Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
Postavil jsem si vlastní NAS s BananaPi M2 Ultra na který jsem připojil 2x HDD WD Red 2TB. Běží na tom Debian 9 a na něm OpenMediaVault (OMV).
Nastavené to mám tak, že ty dva disky mám v softwarovém RAID1 naformátované na EXT4 a systém běží z inegrovaného 8GB eMMC úložiště na desce BananaPi (BPi).
Co mne však zajímá, je to, co se stane v případě, že připájené úložistě na BPi prostě umře, já vyměním celou desku, reinstaluju systém, a OMV. Moje otázka je jestli systém původní RAID na těch dvou discích rozpozná a bude fungovat dál, nebo, jestli musím zálohovat i celý systém a nějak tomuhle zabránil, abych nepříšel o data na těch discích..
Jak vyměnit odcházející disk, jsem z internetu už pochopil, ale na toto jsem odpověď nenašel..
Dlouho mi doma běžel hlučný, topící server s jedním diskem, co funkci nasu jen suploval, tak jsem si jednoho dne koupil dva vhodné disky BPi, pár napájecích modulů a bitelnou ocelovou krabičku a několik dní jsem navrhoval, montoval a řešil chlazení, atd.. kdyby byl někdo zvědav jak to vypadá, můžu pro zajímavost poslat fotky..
Dobrý den, mohl bych jen hádat, nejsem zrovna expert na SW RAID, používám hotové řešení - kupovaný NAS. Teoreticky by to možné bylo, SW RAID řídí samotný systém, ale jak je to tam přesně vyřešené s řadičem, to už nevím. Data z RAID1 by za normálních okolností měla být normálně čitelná i v jiných systémech, ale jestli dokáže SW RAID navázat po reinstalaci tam kde skončil, to nedokáži říct.
Tohle bude otázka spíše pro zkušené bastlíře. Pokud by vám tady nikdo adekvátně neodpověděl, tak na pc-help.cnews jsou min. dva lidé, kteří by se za bastlíře alternativních bytelných krabiček dali směle označit, ti by mohli poradit z vlastní zkušenosti.
Ale vzbudil jste ve mě zájem, musím si to nastudovat a vyzkoušet
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.