Nejste přihlášen/a.
Zdravím,
potřebuji v notebooku, jenž je ještě v záruce, vyměnit RAM... stačí mi na to antistatické rukavice, anebo je potřeba mít náramek a podložku?
Díky
tqus® kdo tu mluví o podvodnících, po neodborném zásahu padá záruka, nebo si snad myslíš, že to nepoznají? Každá součástka má jistě své označení. Nebo je zařízení pod plombou. Ale jistě je to každého jeho volba.
Jde o HP Probook 440 – zařízení se při brouzdání seklo, po restartu hodilo beep a blink kód. Dle návodu jde o chybu RAM a doporučuje se jí vyndat a dát zpět (přesadit), a pokud to nepomůže, tak vyměnit. Na ten první krok si myslím, že bych mohl věci zařídit sám a netahat servisáka (pod plombou dle videí není kryt, ani RAM), teprve pak jsou barevné šroubky a páska dál (kdybych např. chtěl měnit procesor, pastu pod vedením chlazení apod.). No a kdyby to nepomohlo, tak to dám samozřejmě servisu, ať mi dají novou RAM.
To co ti radi ostatni, ze se mas dotkout topeni atd nemusi nic resit. Neni reseni se uzemnit, kdyz sam notebook v dobe opravy uzemeny neni.
Pointa je v tom dostat se na ten samy elektricky potencial co je notebook. Takze spravne reseni je dotykat se nebo byt spojeny se sasi/zemi notebooku pri oprave. Dalsi vec je, ze u elektronickych soucastek se udava stupen sensitivity na elektrostaticke napeti. Ale to plati na neosazenou samotnou soucastku. Po osazeni soucastky na desku uz je situace jina a vetsinou priznivejsi.
No, já to pochopil tak, že uzemněním např. přes ten radiátor se dostanu na 0, což zapříčiní, že vyrovnání potenciálů bude mnohem rychlejší (zkrátka vyrovnání potenciálů nepůjde z tak hrozných čísel, jako kdybych byl nabit statickou elektřinou).
Nicméně otázkou je, kde se teda držet... když šasi notebooku je více plast než kov...
Souhlasím s kolemjdoucím a ládinem. Pro eliminaci statické elektřiny z rukou bohatě stačí antistatické rukavice. A i kdyby nebyly, neznám žádný případ, že by někdo statickou energií zničil nějaké zařízení, to stává řekl bych vzácně. Protože se stačí dotknout holou rukou kostry notebooku, jak píše kolemjdoucí. A člověk, který demontuje notebook, se během té demontáže několikrát samovolně dokne kostry notebooku, takže k vlastní součástce se dostane již bez statického náboje.
Ano, dotknutim se topeni sam sebe dostanes na potencial zeme. Ale je take notebook a pamet na potencialu zeme, aby rozdil potencialu tebe, notebooku a pameti byl 0? Neni rozhodujici absolutni hodnota potencialu, ale rozdil potencialu jednotlivych soucasti a aby ten rozdil byl co nejmensi.
Predpoklada se, ze predtim byl notebook pripojeny k siti a tudiz uzemeny, tak by mel mit potencial zeme.
Správnou odpověď dal kolemjdoucí. MUSÍTE se dostat na potenciál notebooku. Tedy s Ramkou v ruce se dotknout RUKOU šasi NB. Tou rukou, ve které máte RAM, tim se dostanete na stejný potenciál a nic už potom nehrozí.
Takže jestli tomu rozumím správně:
1. Pokud by teoreticky notebook byl pořád připojen do sítě, tudíž by šasi pořád vedlo na ochranný kolík, a tak by byl potenciál na šasi 0, pak stačí opravdu se jen dotknout třeba topení, vybít se a jsme na nule oba, jak notebook se svými součástmi, tak i já.
2. Jelikož ale notebook bude vypojen od sítě, tak nemohu vědět, jaké napětí na šasi je, a tudíž je vcelku jedno, jestli jsem na 0 (po vybití přes radiátor), anebo třeba na jiné hodnotě. A tudíž se musím dotknout šasi, a tím se naše potenciály vyrovnají, ať už jsme je oba měli předtím jakékoliv.
Pochopil jsem to správně?
Sám jsem vícekrát vyměňoval paměti RAM v noteboocích i desktopech - a nikdy jsem žádná bezpečnostní opatření nedělal. Nic se nikdy nestalo. U samostatných součástek je situace jiná (CMOS...)
Nebo nezapájené součástky - tranzistory MOSFET, FET apod. - tam je lépe si dát na statickou elektřinu pozor (nedotýkat se přívodů atd...)
Antistatické rukavice jsem používal jen kdysi dávno, když jsem s PC začínal. Ale v práci ani nikde jinde se to nepoužívalo, já je měl jen z výroby (elektronických zařízení, ne těch rukavic). Když se hrabu v PC, tak si dávám bacha, aby byl komplet vypnutý, vybitý a abych nebyl staticky nabitý. Nikdy se mi nestalo, že by se RAM porouchala v důsledku elektrostatického výboje. Byl jsem upozorněn, že i některé součástky na Grafických kartách mohou být velmi citlivé na el.stat.výboj a že se takových součástek nemám dotýkat. To je dobré vědět, pokud máš drahé zařízení, kartu apod.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.