Nejste přihlášen/a.
Prosím, nevíte někdo nějakou webovou stránku kde se dá najít historické vlastnictví pozemků na území dnešní ČR v 13. nebo 14. století - nejlépe staré mapy, ale stačí i naskenované historické knihy.
Otázka je, z jaké oblasti. z jaké doby a z jakého důvodu. Ale na obecně položenou otázku obecná odpověď.
Něco lze najít v gruntovních knihách a některé jsou dostupné online, ovšem gruntovní knihy jsou mladší, než požadujete. Trochu o tom třeba zde
Starší záznamy jsou v zemských deskách, něco vylovíte odsud.
Obojí má jednu společnou vlastnost, tehdejší písmo je pro současného běžného smrtelníka z valné většiny nečitelné.
No, to držím palce. Já jsem moc daleko nepokročil. Krom pomalé digitalizace mě brzdí právě písmo. Nemám na to trpělivost.
Z důvodu zajímám se o předky (zajímá mě jestli na nynějším pozemku od kdy jim patřil a komu patřil v minulosti a co tam bylo i dříve v historii) a chci najít co nejstarší záznamy online dostupné z internetu. A prosím mohl by si mi i poradit i nějakou webovou stránku, kde jsou ty historická písma vypsané a vysvětlená.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.