Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
Mám takový oříšek a nenapadá mne řešení. Na PC mám svoje nějáké soubory. Recepty ve wordu, soubory na pletení - například různé tabulky, výpočty, sbírám rady, které postupně - když na něco užitečného narazím - tak do těch souborů přidávám, dělala jsem si i vlastní diář. Problém je, jak zálohovat?
Zatím jedu v systému: přidám radu na pletení (háčkování, recept atd.) a název souboru "001 Pletení" přepíši na "002 Pletení". Jenže toto vše už dělám asi 15 - 20 let. Takže si jistě dokážete představit, i když zálohuji 3x do roka,že soubory lezou geometrickou řadou nahoru.
Bohužel, vzhledem ke ztrátě dat - 2x hardisk v háji po záruce, 1x vymazaná flashka a už se mi i stalo, že jsem si ne jednou něco omylem vymazala, jsem opravdu nucena zálohovat na DVD - to se mi osvědčilo nejvíce.
Netušíte, jak číselně tyto soubory za-archivovat? Struktura složek vypadá následně: Ruční práce - 001Pletení - 002návody, 001obrázky, 001videa, 002fotky atd. Takže když třeba přidám video do složky videí, tak složku (soubor) přepíši na 002videa atd. a přepíši hlavní složku na 002Pletení. Takže vidím, podle čísel, co je potřeba zazálohovat s čím se tzv. hejbalo a s čím ne.
Takže když se něco stane a už se stalo, a já potřebuji něco dohledat, tak podle těch čísel složku prostě dohledám.
Ale i přesto tento systém se mi zdá poněkud nešťasným. Prostě si myslím, že to není ono s tím přečíslováním, ale nic lepšího mne nenapadlo a navíc se mi toho za 15 - 20 let opravdu fakt dost nahromadilo.
Neřešil jste - neřešíte, prosím Vás někdo, stejný problém? Ale i v PC se musí udržovat pořádek a přehled. Moc díky.
Snad jsem to nějak srozumitelně vysvětlila. ![]()
Dobrý den, chválím, že máte v PC vlastní systém (to mnoho lidí nemá). Pro snadnější správu složek a souborů bych doporučil program Total Commander (dvě okna a možnost porovnání jejich obsahu, kopírování či přesouvání, hromadné přejmenovávání souborů apod.). V oknech tam hned vidíte název souboru, velikost i datum vytvoření - snadno se orientujete a můžete složky kopírováním doplňovat o další soubory. Zdravím!
tak nějak...Total Commander je základ každého počítače...se vždycky musím minimálně kousat do rtu když vídím někoho jak má otevřený 1000x prohlížeč souborů co je ve WIN ![]()
Nepíšete jak velký prostor na disku zabírají ty vaše soubory. Jestli je to jak píše totak a je to v řádu několika desítek GB, tak cloud zdarma asi nepřichází v úvahu. A platit si za online službu asi předpokládám chtít nebudete.
Takže zbývá jen NAS, který bude pojištěn proti ztrátě dat, např. režimem RAID1. NAS je zálohovací zařízení, je to takový minipočítač s úzkým zaměřením a tím je správa a záloha dat. RAID1 je metoda ukládání dat, kdy se všechna data zrcadlí na druhý disk, tím se minimalizuje riziko, že o data přijdete kvůli havárii jednoho z disků.
Jestli chcete ušetřit a nekupovat nový, můžete ho koupit přes inzerci. Dají se tak sehnat i celkem dobré kousky ještě v záruce.
chip.cz/...
svethardware.cz/...
ktery.cz/...
techadvisor.co.uk/...
Pokud vám i to přijde drahé, možná by stačilo si pořídit externí disk s hardiskem speciálně určeným k zálohování, (nebo větší flashku) se zálohovacím programem, který čas od času připojíte k PC, zkopírujete data a pak ho zase schováte do šuplíku. Zálohovací program tuto činnost zautomatizuje, jak ho jednou správně nastavíte, tak pak už jen kliknete jednou a vše se udělá samo.
Já používám tohle a jsem spokojen: stahuj.cz/... , je to v češtině.
Jinak ještě pro uchování dat používám externí disk a můj server Synology s dvěma disky. Aby to vše na čem mě záleží nebylo na jednom místě. A někdy i DVD.
Nechci dávat data třetí straně. Kolik to má celkem nevím, ale snad pro představu: 6x DVD které je ještě zapakované. Jsou to videa, fotky, atd. kdybych data ztratila, tak mne opravdu klepne. Zálohovat jsem skutečně nucena - za prvé kvůli přehledu, za druhé z důvodu účelu zálohování. Už ne jednou se mi to opravdu vyplatilo. Jenže věčné přepisování a metodda a systém, který jsem si zvolila, mi přijde poněkud nešikovné.
No, tvůj systém, zdá se, funkční je. Ale je tam hodně ruční práce a tedy je to dost otrava.
Zálohovat automaticky se dá prostě udržováním kompletní kopie tvých dat, nebo se (čas od času) udělá kompletní kopie a pak se zálohují jen rozdíly. Ale nevím, jestli existuje program, který by ty rozdílové zálohy zapisoval na různá CD/DVD (vidím to spíš skepticky).
No, se zachováním určité malé ruční práce bys třeba mohla použít opravdu ten TotalCommander. Je to velice schopný nástroj a taky se divím lidem, kteří ho (nebo něco podobného) nepoužívají.
A jak na to? No hlavně si třikrát zkontrolovat, co děláš a co se chystáš spustit, protože práce se zálohami je extrémně nebezpečná pro data (nová i zálohovaná)! Dále popsaný postup by ses musela nejdřív pořádně naučit nanečisto a hodně podrobně si ho někam popsat.
Nepotřebuješ žádné číslování, zato je potřeba kompletní záloha, nejlépe na externím disku.
Tak a postup: V PC máš nějakou adresářovou strukturu se svými daty. Tam doplňuješ soubory (videa, texty, ...). Když budeš chtít zálohovat, připojíš externí disk k PC (jinak je externí disk trvale odpojen), do levého panelu TC (TotalCommanderu) si nastavíš adresář (tj. složku) s aktuálními daty v PC (tu základní, hlavní, např. C:/mojedata), do pravého panelu TC si nastavíš základní adresář se zálohou (např. F:/zalohadat) a z menu TC spustíš "Commands > Synchronize dirs" (nevím, jestli existuje česká verze TC, já ji nemám). Otevře se okno, kde uprostřed ve skupině "Show" necháš zapnutou jen zelenou šipku zleva doprava a tlačítko "singles". Vlevo zaškrtneš "Subdirs" a spustíš "Compare". Strojek prohledá obě celá adresářové struktury a vypíše ti zeleně všechny soubory, které jsou v levém okně TC (tzn. v počítači) navíc proti záloze vpravo.
Teď můžeš buď okno porovnávače zavřít a nic se nestane, nebo stisknout "Synchronize". TC ti otevře další okénko, kde můžeš potvrdit synchronizaci zleva doprava (tzn. přidání všech nových souborů do zálohy). Ale taky můžeš tu nabídnutou cestu k záložním datům (F:/zalohadat) nejdřív přepsat (hned v prvním řádku třeba na C:/zmena) a když teď potvrdíš tu synchronizaci, TC ti do C:/zmena zapíše všechny nové soubory s odpovídajícími podadresáři (a ty si pak budeš moci tento adresář vypálit na CD/DVD jako nová data). Poté, co se zapíše tato "rozdílová" záloha, zavře se to potvrzovací okénko synchronizace, ale pořád zůstane otevřené to hlavní synchronizační okno s vypsanými soubory. Když teď stiskneš znovu "Synchronize" a jen to potvrdíš, nové soubory za zapíšou do kompletní zálohy.
A je to. Sice to možná teď na pohled vypadá složitě, ale je to jen pár (několik málo) kliknutí a máš vycucnuté jednak nové soubory pro vypálení na DVD a jednak doplněnou hlavní kompletní zálohu na externím disku. Zkus si to.
Popsaný postup aktualizuje zálohu jen o nové soubory. Dal by se porovnávat i obsah souborů, takže by se odhalily i soubory jen změněné, ale to by jednak mohlo trvat mnohem déle a jednak už si to určitě dokážeš zjistit sama.
Jinak opakuji: při poloautomatickém zálohování pozor na to, co spouštíš. Vše totiž probíhá dost rychle.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.