Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Lze zachránit data z disku?

Od: panbramburek odpovědí: 11 změna:

Zdravím. Mám problém s externím diskem. Nedávno jsem z disku přenášel soubory do notebooku, který se mi při přenosu vybil, a zastavil se. Když jsem druhý den chtěl disk použít, zjistil jsem, že se disk po připojení v Pc nenačte, a disk se zadrhává ( otáčky se roztočí, a pak se ozve pípnutí jako by byl disk odpojen z Pc a otáčky spadnou. To vše se opakuje každou vteřinu. Disk je starý 3 roky, a tak nevím, zdali to je stářím, nebo amatérskou chybou. Lze disk zachránit, nebo alespoň data? Díky za pomoc.

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

jezevec*
hodnocení

3x

Ano, data lze zachránit, jsou na to specializované firmy. Jednou mi spadl externí HDD ze schodů a nastalo to, co popisuješ. Data mám všechny (šlo o 250GB), stálo mě to necelých 10 litrů...

To se dneska už nevyplatí ukládat tak malé kapacity na pevný disk, lepší je SSD. A vyplatí se. Myslím, že má větší šanci na přežití pádu; není tak citlivý na otřesy.

mot
nesmysl, ssd neni bezpecnejsi, ten jak vam odejde( a jako ze odchazi najednou a bez varovani) , tak z nej nevyctete uz nikdy nic...

hodnocení

3x

První, co bych v tomto případě udělal by bylo připojení HDD napřímo do nějakého PC. Projev závady nevypadá na vadu HDD, ale spíše na "nekomunikaci"disku s PC. Takže připojte ten HDD přímo do PC a napište sem, jak se PC chová, hlavně zda se ten disk objeví v seznamu HDD. Pak už můžeme zkusit nějaký další postup.

Na rozebírání HDD v domácím prostředí zapomeňte rovnou,co se specializované firmy týká, říkám na rovinu: Nač stahovat kalhoty, když brod je ještě daleko. Bohužel na dálku radit je těžší, kdybych měl ten HDD v ruce, během max. 1 hodiny bych vám buď pomohl, anebo alespoň řekl, co dál.

Kdyby to bylo pro vás schůdné, jsem z Chebu.

doplněno 30.07.18 13:40:

Je mi líto, ale jsem jen amatér a zachránit data z mechanicky a hardwarově vadných disků nedokážu. Na to jsou jiní odborníci, tady je jich dost.

jaroslavakassa

Dobrý den - Vaše odpověď se mi líbí. Vy jste z Chebu a já z Habartova. Mohgu Vás navštívit a přinést poškozený disk. prosím odpovězte a co za to.

S pozdravem

Jaroslava Kaššayová, 602716074

Doplňuji - již jsem to měla u odborníků, ale prý je porušeno něco ve vnitř, při zapojení je slyšet vrčení. Radí někam do Brna a nevím kam se obrátit. Děkuji.

rqzs
hodnocení

1x

Dost pravděpodobně ano. Popisovaná závada vypadá spíš na poškozený kabel, konektor, nebo špatný kontakt. Po vyloučení těchto triviálních příčin bych pokráčoval nástroji na obnovu dat. První, co se dělá je kopie - image disku, kdyby se to pokazilo, nebude to ztraceno. Občas je nutné disk vysvobodit z obalu a připojit ho přímo na satu. Návodů na záchranu dat z disku je mnoho. To, že se na to specializují "firmy" asi taky víte...

panbramburek
hodnocení

Kabelem, ani konektorem to není. Bohužel je to asi diskem :( Image disku jde udělat, i když disk není v Pc načtený?

když se to neroztočí, každý další pokus (zapnutí) zvyšuje riziko, že už nikdo nic nezachrání

hodnocení

0x

Sousedka nechala stáhnout data cca. 300GB - firma si naúčtovala 3000,- za nový disk a 16000,- za záchranu dat.

Pokud nejsou data až tak životně důležitá, můžete zkusit demontáž, HDD dát do externího boxu za 150,-.. (pozor, jsou Sata a IDE).

doplněno 29.07.18 15:36:

Nemyslím tím vytahat doma plotýnky - to je ta operace ve firmě za strašný prachy. Tu krabičku kterou myslím, použije jen na vložení kompletního disku, když je někdy problém jinde než na disku (třeba vada základní desky a HDD se netočí pro blbé povely nebo nedostatek elektřiny).

Neměla by se taková operace provádět v bezprašném prostředí? Ještě jsem o tom neslyšel že by to takhle někdo dělal. Možná na netu existuje video návod? To by mě zajímalo.

still10k*
hodnocení

0x

Zkuste disk připojit k počítači přes USB napájecí Y kabel.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]