Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

SSD jeden větší nebo dva menší?

Od: jmlc® odpovědí: 33 změna:

Kolegové, rád bych probral možnosti - základní deska gigabyte.cz/...

V ní je aktuálně SSD 120GB + HDD320 GB.

Syn nedokáže uspořit místo a často instaluje blbosti na systémový disk... , zvláště hry. Samozřejmě hry na SSD (zvláště on-line) jsou pak svižnější a nesekají se kvůli 8 let starému HDD.

Protože děti jsou koření života a bez nich bych měl prachobyčejně nudný spokojený život, chci mu udělat radost. Chci koupit větší SSD. Jenže se mi nechce až tak investovat- raději bych přidal další 120GB, systém mu nějak uzamčel nebo polopatisticky vysvětlil, že to prostě musí instalovat na druhý disk. Třetí HDD by byl jen jako úložiště fotek a dokumentů.

Deska umí pracovat max. 3Gb/s, SSD vypadají zbytečné - po zkušenosti ale musím napsat, že to je sakra rozdíl. S grafikou GTX750, 6GB ram a Q8300 je to stále slušná bedna.

To zásadní pro mne je - bude lepší mít 2 SSD nebo jeden? Z logiky věci by mohl systém na jednom a hra na druhém SSD být díky dvěma slotům rychlejší než v případě jednoho velkého SSD.
Mám správnou doměnku?

doplněno 31.07.18 15:33:

Tak koupeno - tento - za ty peníze jsem posledně kupoval právě těch 120GB... no fuj.

dám tedy do PC dva ssd - nechám systém na malém a druhý bude na instalace.

Jako úložiště bude sata hdd z noťase v krabičce jako externí...

Díky všem za nápady, návrhy a informace.

33 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

still10k*
hodnocení

2x

Kloním se k možnosti -> jeden větší ssd (250). Je to nejméně komplikované. Při použití jednoho většího stačí naklonova systémový disk na ten fungl nový a je to. Starší ssd dejte na aukro s počáteční cenou 600 a určitě se najde kupec.

hodnocení

Menší určitě v rodině užijí jiné PC s radostí
still10k*

v tom případě není co řešit, jděte do 250 ssd :)

yxapex
hodnocení

0x

Při dnešní ceně SSD je nesmysl kupovat další malý 120GB disk, když už těď nestačí.

krtek66
hodnocení

0x

Bohužel vás všechny vyvedu z omylu. Kamarád co dělá IT technika v jednom z Babišových velkých podniků má jasné nastavené, že SSD disky se berou s co nejmenší kapacitou. Jen, aby pojmuly systém a základní programy. SSD disky nejsou konstrukcí dělané na neustálé zapisování a přepisování jako klasické HDD. Dále platí, že čím větší kapacita SSD disku, tím větší pravděpodobnost jeho poškození. SSD disk na systém a programy bohatě stačí 120gb. Větší nemá smysl. Tohle není jen tak plácání do větru, ale ověřená zkušenost. Navíc každý kdo trochu uvažuje hlavou a né opačnou částí těla ví, že na "C:" se hry a data neinstalují a neukládají. Dělá to pouze naprostý amatér. Toho taky poznáte hlavně podle milionu ikonek vedle hodin...:)

kolemdouci

Tohle jsou nazory tak 10 let zpet ... A jestu tu o swapu 2x vetsim nez je RAMka

krtek66

když myslíš...*kafe* ...na co ti bude těch 250gb a víc?... windows si vezme 25, nějakej prohlížeč, rar, total commander, video přehrávač...já mám sice klasickej disk, ale "Céčko" mám jen 100gb a nikdy jsem nezaplnil víc než 50gb..

still10k*

Uvažujte v souvislostech pane. Jmlc není žádný pc profík a jeho syn nejspíš také ne. Navíc tady mluvíme o herním domácím PC. U některých her ani nelze při instalaci vybrat jiný adresář, prostě se natvrdo usadí na systémovém disku. Některé hry po změně výchozího adresáře pak dělají potíže pří patchování, ukládání profilů, instalaci doplňků, apod.
To co povídáte může platit v podnikové sféře, na firemních PC centrálně spravovaných, kde se každý ajťák snaží o co nejvyšší odolnost systému a co nejnižší riziko poruchy. Pak takové rozdělení má smysl. Ale při dnešních cenách 250GB SSD, který hráč by se pachtil na 120GB SSD? To je dnes hodně málo. Já jsem také hráč a už jsem přešel z 250 na 500, protože mi to bylo málo. Měním SSD každé dva roky a skoro pokaždé koupím větší.

Prostě a jednoduše, pro hráče je lepší, když má vše na jednom disku a na vedlejší hdd si ukládá jen pasivní data. To je léty a miliony hráčů prověřený a bezproblémový způsob.

kolemdouci

Nemyslim, vim. Staci neco z toho co pises zduvodnit a zamyslet se nad temi duvody.

krtek66

still10k: blbost :) všechno jde když se chce...taky jsem hráč a tvoje odpověď je jedna z těch kategorie amatér. Každá hra jde nainstalovat jinde a vždycky to jde obejít. Výhoda PC oproti konzoli. Takový to, že klikám jak debil "next next next" mám dávno za sebou. To jsem dělal jako děcko co poprvé v životě vidělo počítač před 20 rokama. Prostě hry a data na "céčko" nepatří a je jedno jestli jsi doma nebo ve firmě. Kupovat co 2 roky větší a větší disk je taky blbost a jenom to poukazuje na dnešní spotřební dobu. Hned jak skončí záruka tak to vyměnit za novou věc v záruce. Kdo přemýšlí trochu do budoucna tak si automaticky koupí velký disk. Já si koupil nedávno do NASu automaticky 6TB, protože jsem věděl, že to upotřebím. Nebudu furt mazat a kopírovat jak ocas

kolemdouci
Prostě hry a data na "céčko" nepatří a je jedno jestli jsi doma nebo ve firmě.To je duvod jak stehno :) Vis duvod, proc se drive rozdelovaly disky na C,D,... a dnes uz to vicemene neni potreba? Proc rozdelujes disk na mensi casti? Mas nejaky technicky duvod, ktery je podstatny pro soucasny stav souborovych systemu a disku?
still10k*

Hm, tak hodně štěstí pane krtku ;) Vidím že rozumná správa systému vám nic neříká. Že vy si to takhle doma děláte a baví vás to, tak budiž, ale nemůžete to cpát každému jako nejlepší řešení, když není. Jestli jste členem nějaké hráčské komunity (o čemž pochybuji), schválně se tam zeptejte, jak to ostatní dělají. Budete překvapen ;)

krtek66

kolemjdouci: hlavní důvod proč se tohle dělá je ten, že když spadne systém, tak se přicházelo o data. Když budu mít všechna data na céčku, windows spadne, bude potřeba formát, tak jak ty data, tkeré tam mám zachráním? Nijak...funkce "oprava win" je k hovnu a vyndávat disk z pc a dávat jej do jiného, abych se je pokusil zkopírovat je zdržující a nelogické. Při rozdělených discích se akorát smaže "Céčko" a jede se od znova...už jsem takhle opravoval X počítačů a vždycky na můj dotaz kde má dotyčný zálohu těch souborů co má na "céčku" byla odpověď...NIKDE!...to pak bylo smutku když nebylo jiného řešení než smazat vše a znovu nahrát

yxapex

krtku66> *smich* O data přišel akorát počítačový analfabet, který si je sám smaže.

Když mi padnou win, tak si třeba přes flešku spustím linux a data překopíruji. A je mi úplně jedno, na jakém disku je mám.

krtek66

: 90% uživatelů neumí s linuxem dělat nebo jej z nějakého důvodu nechtějí...a to co jsi popsal ty je sice řešení..ale kdybys četl pořádně tak jsem tohle (kopírování) označoval jako nelogickou a zbytenčně časově náročnější opravu, která není třeba když ty data budou jinde.

yxapex

Navíc každý kdo trochu uvažuje hlavou a né opačnou částí těla ví, že na "C:" se hry a data neinstalují a neukládají. Dělá to pouze naprostý amatér.

Krtku66 ty nevíš co sám píšeš. Jednou to a pak otočíš o 180°

Pouze naprostý amatér si zformátuje disk, aniž by se tam předtím podíval. Je to otázka několika minut.

krtek66

: a když se nemáš jak podívat? :) já nic neotáčím..reaguji na příspěvky

kolemdouci

Co to znamena system spadne? System spadne tak, ze se poskodi souborovy system a data nejdou precist, proto je nutne disk zformatovat? Pokud ano, je to duvod nebo pokud je systemovy disk zasifrovany. Kolikrat z tech pridadu o kterych pises se tohle opravdu stalo a bylo nutne disk opravdu zformatovat a prijit tak o vsechny data? Nebo byla jen lenost misto formatu "smaznout" adresar s windows a nainstalovat znova bez formatu disku. A to resime jen data, ne nastaveni systemu a aplikaci, ktere je stejne jen na C: a nainstalovane aplikace, a hry nekde na D:, protoze ty je nutne nainstalovat stejne znovu, pokud se jde cestou novych windows. Windows jsou v tomhle debilita oproti jinym systemum. Pokud nekomu zalezi na tom, aby pocitac pouzival a v pripade problemu behem par hodin vse obnovil a pokracoval dal jako predtim musi stejne delat zalohu vseho a je uplne jedno jak ma rozdelene disky.

krtek66

kolemjdouci: pokud někdo řeší opravu win tím, že ho přeinstaluje a nezformátuje celej disk a poté nenainstaluje do čistého...tak taky evidentně neví co dělá...je to stejně zbytečná práce jako dělat obrazy disku a obnovovat je takto...bordel tam stejně zůstane akorát se nanese na nově přeinstalovanej win...tohle jsou léty a zkušenostmi ověřené fakta :) když opravovat win...tak formát a instal...jakákoliv další metoda je pouze oddalování problému...ale to tu řešíme u x věcí OFF topic co tazatele nezajíma

kolemdouci

Ty jsi fakt odbornik. Jaky je rozdil mezi instalaci windows pokud predem zformatujes disk nebo pokud z disku predtim nepotrebne adresare pouze smazes? Koukam, ze jsi naprosty amater, ktery resi vse formatem a nad nicim nepremysli. Duvod k tomu co pises mas jediny, se ty to tak leta delas.

kolemdouci

Dalsi amaterizmus je nastavovat vse pokazde rucne, nez obnovit posledni stav z image a proste jen dal. Chtel bych te videt, jak lidem obnovujes system a nastavujes aplikace, ktere ani neznas, kde maji dulezite a leta nastavene aplikace pro svoji praci. Ty jim to proste smaznes a uzivateli nastav si to vsechno znova. Proste amaterizmus max pro domaci pouziti.

krtek66

kolemjdouci: image disku má smysl pouze v případě, že je jedno nastavení a to se nemění. např. ty firmy. V domácím prostředí, kde máš min- 4 uživatele a ti tam furt něco instaluji, odinstaluji, mažou, kopírují, crackuji a podobně je to blbost. A znám i takové co si dom udělali obraz disku a stihli domrvit i to. Proto to píšu. Na domácí podmínky je nejlepší varianta formát-nainstalovat. Práce na 30min i s instalací programů.

kolemdouci

Ty se bavis o image cisteho systemu. Jenze uzivatel nepotrebuje image cisteho systemu, ten je mu nanic. Jemu je sumak, jestli mu udelas re-install pomoci image nebo cistou instalaci rucne. On potrebuje pokracovat tam, kde skoncil pred tim nez prisel o funkcni system a to vcetne aplikaci a dat. A v tom nejake rozdeleni disku a instalace aplikaci na disk D: rozhodne nepomuze.

hodnocení

Díky za reakce - a umírnění vzájemných reakcí *smich*..

Jsem si jist, že i když je instalace něčeho mimo systémový disk, určitá část prostě u systému je a být musí. Není to ale tak velká část, aby zahltila disk. Donutit dítě myslet je často nadlidský úkol - děti se dnes spokojí s tím "ano,ano,ano" a funguje to. Když ne, je špatný počítač a rodič zlý, protože nekoupil lepší-herní. Na věku nezáleží... chovají se takto i mí kolegové s věkem 30 let!

Ten starší SSD v případě výměny za jeden větší užiju opět přidáním do jiného staršího PC, kde následně budou 2x120GB. Jen tam není až tak potřebný... bude spíš jako záloha.

Jdu se mrknout na výprodeje... co jsem manželce kupoval za 2500,- na jaře, dnes stojí 1500,- :(

K této problematice mne ještě zajímá čistě matematický pohled, nebo jak to popsat. Pokud bude jeden velký disk s propustností 3Gb/s přes sata, nebylo by právě teoreticky lepší mít disky dva na dvou sata 3Gb? Při max vytížení by nebylo omezení průtoku dat tak vidět ne? ... I když v daných rychlostech disků o bude spíš nezpozorovatelný stav...no ni?

still10k*

Přesně proto jsem mluvil o těch souvislostech, které krtek nevidí. Když už byste se třeba vy naučil přesměrovávat instalace a přemisťovat systémové složky, tak naučit to děcka je zase úplně jiná kategorie. Třeba to ani nechtějí. A případných problémů se současnýma hrama byste měl velké. Prostě pro běžné domácí sdílené PC je takové dělení systému a aplikací na různé disky v dnešní době s Windows10 zbytečné.
No nic, necháme krtka krtkem a jdeme dál :)

Pokud byste chtěl zrychlit stávající systém, tak přidáním druhého SSD nic moc neurychlíte ani v případě SATA2. Výrazného zlepšení byste už dosáhl jen pomocí upgradu HW. Hráči používají dva SSD třeba v případě, že chtějí streamovat a ukládat fulHD, nebo 4k videa z her, protože ukládání tak velkého objemu dat na stejný disk (ze kterého si hra a systém berou data) by vedlo k extrémnímu zatížení HW a následně ke snížení FPS. Pak si ještě můžou z několika menších SSD vytvořit větší diskové pole pomocí zapojení do RAID 0, ale to musím podporovat deska.
.
Jestli pro ten 120GB SSD nemáte využití a jestli ještě funguje dobře, tak ho spíš prodejte. Jak je starý? Myslete na to, že SSD má omezený počet zápisů. O 120tky je stále ještě zájem, ale cena se neustále snižuje ;)

krtek66
still10k:: ty jsi dobrej..tak ty mi nejdřív oponuješ v mém příspěvku a pak mu tady napíšeš pár příspěvků níž úplně to samé..*smich*"...Myslete na to, že SSD má omezený počet zápisů..."
hodnocení

Kvůli omezeným zápisům se nebojím... Schválně jsem kupoval ty lepší. Podle jejich výpočtů by se muselo užívat 10 let
still10k*

Pane krtku, chovejte se slušně a přestaňte laskavě vytrhávat mé věty z kontextu. Já o omezených počtech zápisů píši v souvislosti s prodejem a cenou. Čím méně má disk naběháno, tím větší má cenu.

krtek66

still10k: to je úplně jedno v jakém konextu...to tu nehraje roli...prostě opakuješ to co jsem napsal výš...a to co jsi mi rozporoval..

still10k*

Já jsem někde rozporoval, že SSD disk má omezený počet zápisů?! Člověče vy trpíte bludy. Jste naprostý amatér, jen papouškujete co vám kdysi řekl nějaký ajťák, zkušenosti máte naprosto nulové.
A já se loučím, jdu dělat něco užitečnějšího. *mir*

joudic*
hodnocení

0x
256 je akorat na vsechno vcetne obrich specializovanych programu a hry mam odjakziva na plotnovem disku.. Slozka s hrama uz ma za ty roky dobrych 800gb
hodnocení

Zase nechci, aby měl na tom starém počítači 5 her a hrál 10 hodin denně ... Ty dvě mu tam naprosto stačí. K tomu nahrávací program na housle s nějakou úpravou a běžné školní programy.

K těm plotnám - pokud bych vzal s vyrovnávací pamětí 64MB, pak už jsem u 500GB stejně nad tisícovkou. Nemyslím, že by potřeboval větší...tedy v budoucích 4-6ti letech určitě ne.

Kolegové mají počítače s terovými disky, na tom 300 filmů v nejlepší kvalitě,.. přitom stejně stihnou vidět tak 10%. No a ten film tam nechává roky ležet.

No a hra buď baví nebo nebaví. Mít půl roku na disku hru, ke které se možná někdy vrátím... to asi ne, to bych nechtěl.

Takže jak jsem napsal - doporučení mít OS na stávajícím disku 128 GB (jak jsem zjistil dnes) a k tomu mít 250GB disk SSD bude lepší než ta stará plotýnka. Ten vyhodím (stejně to jen žere elektřinu a ohřívá pokoj) nebo schovám jako zálohový disk s redukcí...

hodnocení

0x

Záleží na tom kolik hra zabírá. Onlinovka WarThunder zabírá 30GB a s novými updaty se pořád zvětšuje. Některé hry, které obsahují fotografické mapy (obvykle hry pro letadla) mohou zabírat desítky GB. Operační systémy se taky pořád zvětšují. Fakt to záleží na nárocích Vašeho Syna. Je třeba myslet dopředu. A co tak koupit jen jeden, ale větší, a časem si dokoupit další, až bude zase levněji? OS je beztak z velké části nahraný do operační paměti, tak kupte větší SSD na ty hry.

Nevím jak velkou máte RAM, ale počítejte taky s možností vytvořit si RAM disk (doporučím SoftPerfect RAM disk ) a hru nahrát celou do paměti. To budete mít sakra rychlost. Ale abyste nemuseli furt každý den tu hru nahrávat, tak to chce používat tichý režim spánku.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]