Nejste přihlášen/a.
Pokud vypnete jen váš router, tak je to jedno, ale je to zbytečné, úspora energie nestojí za to. Pokud s routerem vypnete i zařízení providera, znemožníte mu po tu dobu údržbu.
Asi jsem staromódní, ale vypínám-nechci si zbytečně "propalovat" tělo mikrovlnami+nepatrná úspora elektriky a mírné prodloužení životnosti routeru. Už takhle je všude elektromagnetického záření mraky.. Po zapnutí routeru mám net k dispozici za minutu a půl, spíš za minutu. Jestli potřebuješ net k alarmu, nevypínej ho.
Vypínáním neprodloužíte životnost routeru. Elektronice naopak zkracuje život právě to vypínání a zapínání.
A já se zase musím zastat rumíčka. Elektronice mnohem víc škodí přechodové jevy při zapínání a vypínání, než zkrácení životnosti vlivem trvalého zapnutí. Můj názor, podložený celoživotní praxí v elektronice.
@nikdo: Máte pro to důkaz? Na škole nám podobné nesmysly cpaly do hlavy ohledně počítače a nakonec se to ukázalo jako nesmysl, protože počítač mi vydržel od roku 2004 do roku 2014, pak jsem už potřeboval rychlejší. Stále ale jel a základovka, procák, vše v pořádku a bez problému. Počítejte, že jsem ho zapínal a vypínal několikrát denně. Prostě jsou to jen nesmysly, kterými učitelé rádi straší.
Nevypínám ani při bouřce, domnívám se, že přepětovou ochranu jsem dostatečně vyřešil. Dříve jsem ho občas vypnul, když jsme odjížděli na delší čas z bytu. Ale dnes už nedělám ani to. Není to lenost, prostě nevidím důvod.
Přepěťová ochrana je dobrá proti přepětí.Proti přímému úderu blesku je na nic. Ten dokáže "vysekat" kabely ze zdí(už jsem párkrát viděl).
Je to docela nerovný boj, protože při blesku teče proud okolo 30000A a napětí dosahuje až miliardu voltů.
Podle informací z manuálu k bytu je naše síť v domě vybavena jištěním proti úderu blesku. Jak je to přesně provedeno to nevím, asi nějaké bleskojistky. Já v bytě používám standartní přepěťové prodlužovačky, mám v tom i síťové (ethernet) kabely.
A když je tedy přístroj vypnutý, změní se tím něco při přímém úderu blesku? Logicky by se musel přístroj jedině fyzicky odpojit od sítě, taže vytáhnout ze zásuvky.
Řekl bych, že od starých rozvodů hrozí větší riziko, než od routeru. Samozřejmě riziko zkratu a zahoření se stoprocentně vyloučit nedá, vždy existuje určitě procento pravděpodonosti, ale takové riziko je u každého el. zařízení a musel by to být vysloveně vadný kus. Já mám NAS v dřevěné skříni za prádlem, jen zadní stěnu skříně mám odmontovanou kvůli přístupu vzduchu. Kdybych se musel stále bát, že mi nějaké el. zařízení začne hořet, tak bych ze strachu nevyšel.Samozřejmě opatrnost je na místě, ale ne přehnaná. Kupujte jen kvalitní elektroniku, ať riziko když ne přímo vyloučíte, tak alespoň snížíte.
olinl (18.8) a hm (19.8) zaslouží pozornost a body.
a) kolem nás je už tolik umělého elektromagnetického záření, které tu za celou dobu miliard let existence naší planety nebylo, že je dobré tento elektromagnetický smog alespoň trochu netvořit a "neprozařovat" si tělo své i těla (lidí i zvířátek) v okolí elektromagnetickými mikrovlnmi
b) jak jednoduché je mít psa (rozbočovač pro víc kabelů) s vypínačem a současně s routrem vypnout i počítač, TV, tiskárnu a další spotřebiče, které v noci (nebo přes den, kdy je celá rodina v práci) nepotřebujete. Při odjezdu na dovolenou nebo i jen na víkend je vypínání spotřebičů (kromě ledničky) samozřejmost
c) zkuste si sáhnout na různé napájecí adaptéry, většinou mají určité dovolené oteplení, v případě poruchy jsou nějak jištěné, ale přesto je závada elektrického zařízení riziko pro vznik požáru a kvůli tomu je snad dobré mít nepotřebné spotřebiče po dobu kdy je rodina v práci, na dovolené, nebo jenom doma spí, vypnuté.
Router už nepoužívám ale jeho spotřeba byla nízká (15Wh), jednalo se o starý čistě drátový router, žádný wifi. Více žere nový Wifi modem od UPC, který má 30Wh za za celý den tak sežere neuvěřitelných 720W! Jen pro srovnání, bez toho modemu má naše 4 členná domácnost odběr do 3KW za den, max. 3.5KW za den. Ten modem tedy prodražuje elektriku o jednu čtvrtinu. Proto ho vypínáme když nejsem na netu, ušetří to něco málo, ale ne víc než 350Wh.
@olinl: Vypínat PC je blbost, mám ho ve spánku. Nebudu si přece přerušovat rozdělanou práci.
@hm: To je zase nesmysl. Elektřina jen tak nevypadne, stane se to tak jednou za dva-tři měsíce, když někdo vyhodí pojistky. Start netrvá 12 vteřin zejména u novějších Windows, kde PC automaticky najíždí na kontrolu disku (zpravidla je tam příliš malý interval na reakci). Z toho vyplývá, že start PC např. u Windows 8 by mi trval přinejmenším 5-10 minut. Ale jelikož používám XP tak start trvá asi dvě minuty a spouštět aplikace a hledat kde jsem skončil v práci se mi opravdu nechce. O startu prohlížeče ani nemluvím, ten by v takovém případě najel tak za minuty až dvě (Firefox).
> Vypínat PC je blbost, mám ho ve spánku.
Podle mne je spíš blbost nechávat PC ve spánku. Žere sice méně, ale zas je mnohem větší pravděpodobnost, že vypadne elektrika a PC chcípne (se všemi důsledky na rozdělanou práci). Mnohem lepší je ho uspat na disk (a vypnout): nežere nic, nehrozí žádná ztráta, start za pár vteřin do rozpracovaného stavu.
> Z toho vyplývá, že start PC např. u Windows 8 by mi trval přinejmenším 5-10 minut. Ale jelikož používám XP tak start trvá asi dvě minuty a spouštět aplikace a hledat kde jsem skončil ...
Buď neumíš číst, nebo používat PC. Jasně jsem psal "uspat na disk a vypnout". Takže po zapnutí nic nestartuje od nuly, jen se "stav paměti před uspáním" načte z disku (to je těch pár vteřin, které jsou navíc proti uspávání do RAM).
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.