Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Soubory a záloha

Od: zuhud® odpovědí: 13 změna:

Dobrý den,

Mám takový oříšek a nenapadá mne řešení. Na PC mám svoje nějáké soubory. Recepty ve wordu, soubory na pletení - například různé tabulky, výpočty, sbírám rady, které postupně - když na něco užitečného narazím - tak do těch souborů přidávám, dělala jsem si i vlastní diář. Problém je, jak zálohovat?

Zatím jedu v systému: přidám radu na pletení (háčkování, recept atd.) a název souboru "001 Pletení" přepíši na "002 Pletení". Jenže toto vše už dělám asi 15 - 20 let. Takže si jistě dokážete představit, i když zálohuji 3x do roka,že soubory lezou geometrickou řadou nahoru.

Bohužel, vzhledem ke ztrátě dat - 2x hardisk v háji po záruce, 1x vymazaná flashka a už se mi i stalo, že jsem si ne jednou něco omylem vymazala, jsem opravdu nucena zálohovat na DVD - to se mi osvědčilo nejvíce.

Netušíte, jak číselně tyto soubory za-archivovat? Struktura složek vypadá následně: Ruční práce - 001Pletení - 002návody, 001obrázky, 001videa, 002fotky atd. Takže když třeba přidám video do složky videí, tak složku (soubor) přepíši na 002videa atd. a přepíši hlavní složku na 002Pletení. Takže vidím, podle čísel, co je potřeba zazálohovat s čím se tzv. hejbalo a s čím ne.

Takže když se něco stane a už se stalo, a já potřebuji něco dohledat, tak podle těch čísel složku prostě dohledám.

Ale i přesto tento systém se mi zdá poněkud nešťasným. Prostě si myslím, že to není ono s tím přečíslováním, ale nic lepšího mne nenapadlo a navíc se mi toho za 15 - 20 let opravdu fakt dost nahromadilo.

Neřešil jste - neřešíte, prosím Vás někdo, stejný problém? Ale i v PC se musí udržovat pořádek a přehled. Moc díky.

Snad jsem to nějak srozumitelně vysvětlila. *zed*

13 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

ben®
hodnocení

4x

Dobrý den, chválím, že máte v PC vlastní systém (to mnoho lidí nemá). Pro snadnější správu složek a souborů bych doporučil program Total Commander (dvě okna a možnost porovnání jejich obsahu, kopírování či přesouvání, hromadné přejmenovávání souborů apod.). V oknech tam hned vidíte název souboru, velikost i datum vytvoření - snadno se orientujete a můžete složky kopírováním doplňovat o další soubory. Zdravím!

krtek66

tak nějak...Total Commander je základ každého počítače...se vždycky musím minimálně kousat do rtu když vídím někoho jak má otevřený 1000x prohlížeč souborů co je ve WIN *smich*

hodnocení

Total Commander mám, používám výjmečně, ale asi jej budu muset přijmout do své náruče a začít se s ním kamarádit. *zed*Jinak za systém v PC moc na pochvalu není - jsem prostě ženská *smich* a nesnáším, když musím něco hledat. Ale když něco, vím kam šáhnout. *smich*

still10k*
hodnocení

3x

Nepíšete jak velký prostor na disku zabírají ty vaše soubory. Jestli je to jak píše totak a je to v řádu několika desítek GB, tak cloud zdarma asi nepřichází v úvahu. A platit si za online službu asi předpokládám chtít nebudete.

Takže zbývá jen NAS, který bude pojištěn proti ztrátě dat, např. režimem RAID1. NAS je zálohovací zařízení, je to takový minipočítač s úzkým zaměřením a tím je správa a záloha dat. RAID1 je metoda ukládání dat, kdy se všechna data zrcadlí na druhý disk, tím se minimalizuje riziko, že o data přijdete kvůli havárii jednoho z disků.
Jestli chcete ušetřit a nekupovat nový, můžete ho koupit přes inzerci. Dají se tak sehnat i celkem dobré kousky ještě v záruce.
chip.cz/...
svethardware.cz/...
ktery.cz/...
techadvisor.co.uk/...
Pokud vám i to přijde drahé, možná by stačilo si pořídit externí disk s hardiskem speciálně určeným k zálohování, (nebo větší flashku) se zálohovacím programem, který čas od času připojíte k PC, zkopírujete data a pak ho zase schováte do šuplíku. Zálohovací program tuto činnost zautomatizuje, jak ho jednou správně nastavíte, tak pak už jen kliknete jednou a vše se udělá samo.

hodnocení

2x

Já používám tohle a jsem spokojen: stahuj.cz/... , je to v češtině.

Jinak ještě pro uchování dat používám externí disk a můj server Synology s dvěma disky. Aby to vše na čem mě záleží nebylo na jednom místě. A někdy i DVD.

Nikdy bych svá data nesvěřil třetí straně (nějaké cloudy a pod.), to mě může někdo desetkrát vykládat něco o zaheslování. Prostě z baráku ven ne. Ale je to každého věc samozřejmě.

hodnocení

Děkuji, za radu, určitě mrknu, a pak zvolím, co bude mému "provozu" nejlépe vyhovovat.

hodnocení

2x
Jakou velikost ty vaše složky mají? Chtělo by to ty zálohy ukládat mimo počítač. Ideálně do cloudu. Problém je, že bezplatné cloudy jsou do maximální velikosti nějakých 20GB větší prostor se už musí doplácet.
hodnocení

Nechci dávat data třetí straně. Kolik to má celkem nevím, ale snad pro představu: 6x DVD které je ještě zapakované. Jsou to videa, fotky, atd. kdybych data ztratila, tak mne opravdu klepne. Zálohovat jsem skutečně nucena - za prvé kvůli přehledu, za druhé z důvodu účelu zálohování. Už ne jednou se mi to opravdu vyplatilo. Jenže věčné přepisování a metodda a systém, který jsem si zvolila, mi přijde poněkud nešikovné.

Dávat data třetí straně *smich* Jednak si může člověk zvolit cloud, který data šifruje a druhak, vám nikdo nebrání svoje soubory zabalit a zaheslovat už v počítači.

hm*
hodnocení

2x

No, tvůj systém, zdá se, funkční je. Ale je tam hodně ruční práce a tedy je to dost otrava.

Zálohovat automaticky se dá prostě udržováním kompletní kopie tvých dat, nebo se (čas od času) udělá kompletní kopie a pak se zálohují jen rozdíly. Ale nevím, jestli existuje program, který by ty rozdílové zálohy zapisoval na různá CD/DVD (vidím to spíš skepticky).

No, se zachováním určité malé ruční práce bys třeba mohla použít opravdu ten TotalCommander. Je to velice schopný nástroj a taky se divím lidem, kteří ho (nebo něco podobného) nepoužívají.

A jak na to? No hlavně si třikrát zkontrolovat, co děláš a co se chystáš spustit, protože práce se zálohami je extrémně nebezpečná pro data (nová i zálohovaná)! Dále popsaný postup by ses musela nejdřív pořádně naučit nanečisto a hodně podrobně si ho někam popsat.
Nepotřebuješ žádné číslování, zato je potřeba kompletní záloha, nejlépe na externím disku.
Tak a postup: V PC máš nějakou adresářovou strukturu se svými daty. Tam doplňuješ soubory (videa, texty, ...). Když budeš chtít zálohovat, připojíš externí disk k PC (jinak je externí disk trvale odpojen), do levého panelu TC (TotalCommanderu) si nastavíš adresář (tj. složku) s aktuálními daty v PC (tu základní, hlavní, např. C:/mojedata), do pravého panelu TC si nastavíš základní adresář se zálohou (např. F:/zalohadat) a z menu TC spustíš "Commands > Synchronize dirs" (nevím, jestli existuje česká verze TC, já ji nemám). Otevře se okno, kde uprostřed ve skupině "Show" necháš zapnutou jen zelenou šipku zleva doprava a tlačítko "singles". Vlevo zaškrtneš "Subdirs" a spustíš "Compare". Strojek prohledá obě celá adresářové struktury a vypíše ti zeleně všechny soubory, které jsou v levém okně TC (tzn. v počítači) navíc proti záloze vpravo.
Teď můžeš buď okno porovnávače zavřít a nic se nestane, nebo stisknout "Synchronize". TC ti otevře další okénko, kde můžeš potvrdit synchronizaci zleva doprava (tzn. přidání všech nových souborů do zálohy). Ale taky můžeš tu nabídnutou cestu k záložním datům (F:/zalohadat) nejdřív přepsat (hned v prvním řádku třeba na C:/zmena) a když teď potvrdíš tu synchronizaci, TC ti do C:/zmena zapíše všechny nové soubory s odpovídajícími podadresáři (a ty si pak budeš moci tento adresář vypálit na CD/DVD jako nová data). Poté, co se zapíše tato "rozdílová" záloha, zavře se to potvrzovací okénko synchronizace, ale pořád zůstane otevřené to hlavní synchronizační okno s vypsanými soubory. Když teď stiskneš znovu "Synchronize" a jen to potvrdíš, nové soubory za zapíšou do kompletní zálohy.
A je to. Sice to možná teď na pohled vypadá složitě, ale je to jen pár (několik málo) kliknutí a máš vycucnuté jednak nové soubory pro vypálení na DVD a jednak doplněnou hlavní kompletní zálohu na externím disku. Zkus si to.

Popsaný postup aktualizuje zálohu jen o nové soubory. Dal by se porovnávat i obsah souborů, takže by se odhalily i soubory jen změněné, ale to by jednak mohlo trvat mnohem déle a jednak už si to určitě dokážeš zjistit sama.

Jinak opakuji: při poloautomatickém zálohování pozor na to, co spouštíš. Vše totiž probíhá dost rychle.

hodnocení

hm - Dobrý den, děkuji - Vámi popsaný postup se mi líbí. Vypadá to složitě, ale budu zkoušet na datech co a jak se chová.

hodnocení

DĚKUJI VŠEM ZA RADY, VYZKOUŠÍM. OPRAVDU MOC DĚKUJI. *srdce**srdce*

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]