Nejste přihlášen/a.
Zkuste na chvíli vyjmout baterii při odpojeném adaptéru. Po znovuvložení baterie ještě notebok nezapínejte, jen zapojte adaptér. Rozsvítí se na notebooku kontrolka nabíjení, nebo připojení do sítě? Jestli ne, zkuste trochu zahýbat s kabelem, trochu přitlačit konektor a sledujte kontrolku, jestli alespoň neblikne.
To by mohlo pomoct. X220T mi dělá něco podobného - bliká kontrolka a nic nereaguje, ale po odpojení a připojení baterie normálně naběhne.
Hm, to je zlé. Zkuste nechat notebook do zítra jen tak na nabíječce, jestli se neprobere.
Je potřeba určit zdroj problému, jestli je to vina nabíječky (adaptéru), nebo notebooku. Nemáte poblíž někoho, kdo má stejnou nabíječku? Nebo s tím běžte do nejbližšího krámu s komponenty, řekněte že chcete nabíječku a že si ji na místě vyzkoušíte. Pokud se ntb rozsvítí, hned ji kupte. Pokud se nerozsvítí, omluvte se a odejděte.
Pokud nerozsvítíte kontrolku ani s jiným (prokazatelně funkčním) adaptérem, bude závada nejspíš na základní desce notebooku.
NTB Lenovo je jako popis "Auto-Škoda" - bez bližšího typu není možné zjistit, jestli je to rapid z roku 1935-2016 nebo favorit, octavia (opět 1960-2015).
Jak píšete, tak je to velmi pravděpodobně odchod NTB do křemíkového nebe. Problém může být v základní desce, grafickém čipu, ... ale diagnostika je cca. 1500,- a oprava i 3000,- což jistě nebude stát za opravu. Lze vyjmout disk a prodat zbytky na ND.
Disk si vložíte do "Box na HDD" za pár korun dle typu disku, zachráníte si tak veškerá data.
@still10k nejprve jsem s vámi souhlasil, ale s ohledem na popis před vypnutím bych už na zdroj podezření neměl. Prostě grafický čip odcházel, až odešel. Deska pak nezvládne ani bliknout... Resp. i kdyby se náhodou probliknutí objevilo, servis není ekonomický.
Na první pohled je vidět, že nemáte zkušenosti s opravami notebooků. I při odpáleném graf. čipu může deska ještě částečně fungovat. Popis před vypnutím může svědčit i o zahlceném, nesprávně udržovaném systému, nebo špatném driveru. Může to být vina procesoru, nebo čehokoliv jiného, co se zahřívá při zátěži, nebo nabíjení (nabíjecí kaskáda).
Při identifikaci problému je potřeba postupovat systematicky a logicky, věštění z lógru nepomáhá. Třeba to nakonec bude i špatný graf. čip, nevylučuji to.
To chápu - ale z té specifikace "Lenovo" asi taky moc nevyčtete
Jestli to blikne nebo se podaří rozjet v nouzovém režimu - co pak udělá, aby to jelo na 100%? Jen se chci poučit. - Já sice jednou v nouzáku NTB otevřel, ale stejně jsem nakonec musel disk vyjmout a zbytky prodat... Přiznávám, že jsem nechtěl servisu platit zmíněných 3000,- za věc, která se prodává funkční za 1500,-.
Zatím jsme u tak základních věcí, že specifikace typu notebooku pro mne není důležitá. O přesný typ bych si řekl až v případě, že by se ntb rozvítil a alespoň částečně rozjel. Pak je za určitých podmínek možné, že by se problém odstranil i reinstalací systému.
Viděl jste někdy při práci někoho, kdo umí opravovat základní desky? Jednoho znám, je to expert na desky. Lezu s ním občas po sběrných dvorech a kucháme stroje. A tenhle člověk umí opravit základní desku, včetně výměny graf. čipu. Cena opravy - mnohdy pár desetikorun. V případě pečení jen cena elektřiny.
Je to už OT debata... jasně, chápu, je to známá pravda. Už od automatických praček se platilo "301,-Kč" - tj. 1,- utáhnutí šroubku, 300,- "věděl který". Teď jde jen o maličkost - kdo bude demontovat NTB, kdo případně vymění procesor, přepastuje čip,... a poskládá zpět...
Tak snad to nakonec dobře dopadne
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.