Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Problém s rychlostí pevného internetu

Od: jakubsindelar odpovědí: 5 změna:

Zdravim,

Za pár týdnů se budu stěhovat a jelikož je pro mě internet nepostradatelná věc tak jsem si dopředu zjistil že jakou rychlost pevného internetu budu mít. Nevím proč, ale maximální rychlost která mi byla nabídnuta je 20Mbs. Ve starém bytě jsme chvíli měli 30Mbs a co si tak pamatuju tak jsem radši používal mobilní data. Obvolal jsem snad každého poskytovatele a nic, ten nejlepší z nich nabízel 50Mbs přes wifi anténu ke které se kable hádám připojit nedá čili se nepřipjím s pc.. Nejsem ajťák a tak se v tom úplně neorientuji a nevím jaké možnosti ještě mám, proto prosím o jakoukoli radu. Případně adresa domku: Nerudova 912, Chodov 35735.

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

ag*
hodnocení

2x

Rozdělil bych to.

1. Rychlost připojení

Udávaná rychlost poskytovateli je trošku něco jiného než reálná rychlost. U většiny běžně dostupných připojení přes pevnou linku se musí kromě udávané rychlosti i počítat s agregací. Což už většinou nikde moc nezveřejňují, resp. někde hodně malinkými písmenky. Vyhrazená linka se zaručenou přenosovou rychlostí je o jiných penězích. Řádově.

Takže sice můžeš mít 30Mbs s agregací 50 a 20Mbs s agregací 20 a ta na první pohled pomalejší bude ve výsledku rychlejší / v průměru/. Agregace totiž znamená to, kolik se může současně o tu rychlost podělit uživatelů. Takže v extrému když by byla plně obsazená a všichni stahovali velké balíky dat tak by to mohlo být i 30/50 Mbs. Tudíž kouknout na oboje. Schválně si u sebe teď zkus udělat testy rychlostí a uvidíš, že 30Mbs ve starém mít nebudeš.

2 WiFi

Rychlost řipojení WiFi se udává jako vyhražená - na té lince jsi jen ty. Samozřejmě dál od přípojného bodu poskytovatele to bude mít také agregaci, ale měl bys mít zaručenu minimální rychlost. Většinou je třeba zaručena 3Mbs a 6Mbs povolená / ty čísla samozřejmě závisí na poskytovateli a je to jen příklad/. Takže reálně to jede v průměru víc.

U sebe máš anténu s routerem, který má normálně RJ45 konektor na připojení / klasický Ethernet kabel/. Pak si tam můžeš dát switch nebo wifi pro pokrytí tvých potřeb.

hodnocení

0x

Nějaká agregace je na každé běžné přípojce, tedy i wifi a jak říká kolega tak je důležité ne jen rychlosti linky, ale i velikost agregace. Garantované linky jsou o něčem jiném hlavně cenově.
Pokud jde o wifi poskytovatele tak ti dají na střechu anténu, používá se více možností, ale svedou ti jeden kabel. Občas ti někteří poskytovatelé nastavují routování a dhcp, tedy by stačil switch, ale většinou je to jen nějaký bridge, tedy potřebuješ doma router, respektivě wifi router, do kterého přeboucháš ip od poskytovatele.
Pokud jsi používal zaději mobilní data než 30Mbit tak to je asi něco špatně a neměl jsi zdaleka tu rychost

jakubsindelar
hodnocení

Poskytovatel mi psal že rychlost bude v rozmezí 50/50 - 100/100Mbs, čili je 50/50 garantovaných? Psal jsem jim s touto otázkou mail o té agregaci a neodepsali. Ono by 50Mbs na surfování stačilo ale při stahování větších objemů dat budu muset čekat pár hodin a zároveň si myslím že po tu dobu bude síť nepoužitelná. Děkuji za předchozí odpovědi.

ag*

50/50 - 100 co ti říkal je podle mě download / upload - stahuji, posílám - a opravdu silně pochybuji, že by to bylo zaručené. Tam agregace 50 bude určitě. Za takovouhle rychlost ve vyhraženém /zaručeném/ bez agregace by byla slušná pálka za měsíc - desítky tisíc. Což určitě není tenhle případ.

Mimochodem na surfování, běžné prohlížení stránek, puštění videa, TV ti v pohodě stačí rychlost 1Mbs. Ten datový tok TV a videí na netu není nijak velký. Samozřejmě stahování větších objemů je jiná záležitost. Každopádně bych se ptal na agregaci a případně na zaručenou minimální rychlost down/up. To je důležité.

hodnocení

0x

O tom, jaké možnosti jsou v dané lokalitě, nerozhodují poskytovatelé svévolně, mají prostě nějaké možnosti. U ADSL rozhoduje vzdálenost od ústředny, u kabelovky se musí přizpůsobovat tomu, co už v minulosti postavili, v jiných lokalitách soukromí poskytovatelé vybudovali soustavy optických vláken, takže mohou nabídnout rychlejší připojení, jinde zase ne, protože je tam málo potenciálních zákazníků a nevyplatilo by se to. Takže je to různé.

Připojení přes wifi má různá úskalí, může být rušeno, ale v odlehlých lokalitách se využívá. Neznamená to, že byste nemohl mít kabel, musel byste si pořídit wifirouter a nechat ho pracovat jako client a kabel vést z něj.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:
Otázky na téma agregace

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]