celeron.
Bus speed - There are differences in the maximum bus speeds that the processors allow. Pentium 4s tend to be about 30 percent faster than Celerons.
Pomalost her bude nejspíš díky slabé grafice.
Tento obchod je dost podezřelý. Já osobně bych tam nekoupil ani párátko. Osoba provozovatele byla už v minulosti ve spoustě případech vyšetřována policií. Výsledek vyšetřování neznám, ale vždy se to prý týkalo jeho aktivit na internetu. Je velmi pravděpodobné, že tento "obchodník" zneužívá nejasností okolo licenční politiky Microsoftu a je dost možné, že jím přeprodané "recyklované" licence nakonec nebudou vůbec legální. To musí rozhodnou soud. Sice se tam ohání jakýmsi soudním rozhodnutím, ale to se podle mého názoru netýká zcela předmětu jeho podnikání a má nejspíš jen vzbudit zdání legálnosti jeho aktivit.
Já mu nevěřím. Celý web na mě dělá dojem nečestné manipulace s názorem návštěvníka.
@still10k: jen spekulujete. Policie má právo vyšetřovat a může vyšetřovat kohokoliv kdo byl z něčeho obviněn. MS pochopitelně útočí proti prodejcům softwaru, protože se snaží zabránit jeho přeprodávání. U nás ale obchodní právo umožňuje přeprodat již použitou věc a pokud vím MS neuspěl. Tančíte na tenkém ledě, mohli by vás obvinit z očerňování, pozor na to. Sám píšete, že nevíte jak to dopadlo, tak raději mlčte.
Doporučuju nakupovat na aukru nebo na bazarech , ale i s licenčním štítkem.
Nikdo mi nebude říkat abych mlčel! Prodejce, který prodává oem licence jako krabicové přenositelné u mě není solidní. Je to vykuk, který zneužívá neinformovanost lidí o licenčních právech. Podle mého názoru je to podvodník, který jen těží z problematičnosti okolo licencí.
A vy tu někomu radíte, aby si za 500 koupit systém, který už nemá podporu Microsoftu, tudíž nemá bezpečností záplaty a je to bezpečnostní riziko jako hrom? A ještě tvrdíte, že je to dobrá cena? To je do nebe volající hloupost. Že XP používáte vy ještě neznamená, že je to rozumné. Právě jste tu veřejně prokázal, že rozumný nejste.
still tak to je zajimavy nazor na tenhle obchod . nebudu si to radeji kupovat ale prece . kdyz si nekde jinde koupim win xp a stahnu si napr. avast. tak proč by nemel byt pak bezpecny?
Musím ale dát za pravdu h4ever, že i na dnešní dobu je XP stále velmi dobrý systém. Když člověk nemá přehnané nároky na kompatibilitu připojeného HW a umí s poradit s ovladači, tak to může fungovat dobře. Ale systém už není záplatován proti aktuálním bezpečnostním hrozbám. A programy se už pro něj nevyvíjí. Už i Mozilla nad ním udělala kříž. Microsoft ho potopil a i když mi to trhá srdce, tak už nemůžu XP doporučit, je to už opravdu mrtvý systém.
Avast nepatří zrovna mezi špičku v oboru, spíše bych na XP doporučil nějaký komplexní bezpečnostní balík, jako Eset Smart Security, nebo jeho následovníka Eset Internet Security (pokud podporuje XP). Případně Kaspersky IS, nebo jiný balík zabezpečení. Já jsem dlouhodobě používal XPčka s Esetem, je to dobrá kombinace. Na vašem PC by to takhle běželo dobře, není to zase tak hrozně nevýkonný pc, jak by se na první pohled mohlo zdát, procesor to hravě utáhne.
@charger: Avast není spolehlivý antivir. Antivirákem se vám již tak starý PC značně zpomalí. Avira je spolehlivější.
@still10k: I moderní systém lze snadno zavirovat viz toto vlákno. Je třeba jen dodržovat základní bezpečnostní pravidla, jako nestahovat nelegální software a nespouštět neznámé programy, neotvírat cizí a podezřelou poštu/spam. Sám se těmito pravidly řídím už řadu let a ještě jsem neměl zavirovaný PC a to nepoužívám Antivirák. Nepotřebuju ho protože nespouštím podezřelý software. Moderní systém na takhle starým notebooku a ještě s antivirákem, to to musí být zážitek.
Ještě pozn. používám jeden systémový oddíl navíc když na něm občas testuju jiný systém, na kterém si případně antivirák mohu nainstalovat pro zběžnou kontrolu kterou se vyplatí udělat tak jednou za rok.
to h4ever: Zavirovat lze prakticky cokoliv. A ten jeho notebook zase tak starý a nevýkonný není, Celeron 1007U se dá zhruba srovnat se starším dvoujádrovým i3. Na tom může klidně provozovat i W7 s jakýmkoliv antivirem.
A rozumím tomu dobře, že vy abyste si zajistil výkon, tak radši nepoužíváte antivir? Proč tedy nepoužíváte nějakou distribuci Linuxu,než se trápit na mrtvém systému? Na Linuxu antivir není potřeba vůbec a můžete ho mít v aktuální současné verzi, tzn. plně záplatovaný pro dnešní hrozby. Podle mých testů se dá dnešní moderní a aktuální Lubuntu směle provozovat i na jednojádrových noteboocích z roku 2005 s 1,5GB RAM.
to h4ever, ad doplněno 02.09.18 01:18: Šálí mě zrak, nebo opravdu citujete z článku z dubna 2000? Jak můžete srovnávat tehdejší Celerony z dob P4 s dnešními? To je jako kdybyste srovnával oštěp a kulomet. A o Pentiu tu přeci nikdo nemluvil. Kdy tu někdo mluvil o Pentiu, že tím argumentujete?
.
Starosti s aktualizacemi mají jen ti, kteří si pustili do kompu W10. Což se netýká zhruba 40% počítačové populace, která setrvává u Windows 7, který je podle vašich slov zastaralý. I přesto, že vznikl spoustu let po XP, který tu prosazujete.
Dovolte, abych vám ujasnil pojmy a dojmy. Mrtvým systémem se laicky nazývá takový, který už nemá podporu výrobce, ani komunity. Takovým systémem je třeba Windows 95, 98, 2000 a nově i XP. To že tento fakt tvrdošíjně odmítáte vzít na vědomí na tomto stavu nic nezmění.
@H4ever → máte pravdu, Avira je výborná. Problém je jenom v tom, že už ji tazatel pro XPčka nejspíš nesežene (výrobce podporu usekává okamžitě s Microsoftem, musel by mít někde uloženu zálohu instalačního programu).
Win XP, pusťte z hlavy. Pokud chcete noťas použít, zkuste Windows 7. Je to jeden z nejlepších OS posledních let (také ho na jednom z mých počítačů dosud používám). Součástí je antivir Microsoft Security Essentials, který nezatěžuje systém.
ale zase jsem slyšel , ze windows 7 je pry vic narocnejsi jak win 10 na pc . tak ja nevim ale windows 7 je od 1000 kč + : (
Win 7 je pomalejší než Win8. Navíc Win 7 je dnes už zastaralý systém. Pokud vermomocí chcete cpát moderní systém na takhle staré PC (ufff!) tak si stáhněte na zkoušku trial verzi Windows 8 a tu vyzkoušejte. Je tam ale větší nárok na místo na systémovém oddílu než u XP, tuším že 40 až 60 GB by mělo stačit. 60 je safe.
Člověče, kde berete tyhle informace? To vás nikdo nemá natolik rád, aby vám vyvrátil tyhle nesmysly? Windows 8 je nejnáročnější a nejméně používaný Windows ever. Oproti němu je Win7 absolutní king! Souhrné statistiky ze začátku roku 2018 nám říkají, že Windows 7 byl v té době stále nejpoužívanějším počítačovým systémem na světě.
diit.cz/...
cnews.cz/...
Některé zdroje tvrdí, že v současné době jsou už desítky nad sedmičkami, což nepokládám za nemožné. Ale sedmičky nijak neklesají, zvyšování podílu desítek je na úkor W8 a W8.1
.
Pro hladký provoz W7 úplně stačí i 20GB prostor na disku.
Můj předchozí příspěvek reaguje na h4ever z 21:50, nikoliv na úvodní odpověď. Zapoměl jsem tam zdůraznit adresáta
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.